Mest lest på Anleggsmaskinen.no i 2022

I 2022 har Anleggsmaskinen dekket store og små begivenheter, besøkt entreprenører og anleggsprosjekter fra sør til nord, møtt lærlinger som satser på en fremtid i anleggsbransjen, intervjuet politikere og rapportert om siste nytt innen maskiner og utstyr. Vi har tatt et tilbakeblikk og sett på hvilke saker som var blant de mest leste i 2022.

For å lese sakene, klikk på tittel eller bilde.

Vedum skuffet entreprenørene

Julie Brodtkorb, administrerende direktør i Maskinentreprenørenes Forbund, og Svend Ingvar Hoel Larsen, daglig leder i Larsen Maskin og Transport AS, var tydelig skuffet etter møtet der finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ikke stilte opp som avtalt. Foto: Njål Hagen

Statsrådene Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jan Christian Vestre (Ap) hadde invitert bransjen for å bli informert om den akutte krisen entreprenørene står i, men Vedum valgte å ikke stille. Hva det skyldes kan man bare spekulere i.

Les saken her

Annonse

Gitt opp av samfunnet – ble mønsteransatt i anleggsbransjen

PRAKTIKER: Joakim Helbostad strøk i de fleste fag på skolen. Alt det teoretiske var skremmende. Praktiske oppgaver, derimot, har han alltid vært komfortabel med. Kanskje Ikke så overraskende at han fant sin plass i anleggsbransjen. (Foto: Runar F. Daler)

Elendige karakterer og enormt fravær til tross; ingen fanget opp at Joakim Helbostad slet med lese- og skrivevansker. «Du kommer aldri til å få deg jobb», sa ungdomsskolelæreren. I dag stortrives han hos maskinentreprenør Odd Einar Kne AS.

Les saken her

Gjør som jeg sier, ikke som jeg gjør!

UTFASING: Byråd for miljø og samferdsel, Sirin Hellvin Stav (MDG), sier at kommunen skal, så langt det lar seg gjøre, fase ut ikke-utslippsfrie anleggsmaskiner innen 2025. Foto: Njål Hagen

Oslo kommune krever at private entreprenørselskaper endrer maskinparken til utslippsfrie maskiner for å kunne ta oppdrag i hovedstaden. Selv bruker kommunen en 13 år gammel Steg 3A-hjulgraver når byens vannrør skal graves frem.

Les saken her

Bygger vei på myr med 90 prosent mindre utslipp

Gir mindre utslipp: Statens vegvesen bygger ny E6 oppå myra på Helgeland. (Foto: Henrik Lissman, Statens vegvesen)

På Helgeland bygger Statens vegvesen ny E6 oppå myra. Metoden gir 90 prosent mindre Co2-utslipp enn ved vanlig byggemetode.

Les saken her

Egenutviklet veiskrape for alle typer grusvei

Dan Cato Olsen, daglig leder i Foss Mekaniske AS, utenfor selskapets lokaler på Rudshøgda i Innlandet. (Foto: Njål Hagen)

Foss Mekaniske AS på Rudshøgda i Innlandet, har brukt mye tid og ressurser på å utvikle en veiskrape som ikke bare retter opp grusveien, men henter også verdifull masse inn i veibanen igjen.

Les saken her

Norges yngste skogsentreprenør

MÅLRETTET: Han har alltid visst at han ville jobbe i skogen, Kristian Brennbakk (23). Men han valgte en litt utradisjonell – og svært målrettet – vei inn i bransjen. (Foto: Runar F. Daler)

Kristian Brennbakk var 20 år da han startet for seg selv i skogen. Han kjørte hogstmaskin på dagen og lassbærer på natta, mens pausene gikk med til å skru på maskinene. I dag har han to ansatte og omsetter for fem millioner kroner.

Les saken her

Da Erik Bye besøkte Brøyt

Se programmet fra NRK ved å klikke på bildet. (Skjermdump fra NRK)

På slutten av 1960-tallet lagde NRK en programserie hvor Erik Bye blant annet tok turen til Jæren for å se nærmere på produksjonen av Brøyt, og ringvirkningene dette ga for andre bedrifter (link til NRK-programmet i artikkelen).

Les saken her

Signerte tidenes største veiutbyggingskontrakt

Veidirektør Ingrid Dahl Hovland og konserndirektør Ståle Rød i Skanska signerte i dag den første av tre store Rogfast-kontrakter. Kontrakten på cirka 5 milliarder kroner er den største vegutbyggingskontrakten som er tildelt i Statens vegvesen. (Foto: Øyvind Ellingsen/Statens vegvesen)

Mandag 12.12.22 klokken 12.12, ble den første store Rogfast-kontrakten signert av veidirektør Ingrid Dahl Hovland og konsernsjef Ståle Rød i Skanska. Kontrakten er den første av tre store på å bygge den 26,7 kilometer lange undersjøiske tunnelen mellom Randaberg i sør til Bokn i nord.

Les saken her

Brønnborere med opplæring i høysetet

Fra venstre: HMS/KS-leder Anne Bergheim, daglig leder Dag Espen Båsum, lærling Simen Engh Nyhus, brønnborer og tidligere lærling Lars Burud, og lærling Ole Viksbråten. (Foto: Runar F. Daler)

Ikke bare feirer Båsum Boring AS 70 år i år; selskapet har vært så delaktig i utviklingen av det nye brønnborerfaget, og er så dyktige i sitt lærlingearbeid, at de er nominert til den høythengende prisen Årets lærebedrift 2022.

Les saken her

Hackere krever løsepenger av Stangeland Maskin

Stangeland Maskin er under dataangrep og hackerne skal ha krevd millionbeløp i løsepenger. (Illustrasjonsfoto: Njål Hagen)

Stangeland Maskin er under dataangrep. Hackerne krever mange millioner kroner i løsepenger for å gi selskapet tilgang til sine egne datasystemer, ifølge Stavanger Aftenblad.

Les saken her

Endelig anleggslinje i Troms

I Troms finnes det mange maskinentreprenør-bedrifter som vil trenge nye fagarbeidere de neste årene. Gjennom et godt samarbeid mellom næringen, fylket og MEF har man vært gode på å formidle læringer til disse bedriftene, men etterspørselen er større enn tilbudet. (Illustrasjonsfoto: Jan Erik Øygård, OKAB)

Ungdom i Troms som ønsker å utdanne seg innen anleggsteknikk har måttet dra enten til Fauske eller Kirkenes, noe som har resultert i få lærlinger i fylket. Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) har de senere årene lagt ned mye innsats for å få på plass en fagutdanning i Troms. Nå ser det ut som de har lykkes.

Les saken her

Gamle slitere får nytt liv med Cat Rebuild

FØR: Cat D8’ern hadde gått ca. 12 000 timer da kunden bestemte seg for å gi doseren ett liv til. Da bildet ble tatt hadde Pons mekanikere akkurat startet prosessen. (Foto: Pon Equipment)

Siden 1980-tallet har mange tusen Cat-maskiner verden over fått forlenget levetid gjennom Cat Rebuild. Maskinoverhalingsprogrammet har fått fornyet aktualitet med tanke på vår tids fokus på bærekraft og gjenbruk.

Les saken her

Julegave til anleggsentreprenører: Overgangsordningen for sentral godkjenning forlenges

JULEGAVE: Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (t.v.) ga maskinentreprenørene en flott julegave da han sørget for å forlenge overgangsordningen for sentral godkjenning. Entreprenørene kan nå puste lette ut, vel vitende om at de ikke står i fare for å bli «avskiltet» fra 1. juli 2023. Til gjengjeld fikk ministeren en minigravemaskin av MEFs kommunikasjonssjef Fredrik Tronhuus, samt et kort med følgende tekst: «PS. Husk utførende entreprenør når varige regler utformes. God Jul!» (Foto: Audun Reiersen)

Maskinentreprenører med sentral godkjenning kan puste lettet ut. De vil ikke risikere å miste jobber etter 1. juli 2023 som følge av at de ikke oppfyller krav til sentral godkjenning. Overgangsordningen forlenges nemlig igjen – og denne gangen helt til et nytt regelverk er på plass.

Les saken her

Lærlingesatsing hos bedrift i vekst

Fra venstre: Espen Alvestad, daglig leder i OKAB Region Øst, lærling Ole-Herman Ødegård, fagansvarlig Espen Ødegård og lærling Jens Kristian Hermansen. (Foto: Runar F. Daler)

Brødrene Ødegård Maskindrift har satset bevisst på lærlinger i over ti år. Bedriftens uttalte mål om å ha to-tre lærlinger til enhver tid, oppnås med glans; nå har de hele seks stykker. Og alle får egen bil etter ett år, hvis de viser interesse og lærevilje.

Les saken her

Legger «digital motorvei» mellom Stavanger og Oslo

Torbjørn Reime Maskin legger trekkerør for fiber fra Ryfylke til Tyrifjorden. (Foto: Anders Hauge)

En ny fiberforbindelse skal styrke og sikre nettforbindelsen mellom øst og vest. Trekkerør av typen 40 mm SESU-Cable har gjort det mulig å legge fiberforbindelsen gjennom fjellvann og følsomt fjellterreng med vesentlig mindre graving og inngrep.

Les saken her

Storslått 50-årsfest for Lindland Maskin

Talkshow-kongen Harald Rønneberg ledet showet på Rosfjord Strandhotell da Lindland Maskin feiret 50-årsjubileet. (Foto: Media Sør)

I år er det 50 år siden Jan Arvid Lindland kjøpte sin første gravemaskin og la grunnlaget for Lindland Maskin AS. Det som startet med én mann og én Brøyt, er i dag ca. 80 ansatte og en omsetning på ca. 200 millioner kroner (2021).

Les saken her