Etter dagens møte med kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik, vil Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) følge saken med å utrede forenklinger i kvalifikasjonskravene tett.
Taggede innlegg Sentral godkjenning
Sentral godkjenning: Overgangsordningen videreføres, igjen!
Tidligere i dag, torsdag 15. juni, hadde kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik møte med Maskinentreprenørenes Forbund og andre aktører i bransjen. Der informerte han om at det settes ned et utvalg som skal utrede forenklinger i kvalifikasjonskravene, og frem til utredningen er ferdig gjelder nåværende overgangsordning.
Julegave til anleggsentreprenører: Overgangsordningen for sentral godkjenning forlenges
Maskinentreprenører med sentral godkjenning kan puste lettet ut. De vil ikke risikere å miste jobber etter 1. juli 2023 som følge av at de ikke oppfyller krav til sentral godkjenning. Overgangsordningen forlenges nemlig igjen – og denne gangen helt til et nytt regelverk er på plass.
Overgangsordning for sentral godkjenning forlenges igjen
Kommunal- og moderniseringsdepartementet har forlenget overgangsordningen for kvalifikasjonskrav i sentral godkjenning til 1. juli 2023. – Svært skuffende, sier Finn N. Bangsund i MEF.
Høringen på Byggkvalitetsutvalgets rapport utsatt til høsten
Byggkvalitetsutvalget foreslår skroting av sentral godkjenning, og diverse andre tiltak. Nå er høringsfristen til utvalgets rapport utsatt til høsten.
Byggkvalitetsrapporten ut på høring
Rapporten fra Byggkvalitetsutvalget har nå blitt lagt ut på høring. Kommunal- og moderniseringsdepartementet er spesielt interessert i innspill på utvalgets vurderinger og anbefalinger.
Det skal bli lettere å være seriøs praktiker
Vekk med sentral godkjenning, tiltaksklasser og ansvarsrett. Inn med statlige krav til kunnskap hos utførende på spesielt viktige områder. Byggkvalitetutvalget vil gjøre det enklere å være praktiker. Så lenge man er seriøs. – Kjempebra! Vi har blitt hørt, sier MEF-direktør Julie M. Brodtkorb.
Ingeniør i «feil» retning – får ikke sentral godkjenning
Morten Lorentzen er ingeniør og har plenty praksis fra grunn- og anleggsarbeider. Foretaket hans søkte om sentral godkjenning for utførelse i TK3, men fikk bare TK1. Årsaken? Lorentzen gikk feil linje på ingeniørhøyskolen for 20 år siden.
Overgangsordning forlenges igjen – til 2022
Kommunal- og moderniseringsdepartementet forlenget i 2018 overgangsordningen for kvalifikasjonskrav for Sentral godkjenning til 1. juli 2020. Nå forlenges overgangsordningen videre til 1. juli 2022.
MEF-Julie planlegger «bråketurné» om VA
VA-bransjen vet hva som trengs med den viktige VA infrastrukturen. Myndighetene og politikerne skyver ansvaret fra seg. Det er MEF-sjef Julie M. Brodtkorb lei av. – Tida har kommet for å bråke litt. Når vi ikke får gjennomslag, så må vi bråke, sier hun.
Praksiskandidater får godkjent erfaring før fagbrev
En viktig glad-nyhet var «skjult» i uklar forskriftstekst. Personer med fagbrev som praksiskandidat skal få godskrevet inntil halvparten av sin erfaring som praksis i Sentral Godkjenning.
Teknisk fagskole godkjent som høyere utdanning
Nå kommer det flere nye endringer i Sentral godkjenning. Teknisk fagskole er endelig godkjent som formalkompetanse til TK 2 og 3. Men personer med teknisk fagskole må ha lengre praksis enn folk med teoretisk høyskole for å få godkjenning.
Endringer i Sentral Godkjenning ut på høring
Kommunal- og moderniseringsdepartementet sender nå på høring forslag til mindre endringer og justeringer i reglene for Sentral godkjenning.
Overgangsordningen forlenget til 2020
Ting tar tid. Overgangsordningen som avlyste «avskiltingen» av firmaer med sentral godkjenning er nå forlenget. Ny deadline i 2020, nytt ekspertutvalg – og forenkling av søknad ved nytt org-nummer.
Krav om anleggsgartner vrakes
MEF og anleggsbransjen reagerte kraftig da maskinentreprenører plutselig måtte ansette anleggsgartnere for å utføre arbeider innen landskapsutforming. Nå har DiBK snudd.
MEF uenig i kritikk om SG-ekspertgruppe
BNL og Fellesforbundet raser over å ikke få bli med i ekspertgruppe for ny sentral godkjenningsordning. MEF ser ikke problemet. – Våre medlemmer er de beste ekspertene. Vi skal bare bistå, sier MEF.
Noe å rope hurra for?
”Hurra, vi er reddet!”. Litt sånn hørtes det ut da bygge- og anleggsnæringen – MEF inkludert – nylig fikk en avklaring fra Kommunal- og Moderniseringsdepartementet (KMD). Er det noe å rope hurra for?
Kommuner endrer graveinstruks
”Må ha sentral godkjenning i tiltaksklasse 2”, står det i den kommunale graveinstruksen. Det er et ulovlig krav. Oslo kommune endrer sin graveinstruks, og Drammen har allerede gjort det.
Har mistet oppdrag etter ulovlig kommune-krav
Noen kommuner krever sentral godkjenning TK 2 i graveinstruks. Det er ulovlig. Maskinentreprenør Martin Jarnæs Nilsen er en av dem som har måttet takke nei til TK 1-oppdrag på grunn av det ulovlige kravet.
Stopper kommuners krav om sentral godkjenning TK 2
Krav om sentral godkjenning er IKKE TILLATT i offentlige graveinstrukser eller utlysing av oppdrag. Uansett tiltaksklasse. Regjeringen vil stoppe den ulovlige praksisen. (Oppdatert med presisering)
Etterlyser verdsetting av praktisk erfaring
Se på bildene i denne artikkelen. Vidar Tellefsen har egenhendig prosjektert, gravd og bygget tomta, bekkeleiet, sjøfyllinga og veien du ser. Men han har ikke kompetanse til det.
MEF jubler: «Avskiltingen» er avlyst
Regjeringen har snudd. Maskinentreprenører får beholde sin sentrale godkjenning, selv om de mangler ingeniørkompetanse. Dessuten settes en stopper for kommunenes praksis om å kreve sentral godkjenning på et visst nivå for å jobbe i kommunen.
DiBKs hårreisende kuvending om kvalifikasjoner
Når så du sist et eksempel på at en ingeniør på kontoret er den beste garantien for at en bedrift har praktisk gjennomføringsevne ute i grøfta?
Regjeringen: – Tilstrekkelig at faglig leder er kvalifisert
Kommunal- og moderniseringsdepartementet forsvarer frislippet av krav til fagkompetanse. – Vi må følge spillereglene. Det er tilstrekkelig at faglig leder er kvalifisert for å få godkjenning, sier statssekretær Bjørnar Laabak i KMD.
DiBK dropper krav om fagutdanning i sentral godkjenning
Sentral godkjenning som utførende, uten ett eneste fagbrev. Bedrifter kan nå få grønt lys på gjennomføringsevne i sentral godkjenning, uavhengig av faglig kompetanse ute i felt. En ingeniør på kontoret er nok. Myndighetene dropper krav om fagutdanning og ADK1. – Den største skandalen i Sentral Godkjennings historie, sier fagsjef i MEF.
Med ønske om å jobbe
Flere MEF-medlemmer opplever at innstrammingen av ordningen for sentral godkjenning i praksis betyr at de blir utestengt fra markeder de tidligere har hatt tilgang til. Det skal vi ikke godta.