Tirsdag 24. september ble en merkedag for Bismo, da Skjåk kommune og NVE offisielt markerte ferdigstillelsen av flomvollen som skal beskytte kommunesenteret mot fremtidige flommer.
Taggede innlegg NVE
NVE-film om sikringsarbeidet i Gjerdrum
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har lansert en ny film som dokumenterer sikringsarbeidene som ble gjennomført etter det tragiske kvikkleireskredet i Gjerdrum i desember 2020.
Nesten 50 000 skred siste ti år
En ny tjeneste fra NVE gir et omfattende innblikk i skredhendelser i Norge. Tallene er hentet fra den nasjonale skredhendelsesdatabasen (NSDB).
NVE: 340 millioner til sikringstiltak i 2023
NVEs årsrapport for sikrings- og miljøtiltak i 2023 er klar. Den viser at om lag 340 millioner ble brukt til sikring mot flom og skred, samt miljøtiltak langs vassdrag. Det ble også brukt 123 millioner til krisetiltak.
Elveløp tilbakeført etter 80 år
Et omfattende restaureringsprosjekt i regi av Statsforvalteren i Trøndelag og NVE, har gjort det mulig å bringe Slindelva tilbake til sitt naturlige løp etter mer enn 80 år.
Ryddet opp etter «Hans»
Ekstremværet «Hans» rammet Viken med flere voldsomme flommer, og resulterte i flere ødelagte veier. På Hadeland bidro den lokale entreprenøren Åsmund Pettersen & sønn AS stort i arbeidet med å rydde opp etter flommen, og å bygge opp igjen ødelagte veier og infrastruktur.
Skredområdet i Gjerdrum er sikret
Nylig markerte NVE og Gjerdrum kommune at områdene hvor det tragiske kvikkleiereskredet gikk i desember 2020, nå er ferdig sikret og trygt for fremtidig bruk.
E6 i Saltdal sikret mot flom
Denne våren har Statens vegvesen gjennomført et større flomsikringsarbeid langs E6 i Saltdal i Nordland. Nå er veien sikret for fremtiden.
Flomsikring: NVE skal flomsikre for 800 millioner kroner i Ottadalen
Man vet at flommene kommer hvert år, og bebyggelse, infrastruktur og landbruksareal i Gudbrandsdalen har historisk sett vært utsatt for mange skadeflommer. De neste årene vil det pågå store flomsikringsprosjekter i de flomutsatte kommunesentrene Bismo, Vågåmo og Otta.
Flomsikring: Har sikret vassdrag mot flom
NVE har det siste året jobbet med å utføre flomsikring langs vassdragene Brandrudsåa og Trillabekken i Sør-Fron kommune. Hyppige flommer i området på grunn av kraftige nedbørsmengder har tidligere resultert i skader på eiendommer, senest sommeren 2017.
NVEs største kontrakt inngått med Anlegg Øst Entreprenør AS
I forbindelse med flomsikringen av Bismo i Skjåk kommune har NVE inngått en anleggskontrakt med Anlegg Øst Entreprenør AS, med en ramme på i underkant av 128 millioner kroner. Dette er den største bygg- og anleggskontrakten NVE har inngått noen gang.
Ny laserteknologi kan gi kunnskap om flom- og skredfare
For å kunne kartlegge flom- og skredfare, og vurdere erosjon og inngrep i vassdrag, er det nå testet ut grønn laser, som skal gi bedre bunn- og dybdeforhold i ferskvann. Målet skal være å håndtere flom- og kvikkeleirerisiko på sikt.
NVE sikrer Mjøndalen mot flom
I 2016 startet NVE sikringsarbeidet mot flom i Mjøndalen. Deler av Mjøndalen sentrum ligger svært lavt, og ved en stor flomhendelse vil Drammenselva og sidevassdragene kunne føre med seg oversvømmelser i store deler av sentrum.
Ny veileder for overvann
For å støtte kommunene med å forebygge skader fra overvann har NVE nå publisert en ny veileder. Den gir råd om hvordan kommunene gjennom arealplanlegging kan sørge for tilstrekkelig trygghet mot fare og skader fra overvann knyttet til vannmengder.
Alvorlig kritikk til myndighetenes arbeid med klimatilpasning
Myndighetene har ikke god nok oversikt over hvor det kan bli mer flom og skred i årene fremover. Konsekvensene kan bli at vi ikke vet hvilke bygninger som må sikres, og at det bygges i utsatte områder hvor det kan bli økt fare for flom eller skred.
Undersøker raskanten med boretårn på langgraver
Med et unikt boretårn bistår Statens vegvesen NVE med risikofylte grunnundersøkelser etter kvikkleire-skredet i Gjerdrum.
Gratis satellittdatatjeneste – på millimeter’n
For første gang får Norge en landsdekkende, gratis tjeneste for å kartlegge bevegelser i grunnen. Og det med millimeterpresisjon.