Taggede innlegg OKAB

Tar tre måneder av læretida i Firenze

Trodde du utveksling i utlandet kun var for de som går studieforberedende? Anleggsmaskinførerlærling Ine Marie Kvamstad (22) og anleggsgartnerlærling Iselin Undersåker (35) har tilbragt våren i Firenze, via utvekslingsprogrammet Erasmus+.

Fagprøver på løpende bånd – med lånemaskiner

På et ubebygd område like i nærheten av hovedflyplassen på Gardermoen, er seks anleggsmaskinførerlærlinger i ferd med å gjennomføre det store målet; fagprøven. De sitter i hver sin Volvo-graver, levert kostnadsfritt av utleieselskapet Renta.

OKAB-konsulenter på skolebenken for å lære om rus

Rusmiddelbruk blant ungdom er økende. I anleggsbransjen, hvor man håndterer store maskiner, tungt utstyr og sprengstoff, kan dette få fatale konsekvenser. Nylig arrangerte MEF en egen fagdag for alle opplæringskonsulentene, med nettopp rusmidler som tema.

Samlet jentelærlinger i Bergen

Et tyvetalls kvinnelige lærlinger var samlet på OKABs kontor i Bergen like før påske for å dele erfaringer, utfordringer og gleder ved å jobbe i anleggsbransjen. Det blir neppe siste gang de møtes.

Rekordstor lærlingsamling i Kongsberg

Over 400 lærlinger fra Buskerud, Vestfold og Telemark var nylig samlet på Kongsberg. Arrangør OKAB ønsket å forberede ungdommene på arbeids- og voksenlivet.

Opplæringskontorene skal fortsatte kunne drive opplæring

I den senere tiden har det vært mye diskusjon rundt opplæringskontorene og deres mulighet til å drive opplæring. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun har derfor sammen med Elise Waagen (Ap) og Marit Knudsdatter Strand (Sp) skrevet et leserinnlegg der de avklarer opplæringskontorenes rolle.  

Døve Joar lot seg ikke stoppe – ble årets lærling

Fylkeskommunen lot ham ikke gå Vg2 anleggsteknikk fordi han er døv, men Joar Jordalen (23) nektet å gi opp drømmen. Han «lurte systemet» og søkte på vanlige vilkår, og kom dermed inn på skolen likevel. Tre år senere ble han kåret til årets lærling av opplæringskontoret OKAB.

Gir lærlingene trygghet og mestringsfølelse

– Det er mange gode lærebedrifter i region Midt, men i år er det rett og slett ingen andre som når opp på dette nivået, sier OKABs Jan Vidar Rønning. Letnes AS er syvende og siste kandidat til Årets lærebedrift 2023!

Har rekruttert ungdom i 50 år

Hæhre Entreprenør har rekruttert ungdom til anleggsbransjen siden oppstarten i 1974. Nå er bedriften kandidat til Årets lærebedrift 2023!

Byråkrater på ekskursjon

Nesten 30 byråkrater fra Vestland fylkeskommune fikk innblikk i anleggselevenes hverdag, da de besøkte Førde videregående skole og prøvestasjonen på Mo.

Bringer skogsbransjen videre

Til tross for at han bare har åtte ansatte, har Ole Bertil Reistad funnet plass til hele tre lærlinger og tre utplasseringselever i skogsbedriften sin. Nå er han kandidat til Årets lærebedrift 2023.

Husrom hos Huser Entreprenør

MEF og OKAB skal kåre Årets lærebedrift for 2023. Huser Entreprenør fra Gjerdrum i Viken er fjerde kandidat ut.

– En ren fornøyelse med lærlinger

MEF og OKAB skal kåre Årets lærebedrift for 2023. AS Birkeland Entreprenørforretning fra Ytre Sogn i Vestland fylke er kandidat nr. 3.

– Utrolig «gildt» med lærlinger

Mellemstrand AS fra Jæren har hatt lærlinger kontinuerlig de siste 30 årene. Nå er maskinentreprenøren kandidat til Årets lærebedrift 2023.

Blant landets beste lærebedrifter

Det er snart tid for MEF og OKABs kåring av Årets lærebedrift igjen. Taraldsvik Maskin AS fra Narvik er første kandidat ut.

Takker av etter 30 år med lærlinger

Han har bidratt til at en hel generasjon anleggsarbeidere i Nord-Norge har fått fagbrev. Nå tar Johnny Lillegård (64) farvel med anleggsbransjen, etter nesten 30 år i MEF og OKAB.

Kjempearrangement for rekruttering til bransjen

I over ti år har MEF/OKAB region sørvest invitert ungdommer til Laland for å gi dem et innblikk i anleggsbransjen. I år kommer 1000 10.-klassinger for å få informasjon om mulighetene som finnes i bransjen.(Se bildekarusell)

Anleggslinja i gang i Bardufoss

Det ble behørig markert da Bardufoss videregående skole endelig startet opp sin etterlengtede og allerede populære anleggsteknikklinje.

Norges eneste lærling på veihøvel?

Hun har valgt litt utradisjonelt, Karoline Eiléen Bøhler Fredriksen (19). Ikke bare er hun en av relativt få kvinnelige lærlinger i anleggsbransjen. Hun er sannsynligvis også den eneste lærlingen som har valgt å spesialisere seg på veihøvel. – Det er høvel som gjelder, smiler hun.

Massivt HMS-fokus for kommende lærlinger

Om lag 100 Vg2-elever deltok nylig på en omfattende sikkerhetsuke på Os videregående skole. – Et viktig løft for elevene, som snart skal ut i praksis, sier avdelingsleder ved skolen, Lasse Svellingen.

Ny opplæringslov vil ikke svekke OKAB

Innstilingen til ny opplæringslov offentliggjort; OKAB får fortsette som før. – En stor seier for lærlingene, sier MEF-sjef Julie Brodtkorb.

Lærlingesatsing hos bedrift i vekst

MEF og OKAB skal kåre Årets lærebedrift for 2022. Brødrene Ødegård Maskindrift fra Fredrikstad er åttende og siste kandidat.

Første fagbrev i veidrift- og veivedlikeholdsfaget

Tidligere i år skrev vi om landets første lærling i det nye veidrift- og veivedlikeholdsfaget. Nå er en rekke praksiskandidater klare til å ta fagprøven. Morten Solberg (39) er den første i Norge som har gjort det.

Endelig anleggslinje i Troms

Ungdom i Troms som ønsker å utdanne seg innen anleggsteknikk har måttet dra enten til Fauske eller Kirkenes, noe som har resultert i få lærlinger i fylket. Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) har de senere årene lagt ned mye innsats for å få på plass en fagutdanning i Troms. Nå ser det ut som de har lykkes.

Kommunen tar ansvar

MEF og OKAB skal kåre Årets lærebedrift for 2022. Kandidat nr. 6 er Horten kommune.