Hvem blir Årets lærebedrift 2020?

Det er seks særdeles godt kvalifiserte kandidater, men bare én går seirende ut.
Fredag 5. februar, kl. 13.00 skal vinneren kåres. Vi vil selvfølgelig dekke det her i Anleggsmaskinen.

Med kåringen av Årets lærebedrift ønsker Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) å premiere foretak som i særlig grad har utmerket seg i sitt arbeid med oppfølging av lærlinger og/eller lærekandidater. Håpet er at prisen kan bidra til å synliggjøre det viktige utdanningsarbeidet som gjøres av næringslivet hver eneste dag, og at den vil inspirere og motivere bransjen som helhet.

De nominerte er…

Alle de seks nominerte bedriftene har blitt intervjuet og omtalt i Anleggsmaskinen høsten 2020. Reportasjene kan du lese her (klikk på bildene):

Annonse

Kandidat 1 – TT Anlegg:

Kandidat 2 – Becker Entreprenør:

Kandidat 3 – Brødrene Karlsen Anleggsdrift:
Kandidat 4 – Geilo Tomteservice:

Kandidat 5 – Entreprenørservice:
Kandidat 6 – ACO Anlegg:

– Stas bare å bli nominert!

Vinneren av Årets lærebedrift 2020 blir den fjerde bedriften i rekken som mottar denne utmerkelsen. Fjorårets vinnerbedrift, Entreprenør Odd Steinar Hansen AS fra Raufoss, var svært stolte da de mottok utmerkelsen.

– Dette var moro! Og fryktelig overraskende! Vi syntes jo det var veldig stas bare å bli nominert, og det var vel egentlig ingen av oss som hadde trodd vi skulle klare å nå helt til topps, sa en svært fornøyd daglig leder, Boye Hansen Olderheim, til Anleggsmaskinen etter at han hadde mottatt diplomet av daværende kunnskapsminister Jan Tore Sanner.

Flere vil ha læreplass

I skrivende stund, et knapt år etter prisutdelingen, er daglig leder Boye Hansen Olderheim fremdeles stolt og ydmyk.

– Det har vært veldig artig, egentlig, Det ble jo noen medieoppslag om oss, og vi har fått mange hyggelige tilbakemeldinger i ettertid. I høst ble vi også kontakta av World Skills, som hadde hørt at vi vant den prisen. De ville komme og filme og intervjue oss i forbindelse med en slags reklamefilm om det å være lærebedrift. Det var litt moro, sier han.

– Vi har faktisk også hatt litt ekstra pågang av skoleelever som ønsker læreplass hos oss i etterkant av den prisen. Det er naturligvis hyggelig, men samtidig litt frustrerende, for vi kan jo ikke si ja til alle.

KANDIDATER 2019: Tradisjonen tro ble alle de seks nominerte bedriftene presentert på scenen under Arctic Entrepreneur forrige gang. På grunn av koronasituasjonen blir det i år en digital prisutdeling. (Foto: Runar F. Daler).

Sterk konkurranse

Som de tre foregående årene, har MEF i år funnet fram til seks gode kandidater til den høythengende prisen. Juryformann Stein Gunnes, som også er sjeføkonom og leder for strategi og kompetanse i MEF, forteller om et imponerende nivå på deltakerne, og at det også i år vil bli vanskelig å kåre den beste av de seks.

– Samtlige av årets kandidater gjør en utrolig god jobb med tanke på lærlinger. Selv om det bare er mulig å kåre én vinner til slutt, er det et stort kvalitetsstempel bare å bli nominert til prisen. Jeg hadde ikke hatt noen problemer med å forsvare hver enkelt av dem som en verdig vinner, sier han.

Kriterier

Ifølge MEFs priskriterier er det hovedsakelig to måter en bedrift kan utmerke seg særlig positivt på:

1) Bedriften kan vise til høy gjennomføringsgrad for lærlinger og/eller lærekandidater som begynner i bedriften; en høy andel har bestått fagprøven eller kompetanseprøven.

2) Uavhengig av gjennomføringsgrad kan bedriften vise til at lærlinger og/eller lærekandidater har hatt en svært positiv utvikling når det gjelder mellommenneskelig ferdigheter og beherskelse av faget. Utviklingen hos lærling/lærekandidat skyldes i betydelig grad tett oppfølging fra bedriftens side.