MEF advarer byggherrer mot å bruke bedrift uten egne ansatte. – Ikke ulovlig. Men det er oppsiktsvekkende at Finnmarkssykehuset undergraver hele bransjen, sier sjeføkonom Stein Gunnes i MEF.
Sjeføkonom Stein Gunnes i MEF mener Finnmarkssykehuset setter både egne og anleggsbransjens seriøsitetskrav til side.
– Det er ikke ulovlig. Men det undergraver hele bransjen, sier han.
Les også: Brønnborere raser mot enøyd prisfokus
Les også: Telemarksmodellen – regler mot sosial dumping
Lønn, kompetanse og sysselsetting
– MEF er bekymret for utviklingen med ukritisk tildeling av oppdrag innen brønnboring i Norge. Det er oppsiktsvekkende at Finnmarkssykehuset setter seriøsitetskravene til side, og bidrar til å undergrave både lønnsdannelse, kompetanseutvikling og sysselsetting i bransjen, sier Stein Gunnes i MEF.
Han har i forbindelse med den kritiserte kontraktstildelingen i Hammerfest skrevet et brev til byggherrer og oppdragsgivere der det advares mot konsekvensene av denne utviklingen.
Her er brevet (pdf)
Sterke påstander
– Bedriften som er innstilt til jobben har ikke egne ansatte, bruker kontraktører uten egne maskiner og har ikke lønns- eller sosiale kostnader som står i forhold til oppdragets omfang. Byggherre har ikke kontrollert og godkjent virksomhetens kontraktører. Alt dette bidrar til å undergrave det norske skattesystemet, skriver MEF i brevet.
– Er det slik offentlige byggherrer vil ha den norske anleggsbransjen, undrer Gunnes.
Advarer mot utvikling
MEF ser det om en plikt å advare og arbeide mot en slik utvikling. Gunnes forventer at offentlige byggherrer gjør det samme.
Regjeringen har utarbeidet en egen handlingsplan mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.
Flere fylkeskommuner og kommuner bruker den såkalte ”Telemarksmodellen” i sin anbudspolitikk.
Den gir retningslinjer mot sosial dumping i bygg og anlegg.