Taggede innlegg Arbeidstilsynet

Arbeidstilsynets siste sjekk i Svalbard-gruve

Ras, eksplosjoner, støv og store maskiner, i mørke og trange arbeidsforhold. Det har vært hverdagen for gruvearbeidere opp gjennom årene. – Vi ser heldigvis en helt annen sikkerhetskultur i dag enn for noen tiår siden, uttaler Arbeidstilsynet.

Arbeidstilsynet skal kontrollere arbeid med helsefarlig steinstøv

Daglig utsettes flere tusen arbeidstakere for kvartsholdig steinstøv, noe som kan forårsake blant annet lungekreft, allergi og KOLS. I sommer vil Arbeidstilsynet gå på tilsyn i anleggsbransjen, for å kontrollere om arbeidstakere blir eksponert for kvarts.

26 arbeidstakere døde på jobb i 2023

Foreløpige tall fra Arbeidstilsynet viser 26 arbeidsskadedødsfall i det landbaserte arbeidslivet i 2023. Av de omkomne var 25 menn og én kvinne. Seks av de omkomne jobbet i bygg og anlegg.

Fikk bot for manglende vern på borerigg

Det er som kjent et krav om vern mot bevegelig deler på borerigger. Nå har Arbeidstilsynet gitt 150 000 kroner i overtredelsesgebyr til en bedrift som ikke hadde montert slikt vern på en av sine rigger.

Flere arbeidsulykker skjer utenfor arbeidsplassen

Bygge- og anleggsvirksomhet er en av de mest ulykkesutsatte næringene i det norske arbeidslivet. En ny rapport viser at en vesentlig andel av dødsulykkene de seks siste årene, har skjedd utenfor selve bygge- og anleggsplassen.

Slik jobber Arbeidstilsynet med arbeidsulykker

Hvert år blir Arbeidstilsynet varslet om over 2000 arbeidsulykker i Norge. Men hva skjer egentlig etter at ulykkesmeldingen er mottatt, og hvordan jobber Arbeidstilsynet videre med ulykkesstatistikken?

Øvelse: Mann i klem under graveskuffe på Elverum

Ikke nok med at en mann lå fastklemt under en skuffe nederst i en grøft; samme dag ble en annen arbeider fra samme bedrift, funnet bevisstløs i en fire meter dyp kum. Heldigvis var begge hendelsene bare øvelser. Men de var høyst realistiske.

28 arbeidstakere døde på jobb i 2022

I fjor døde 28 arbeidstakere på jobb i det landbaserte arbeidslivet i Norge. Flest arbeidsskadedødsfall skjedde i bygg- og anleggsbransjen.

Ny søknadsløsning for asbestarbeid

Arbeidstilsynet har lansert en enklere søknadsløsning for å jobbe med asbest. Alle virksomheter som skal arbeide med materialer som inneholder asbest, må søke til Arbeidstilsynet.

Endringer i gravereglene

Like før jul vedtok Arbeidstilsynet endringer i gravereglene. Disse trådte i kraft allerede 1. januar 2022. – Beklagelig at dette nærmest kom i romjulen, og at vi ikke har blitt informert tidligere, sier Frode M. Andersen i MEF.

Mye plunder og heft med HMS-kort

Utstedelse og fornyelse av HMS-kort har i år tatt både vinter og vår – bokstavelig talt. Tre måneder og gjentatte purringer tok det Topaas og Haug AS å få tilsendt nytt HMS-kort til maskinfører Bjørn Lilleås. I ventetiden var han utestengt fra byggeplassen han skulle vært på. Arbeidstilsynet er misfornøyd med sin nye leverandør av HMS-kort. 

Arbeidstilsynet: – Grøftekasser brukes for lite

Færre ulykker, men flere dødsulykker i 2019. – Hverdagen ute på anlegg er ikke trygg nok, sier Stig Magnar Løvås i Arbeidstilsynet. Ber om bedre sikring i grøfter. Og er det egentlig sant at Arbeidstilsynet krever knusesikkert glass i frontruta?

Stanset farlig arbeid i 13 grøfter

Arbeidstilsynet gjennomførte i mai og juni 222 tilsyn med grøfte- og gravearbeider. På 13 arbeidsplasser ble arbeidet stanset på grunn av overhengende fare for liv og helse. – Ikke veldig høyt tall, men faren er stor, sier Arbeidstilsynet. 

«Dialogens seier» – eller hvordan trenere økt sikkerhet?

Er Anleggsmaskinen og de som står bak disse påstandene opptatt av å «ta vare på sikkerheten til guttene og jentene ute»? – Er det kanskje heller arbeidsgivers økonomi som anses viktigst, spør regiondirektør Stig Magnar Løvås i Arbeidstilsynet. 

Dialogens seier i «borevern-saken»

Trøbbelet i boretårnet er over. Borerigger fra før 2015 slipper ettermontering av bur/vern. Fornuften seiret til slutt. Når bare byråkratene […]

Arbeidstilsynet: – Ingen hinder for reparasjon

Arbeidstilsynet ser ingen juridiske eller tekniske begrensninger i å reparere skader på maskin med ROPS-hytte. Den vurderingen overlater Arbeidstilsynet til eieren av maskinen. Men det er en viktig betingelse…