Syltern er Årets lærebedrift

Johs. J. Syltern AS er kåret til Årets Lærebedrift 2018. Kunnskapsminister Jan Tore Sanner delte ut den gjeve prisen på Arctic Entrepreneur på Gardermoen i dag.

– Dette var skikkelig stas! Det er jo en voldsom anerkjennelse. Jeg ville ikke vært ærlig hvis jeg benektet at dette er artig, stråler daglig leder Øystein Syltern til Anleggsmaskinen.

Hvorfor vant Johs. J. Syltern? Les om vinnerbedriften her.

Annonse

– Stor ære

– Vi ser på dette som en stor ære, naturligvis. Det er en anerkjennelse av hele bedriften og av det gode skolemiljøet vi har i Åfjord. Vg2 anleggsteknikk-linja ble opprettet på Åfjord videregående skole i år 2000, som et spleiselag mellom entreprenørene i området og fylkeskommunen. Til å begynne med var det 12 elever der. I dag er det 45. Noen av lærerne der er tidligere anleggsledere hos oss, forteller Øystein.

Alle seks nominerte bedrifter til årets lærebedrift 2018. (Foto: Runar F. Daler).

Alle de seks nominerte til Årets lærebedrift 2018. Les mer om alle kandidatene nederst i artikkelen. (Foto: Runar F. Daler).

Tar lærlingene på alvor

Prisvinneren har ingen spesiell suksessoppskrift når det gjelder arbeidet med lærlingene. Det handler, som det ofte gjør, om godt arbeid over tid.

– Vi har ikke tatt noen spesielle grep i år med hensyn til lærlingene, men bare gjort som vi pleier. Bransjen vokser jo, og da må det nye folk inn, sier han kledelig beskjedent.

– Men det er klart at vi har jo fokus på lærlinger. De blir tatt på alvor hos oss, det er det ingen tvil om.

Kontinuerlig satsing

Det stemmer godt med det Lars Egil Vaarum, fagrådgiver hos OKAB i Trøndelag, fortalte Anleggsmaskinen da vi var på besøk i fjor høst.

– Når Syltern først tar inn lærlinger, så akter de å gjennomføre. På de 18 årene jeg har vært i OKAB er det bare én eller to lærlinger som har slutta uten å ha tatt fagbrev, sa Vaarum da.

Han var imponert over den kontinuerlige satsingen på lærlinger i bedriften. Johs J. Syltern, som med sine 140 ansatte er blant de største private arbeidsgiverne på Fosenhalvøya i Trøndelag, har nemlig hatt minst 10 prosent lærlinger i over 20 år.

Feiring i Åfjord?

– Og nå skal det feires, Øystein Syltern?

– Nei, vi har ikke rukket å planlegge noe feiring ennå. Men neste torsdag arrangeres den årlige utdanningsmessa på Åfjord videregående skole. Vi er vanligvis med på den messa, og denne gangen kunne det jo vært passende å markere denne prisen på en måte. Vi får se, smiler Øystein lurt.

Han hadde for øvrig invitert to av bedriftens 14 lærlinger med seg til Arctic Entrepreneur, og de ble med opp på scenen da han tok imot prisen.

– Vi tok med oss anleggsmaskinførerlærlingen Ole Askim og anleggsmaskinmekanikerlærlingen Jesper Haugsnes. Jesper skal nå få en ny skiftenøkkel, sa Øystein til latter fra salen.
– Mens Ole skal få en ny Cat 326 gravemaskin. Her er nøkkelen, sa han og overrakte den til den glade lærlingen.

Øystein Syltern inviterte anleggsmaskinførerlærling Ole Askim og anleggsmaskinmekanikerlærling Jesper Haugsnes opp på scenen. Ole fikk overrakt nøkkelen til en splitter ny Cat 326 gravemaskin. (Foto: Runar F. Daler).

Øystein Syltern inviterte anleggsmaskinførerlærling Ole Askim (t.v) og anleggsmaskinmekanikerlærling Jesper Haugsnes opp på scenen. Ole fikk overrakt nøkkelen til en splitter ny Cat 326 gravemaskin. (Foto: Runar F. Daler).

Les mer om alle de nominerte bedriftene: