Flere melder om hendelser i sprengning

Dette er DSBs statistikk over meldinger om uhell og hendelser innen sprengning. Se på 2017-grafen helt til høyre. Bak den ligger det mye rart. Har antall hendelser gått i luften?

– Den viser flere hendelser i 2017 enn tidligere. Her er det også flere typer hendelser inkludert, og vi har fått flere meldinger.

Statistikk

Det sa senioringeniør Per Isdahl i DSB i sin årlige gjennomgang av statistikk på Sprengningsdagen på Arctic Entrepreneur.

Annonse

Det er altså ikke sprengningsbransjen som har gått helt av skaftet og sendt antallet hendelser til værs. Tvert imot: Det er bare flere som har blitt flinkere til å melde fra om det som faktisk skjer der ute.

– Noen er flinkere til å melde fra. Det er bra. Men vi ønsker oss fortsatt mer informasjon om årsaker bak hendelsene, sa han.

Forsagere

Forsagere (gjenstående sprengstoff) står for den største økningen og den største typen hendelser.

Og så har vi kategorien «annet». I de fleste andre statistikker er de ganske kjedelig, men ikke når vi snakker uhell i sprengning.

– «Annet» er mye rart. Borerigg som kjører på emulsjonsbil, for eksempel. Søppelbål ved siden av sprengstofflager et annet. Det ser ikke bra ut for turgåeren som ringte brannvesenet. Det er tennere som går av ved søppelhåndtering, skytebaser som forlater salve under lading og mye annet rart, sa Isdahl på Sprengningsdagen.