Hver dag håndteres store mengder eksplosiver i Norge. Håndteringen er strengt regulert for å unngå uhell, og for at eksplosiver ikke skal komme ut av den lovlige håndteringskjeden. Les rådene fra DSB her.
Taggede innlegg DSB
Ny løsning for kjøp av eksplosiver
Håndtering av eksplosiver er strengt regulert i Norge. Det kreves tillatelse fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) for å kjøpe eksplosiver. DSB har nå lansert en ny digital løsning for virksomheter som skal søke om dette.
Ny veileder skal hindre farlig stoff på avveie
En ny veileder fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) skal gjøre norske virksomheter bedre i stand til å hindre at farlig stoff misbrukes til kriminelle handlinger.
Brannvesen skal gjøre sprengstofftilsyn for DSB
De to kommende året blir det mer tilsyn med sprengstoff rundt om i landet. Tilsynet skal utføres av brannvesenet.
Ber om mer tilsyn med sprengningsbransjen – igjen
De fleste av landets sprengstofflagre har mangler og avvik. DSB mangler penger, og har knapt vært ute på tilsyn etter aksjonen i 2015. Nå nærmest trygles det om mer tilsyn med sprengningsbransjen.
Åtte vanlige feil i sprengning
Her henger bunter av ferdigladet sprengstoff klare til å gå av. Sprengning er farlig, og skal helst gjøres riktig. Men feil skjer. Her er en liste over de åtte vanligste feilene som ble gjort i sprengning i fjor.
Flere melder om hendelser i sprengning
Dette er DSBs statistikk over meldinger om uhell og hendelser innen sprengning. Se på 2017-grafen helt til høyre. Bak den ligger det mye rart. Har antall hendelser gått i luften?
Strengere sprengstoff-krav
Vi har fått nye, strengere regler for håndtering av eksplosiver. Har ditt firma vakttelefon, lokal lageransvarlig og bergsprengningsleder i 100 prosent stilling? Se nyhetene i Eksplosivforskriften her.
Etaten med de mange hattene
Da er det spesielt viktig at en etat som DSB holder rede på hattene sine – og at alle vi andre føler oss trygge på at de greier det.
– Det var mange mann og mye sprengstoff framme på salven
135 kilo dynamitt gikk av på overflaten. Tre mann omkom i Geilo-ulykken. Dagfinn Johnsen fra DSB var tidlig framme på ulykkesstedet. Nå forteller han om det han fant.
Advarer mot å stake med borerigg
Sprengstoff detonerte i spylehullet på riggen. Her er DSBs redegjørelse etter Geilo-ulykken. Lister opp læringspunkter for hele bransjen.
Krever bedre håndtering av sprengstoff
Justisminister Anders Anundsen ser alvorlig på de mange avvikene på sprengstofflagre. Her er tiltaksplanen han har fått av DSB.
Dette koster sprengstoff-tilsynet
DSBs tilsyn i fjor kostet 11 000 pr stk. Det har direktoratet ikke råd til å fortsette med. Se hva den ordinære tilsynsvirksomheten koster.
DSB vurderer endringer i tilsyn
Den ferske DSB-sjefen er positivt overrasket over at sprengningsbransjen ønsker mer tilsyn. Der hun kommer fra er man redd for sånt. Nå vurderer hun endre tilsynet. Sjekk hvordan.
Skremmende pengemangel
DSB vil altså ikke prioritere det forsterkede tilsynet i egen organisasjon. Men de ber seriøse i sprengningsbransjen om å tyste på de useriøse.
Har ikke penger til å fortsette tilsynsaksjonen
Aksjonen med intensivert tilsyn stopper etter ett år. Det er ikke penger til mer. Kan bli ny aksjon – om noen år.
Slurv og alvorlige avvik på 7 av 10 sprengstofflagre
I løpet av et år har Morgan Kvilten og Dan Stensvik kontrollert 180 sprengstofflagre. 70 prosent av dem hadde alvorlige avvik. De har revet seg i håret og tømt lagre på flekken. Men de har også tatt av seg hatten i respekt.