Strør vinterglatte Oslo-veier med resirkulert strøgrus

Hvert år strøs vinterglatte veier og fortau i hovedstaden med titusenvis av tonn strøgrus som kastes i deponi påfølgende vår. For første gang tar Oslo i bruk resirkulert grus som gir store miljøgevinster.

I vinter skal flere av Oslos veier og fortau strøs med resirkulert strøgrus gjenvunnet fra forurensede masser. For Oslo-beboerne kan det bety både renere luft og store miljøgevinster.

Det er entreprenøren Total Uteservice AS som har tatt initiativ til å se på løsninger for å få gjenvunnede produkter inn i den kommende vintersesongen. De står for en tredjedel av Oslos strøoppdrag som leverandør for Bymiljøetaten.

Annonse

– Det brukes mange titalls tusen tonn grus bare i Oslo hvert eneste år, og dette dumpes rett på deponi når det feies opp på våren. Når vi vet at den resirkulerte strøgrusen både er av samme kvalitet som andre produkter og er langt bedre for miljøet, har det vært en selvfølge for oss å ta den i bruk, sier daglig leder Morten Heieren i Total Uteservice i en pressemelding.

Renseanlegget på Nes (Foto: AF Gruppen).

Renseanlegget på Nes (Foto: AF Gruppen).

Støver mindre

Strøgrus som hvert år dumpes i deponier er verdt millioner av kroner. Den korte levetiden steinen gis fører dessuten til at det til stadighet gjøres nye inngrep i naturen for å hente ut ny strøsand – uten forsøk på å gjenbruke det som allerede er tatt inn i kretsløpet.

Det er i dag få kommuner som har tatt tak i utfordringen, men foruten Oslo, gjenbruker storbyer som Trondheim og Stockholm forurenset grus og sand. Også nabokommunen Bærum sender sin grus til gjenvinning, og strør med den neste sesong.

– Det finnes i dag få eksempler på gjenbruk av strøgrus i landet vårt, men heldigvis kommer flere kommuner på banen. Strøgrus noe av det mest effektive å gjenvinne for oss, sier Thomas Henriksen, daglig leder i Nes Miljøpark.

Miljøparken, som eies av AF Gruppen, bidrar i dag til gjenvinning av masser som ellers ville havnet i tradisjonelle deponier – slik som grusen som strøs på fortauene du går på – og kan i gjennomsnitt rense inntil 80 prosent av massene ved å fjerne eksempelvis bremsestøv fra biler, løv, plast, ispinner og annet som folk slenger fra seg. Vaskeanlegget er stort og har kapasitet til å rense alt av strøgrus for hele Østlandet.

– Når vi har vasket strøgrusen sitter vi igjen med et produkt der kun de sterkeste steinene som ikke knuses ned til mindre partikler blir igjen. Da har man fjernet noe av støvet som bidrar til luftforurensningen på vinterstid, sier Henriksen.

– Positivt miljøtiltak

Selv om det i dag ikke stilles krav til bruk av resirkulerte produkter i strøsesongen, ser Bymiljøetaten positivt på at den resirkulerte strøgrusen nå skal sikre vinterglatte veier.

– På sikt vil man se på dette i anbudsfasen, hvor krav til resirkulerte produkter vil strammes inn, sier Joakim Hjertum, seksjonsleder i Bymiljøetaten.

Henriksen i Nes Miljøpark roser både entreprenør Total Uteservice og Oslo kommune for å ta i bruk sirkulære løsninger der de kan.

– Det gleder oss at flere nå får øynene opp for gjenbruk av slike produkter, og vi ser frem til å bidra til økt gjenvinning for hovedstaden, sier han.