Taggede innlegg Sentral godkjenning

Sentral godkjenning: Overgangsordningen videreføres, igjen!

Tidligere i dag, torsdag 15. juni, hadde kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik møte med Maskinentreprenørenes Forbund og andre aktører i bransjen. Der informerte han om at det settes ned et utvalg som skal utrede forenklinger i kvalifikasjonskravene, og frem til utredningen er ferdig gjelder nåværende overgangsordning.

Byggkvalitetsrapporten ut på høring

Rapporten fra Byggkvalitetsutvalget har nå blitt lagt ut på høring. Kommunal- og moderniseringsdepartementet er spesielt interessert i innspill på utvalgets vurderinger og anbefalinger.

Det skal bli lettere å være seriøs praktiker

Vekk med sentral godkjenning, tiltaksklasser og ansvarsrett. Inn med statlige krav til kunnskap hos utførende på spesielt viktige områder. Byggkvalitetutvalget vil gjøre det enklere å være praktiker. Så lenge man er seriøs. – Kjempebra! Vi har blitt hørt, sier MEF-direktør Julie M. Brodtkorb.

Ingeniør i «feil» retning – får ikke sentral godkjenning

Morten Lorentzen er ingeniør og har plenty praksis fra grunn- og anleggsarbeider. Foretaket hans søkte om sentral godkjenning for utførelse i TK3, men fikk bare TK1. Årsaken? Lorentzen gikk feil linje på ingeniørhøyskolen for 20 år siden.

Overgangsordning forlenges igjen – til 2022

Kommunal- og moderniseringsdepartementet forlenget i 2018 overgangsordningen for kvalifikasjonskrav for Sentral godkjenning til 1. juli 2020. Nå forlenges overgangsordningen videre til 1. juli 2022.

MEF-Julie planlegger «bråketurné» om VA

VA-bransjen vet hva som trengs med den viktige VA infrastrukturen. Myndighetene og politikerne skyver ansvaret fra seg. Det er MEF-sjef Julie M. Brodtkorb lei av. – Tida har kommet for å bråke litt. Når vi ikke får gjennomslag, så må vi bråke, sier hun. 

Teknisk fagskole godkjent som høyere utdanning

Nå kommer det flere nye endringer i Sentral godkjenning. Teknisk fagskole er endelig godkjent som formalkompetanse til TK 2 og 3. Men personer med teknisk fagskole må ha lengre praksis enn folk med teoretisk høyskole for å få godkjenning.

Overgangsordningen forlenget til 2020

Ting tar tid. Overgangsordningen som avlyste «avskiltingen» av firmaer med sentral godkjenning er nå forlenget. Ny deadline i 2020, nytt ekspertutvalg – og forenkling av søknad ved nytt org-nummer.

Krav om anleggsgartner vrakes

MEF og anleggsbransjen reagerte kraftig da maskinentreprenører plutselig måtte ansette anleggsgartnere for å utføre arbeider innen landskapsutforming. Nå har DiBK snudd.

MEF uenig i kritikk om SG-ekspertgruppe

BNL og Fellesforbundet raser over å ikke få bli med i ekspertgruppe for ny sentral godkjenningsordning. MEF ser ikke problemet. – Våre medlemmer er de beste ekspertene. Vi skal bare bistå, sier MEF.

Noe å rope hurra for?

”Hurra, vi er reddet!”. Litt sånn hørtes det ut da bygge- og anleggsnæringen – MEF inkludert – nylig fikk en avklaring fra Kommunal- og Moderniseringsdepartementet (KMD). Er det noe å rope hurra for?

Kommuner endrer graveinstruks

”Må ha sentral godkjenning i tiltaksklasse 2”, står det i den kommunale graveinstruksen. Det er et ulovlig krav. Oslo kommune endrer sin graveinstruks, og Drammen har allerede gjort det.

Har mistet oppdrag etter ulovlig kommune-krav

Noen kommuner krever sentral godkjenning TK 2 i graveinstruks. Det er ulovlig. Maskinentreprenør Martin Jarnæs Nilsen er en av dem som har måttet takke nei til TK 1-oppdrag på grunn av det ulovlige kravet.

Stopper kommuners krav om sentral godkjenning TK 2

Krav om sentral godkjenning er IKKE TILLATT i offentlige graveinstrukser eller utlysing av oppdrag. Uansett tiltaksklasse. Regjeringen vil stoppe den ulovlige praksisen. (Oppdatert med presisering)

Etterlyser verdsetting av praktisk erfaring

Se på bildene i denne artikkelen. Vidar Tellefsen har egenhendig prosjektert, gravd og bygget tomta, bekkeleiet, sjøfyllinga og veien du ser. Men han har ikke kompetanse til det.

MEF jubler: «Avskiltingen» er avlyst

Regjeringen har snudd. Maskinentreprenører får beholde sin sentrale godkjenning, selv om de mangler ingeniørkompetanse. Dessuten settes en stopper for kommunenes praksis om å kreve sentral godkjenning på et visst nivå for å jobbe i kommunen.

Regjeringen: – Tilstrekkelig at faglig leder er kvalifisert

Kommunal- og moderniseringsdepartementet forsvarer frislippet av krav til fagkompetanse. – Vi må følge spillereglene. Det er tilstrekkelig at faglig leder er kvalifisert for å få godkjenning, sier statssekretær Bjørnar Laabak i KMD.

DiBK dropper krav om fagutdanning i sentral godkjenning

Sentral godkjenning som utførende, uten ett eneste fagbrev. Bedrifter kan nå få grønt lys på gjennomføringsevne i sentral godkjenning, uavhengig av faglig kompetanse ute i felt. En ingeniør på kontoret er nok. Myndighetene dropper krav om fagutdanning og ADK1. – Den største skandalen i Sentral Godkjennings historie, sier fagsjef i MEF.

Med ønske om å jobbe

Flere MEF-medlemmer opplever at innstrammingen av ordningen for sentral godkjenning i praksis betyr at de blir utestengt fra markeder de tidligere har hatt tilgang til. Det skal vi ikke godta.