I løpet av et halvt år boret entreprenøren 20 000 betongpæler ned i en 450 meter lang og 20 meter dyp myr på Hadeland. Metoden kutter CO2-utslipp med mer enn 30 prosent, sammenlignet med tradisjonell veibygging.
Taggede innlegg miljø
Hæhre med strålende miljøoppnåelse på E39-prosjekt
Hæhre Entreprenør, som sto for både regulering og bygging av E39 Mandal øst-Mandal by, ble vurdert til «excellent» for anleggsgjennomføring i sertifiseringen for Breeam Infrastructure.
Miljøpris: AF Gruppen tildelt pris for bærekraftsarbeidet
AF Gruppen er tildelt Carnegie Sustainability Award 2023 i kategorien for mindre og mellomstore selskaper.
Rensetiltak mot mikroplast virker
Statens vegvesen har sammen med NIVA gjennomført en undersøkelse for å finne ut om det slippes ut mikroplast fra anleggsvirksomhet. Nå foreligger de første resultatene.
Tester løsninger for utslippsfrie anleggsplasser i 10 prosjekter
– Vi må få ned klimagassutslippene i transportsektoren, og da må vi også få ned utslippene fra anleggsplassene. Derfor gir vi nå 10 nye pilotprosjekter tilskudd for å teste ut ulike løsninger for på sikt å få anleggsplassene til å bli utslippsfrie, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.
Vil gjøre anleggsplasser bærekraftige med kunstig intelligens
Det bergensbaserte softwareselskapet Ditio utvikler blant annet kunstig intelligente verktøy for sporing, planlegging og optimalisering av massetransport. Skal bidra til å gjøre anleggsplasser mer bærekraftige.
Skandinavias første hybride sporjusteringsmaskin
Baneservice AS har signert en avtale med Plasser & Theurer og investerer i Skandinavias første hybride sporjusteringsmaskin. Spesialmaskinen benyttes både til vedlikehold av eksisterende jernbanespor og bygging av nye.
Skal bruke el-lastebiler i underjordiske gruver
Volvo Trucks og gruveselskapet Boliden samarbeider om å sette elektrisk lastebiltransport i drift i underjordiske miljøer.
Klimatilpassing gir klimasmarte områder
Hvordan skal vi best sikre bygg og infrastruktur mot flom, skred, styrtregn og et fuktigere klima? I åtte år har forskere, offentlige etater og privat næringsliv jobbet sammen for å finne løsninger.
Åpner for E6-utbygging gjennom Lågendeltaet likevel
Regjeringen åpner for å bygge ny E6 mellom Roterud og Storhove likevel, til tross for at Miljødirektoratet satte foten ned. Forutsetningen er at det gjennomføres ytterligere miljøforbedrende tiltak.
Gjenbrukssystem for overskuddsmasser
Bærum kommune inngår et innovasjonspartnerskap for å utvikle et gjenbrukssystem for overskuddsmasser. I løpet av det neste tiåret skal 25 millioner kubikkmeter steinmasse tas ut i forbindelse med seks store infrastrukturprosjekter i Bærumsregionen.
Bygger om fra diesel- til eldrift
På Pon Equipments verksted i Sandnes monterer mekanikerne Stian Vestre og Christer Jonassen batteriene og styringssystemene på en 20-tonns elektrisk gravemaskin. Den skal brukes på den siste kontrakten Statens vegvesen tildelte entreprenøren Bjelland AS.
– Symbolpolitikk
– Politikerne må bestemme seg for om de faktisk er opptatt av å få utslippene ned, eller om de er opptatt av symboler. Det sa MEF-sjef Julie Brodtkorb under en fagkonferanse på Dyrsku’n.
Overvåker vannkvaliteten i Oslofjorden
Rensing av anleggsvann og overvåking av vannkvalitet og økologisk tilstand er blant tiltakene som skal sikre at byggingen av E18 Vestkorridoren ikke påvirker Oslofjorden negativt.
Kutter CO2-utslipp fra asfaltfabrikker med 80 prosent
NCC Industry bygger om to asfaltfabrikker og tar i bruk trepellets som fyringskilde i asfaltproduksjon. Det fører til en estimert CO2-reduksjon på nærmere 4200 tonn CO2, eller ca. 80 prosent av utslippet.
Laget av fossilfritt stål
Verdens første anleggsmaskin laget av fossilfritt stål ble lasert 1. juni, i forbindelse med FNs klimakonferanse Stockholm +50.
– Det grønne skiftet blir veltet over på entreprenørene
Miljøkravene blir stadig strengere, og utslippsfrie anleggsplasser brer om seg. MEF Østfold leide inn en 8-tonns elektrisk gravemaskin for å teste hvordan den faktisk fungerer ute i produksjon. Det ble en nedtur.
Oslo kommune lanserer tilskuddsordning for mobile ladeløsninger
Finansbyråd i Oslo kommune, Einar Wilhelmsen (MDG), tok turen til Vei og Anlegg torsdag for å annonsere en ny støtteordning for mobile ladere til bruk i på bygge- og anleggsplasser.
Leverandørkonferanse om fremtidens nullutslippsmaskiner
Anleggsbransjen inviteres til leverandørkonferanse om fremtidens nullutslippsmaskiner fredag 13. mai.
12 prosjekter skal teste ut løsninger for fossilfrie anleggsplasser
Pilotprosjektene skal gjennomføres av Statens vegvesen, Nye Veier og Bane NOR. Til sammen blir det satt av 62 millioner kroner til prosjektene.
Setter ny bransjestandard!
Fredheim Maskin AS har i samarbeid med fire maskinprodusenter utarbeidet en bransjestandard for utslipp, virkningsgrad og energimerking på knuseverk, sikteverk og stackere.
Norges første elektrisk drevne horisontalborerigg
Her gjør Daniel Værås noe som ikke har vært gjort i Norge før: Borer hull til en vannledning under et boligfelt – hundre prosent elektrisk.
Lyser ut kontrakt for drift og vedlikehold av riksveiene i Nord-Troms, Alta og Kautokeino
Statens vegvesen inviterer til konkurranse om å holde riksveiene i Nord-Troms og Alta trygge og framkommelige fram til 2027. Samtidig settes nye krav til klima og miljø.
Først med fossilfrie rørsystem i Norge
Asker kommune har ambisiøse klimamål. Innen 2025 skal alle kommunens bygge- og anleggsplasser være utslippsfrie. Kommunen er først i Norge med bruk av fossilfrie rørsystem.
Klimavennlig asfalt gir resultater
Kravet om CO2-vektingen av asfaltkontraktene reduserer utslippene.
Enova støtter Saferocks pilotprosjekt for mer klimavennlig betong
Sementproduksjon står for ca. åtte prosent av verdens klimagassutslipp. Saferock sitt nye prosjekt kan redusere CO2-utslippene betydelig. Enova støtter prosjektet med 11,5 millioner kroner.