Hackere krever løsepenger av Stangeland Maskin

Stangeland Maskin er under dataangrep. Hackerne krever mange millioner kroner i løsepenger for å gi selskapet tilgang til sine egne datasystemer, ifølge Stavanger Aftenblad.

Da de ansatte i Stangeland Maskin kom på jobb om morgenen den 15. desember var det noe som ikke stemte: Alle datasystemene var låst, adgangen til alle programmer var sperret, ifølge NRK.

– Dette er en alvorlig situasjon som vi aldri har vært borti tidligere. For vår del er dette stort. Vi har ikke helt oversikten ennå, sier daglig leder Tommy Stangeland til NRK.

Annonse

Han understreker til NRK at alle leverandører til selskapet er varslet om angrepet, og at det ikke har gått utover noe av anleggsarbeidet.

– Dette er en kriminell handling. Vi ønsker derfor ikke å si så mye om det. Vi står i en vanskelig situasjon. Vi har kunder, leverandører og ansatte å ivareta, sier Stangeland.

Ifølge Stavanger Aftenblad skal hackerne ha krevd flere titalls millioner kroner i løsepenger for å låse opp datasystemene igjen.

– Jeg vil ikke avkrefte eller bekrefte noen ting av det, men det er jo en måte å naturlig tenke at de opererer på den måten, sier Stangeland til NRK.

Eksperter og politi

Selskapet skal ha hyret inn eksperter på datasikkerhet for å få kontroll på situasjonen. Politiet er også informert.

– Politiet har mottatt en anmeldelse som går på innbrudd i datasystemer. Det er alt vi kan si på nåværende tidspunkt, sier Sturle Smith, seksjonsleder ved økonomisk kriminalitet ved felles etterretning og etterforskningsenhet i Sør-Vest politidistrikt, til NRK.

Tommy Stangeland sier til NRK at kan det gå flere uker før de har skikkelig oversikt.

– Men det som er sikkert, er at når alt dette er over, skal vi ha et kjempesikkert datasystem.