Bedriften som blir kåret til Årets lærebedrift 2019, blir den tredje i rekken som mottar denne utmerkelsen. De to tidligere stolte vinnerne mener prisen har betydd mye.
Det var Volda Maskin AS som stakk av med tittelen Årets lærebedrift 2017, det første året Maskinentreprenørenes Forbud (MEF) delte ut prisen. Daglig leder Jon Grebstad legger ikke skjul på at det var gjevt å gå til topps i konkurransen.
– Ja, den utmerkelsen har blitt lagt godt merke til, både i bransjen og ellers. Vi har fått mange kommentarer, og det er tydelig at mange har fått det med seg. Det har jo gitt oss et stempel som en bedrift som er flinke til dette med lærlinger. Så dette har absolutt vært en svært positiv erfaring for oss, sier han til Anleggsmaskinen.
– Hvordan har det påvirket jobben med lærlinger i ettertid?
– Vi føler ikke noe ekstra press som følge av prisen, men vi fortsetter vår satsing på lærlinger som tidligere. Blant annet prøver vi å etterleve at minimum 10 prosent av arbeidsstokken vår skal være lærlinger. Samtidig er det jo beklagelig at vi ikke klarer å ta imot alle som har lyst til å komme hit som lærlinger, sier Grebstad.
Ære og anerkjennelse
I likhet med Grebstad forteller daglig leder Øystein Syltern i Johs. J. Syltern AS, som vant prisen i fjor, at prisen har blitt lagt godt merke til.
– Det er bestandig artig å få honnør for det man gjør, og det å bli Årets lærebedrift har vært artig på mange måter. Vi har fått mange hyggelige kommentarer, både fra bransjekollegaer og fra folk vi ikke nødvendigvis har så mye å gjøre med til vanlig. Også konsulentfirmaer, næringsforeninger, utdanningsinstitusjoner og store byggherrer som Nye Veier har lagt merke til dette, forteller han.
– Har prisen skapt et forventningspress for dere med tanke på arbeidet med lærlinger?
– Nei, snarere tvert imot. Det har heller vært en inspirasjon til å fortsette med dette arbeidet vi har lyktes så bra med. Vi opplever vel også at det kan har vært med å inspirere andre bransjekollegaer til økt innsats med lærlinger. Det lå mye ære og anerkjennelse i å vinne denne prisen, og jeg er svært stolt, litt ydmyk og veldig glad for utmerkelsen, sier han.
Og vinneren for 2019 er….
Som de to foregående årene har altså MEF i år funnet fram til seks gode kandidater. Juryformann Terje Eikevold, som også er MEFs kompetansesjef og leder for MEF-skolen, forteller at det har vært vanskelig å kåre den beste av de seks.
– Det virker nesten som det blir vanskeligere og vanskeligere å skille dem for hvert år som går. Samtlige av årets kandidater gjør en utrolig god jobb med tanke på lærlinger, og jeg hadde ikke hatt noen problemer med å forsvare hver enkelt av dem som en verdig vinner, sier han.
– Vi i juryen diskuterte og klødde oss i hodet en god stund før vi til slutt landet på en vinner. Jeg har for øvrig inntrykk et av at bedriftene synes det er hyggelig bare å bli nominert; at det blir sett på som et kvalitetsstempel. Og det er det jo virkelig også. Men vi måtte altså plukke ut den beste av de beste.
– Og det ble?
– Nei du, det får du ikke vite før den offisielle kåringen finner sted på Arctic Entrepreneur, avslutter Eikevold med et lurt smil.