Sprengningsentreprenør Petter A. Olsen fikk påpakning av kontrollørene DSB ikke har råd til å fortsette med. Han betaler gjerne for mer tilsyn.
VEUM, ØSTFOLD: – Er dette presentabelt, da? Jo, det ser ikke så verst ut.
Petter A. Olsen fra Vesterøy på Hvaler møter skytebas Jon-Fredrik Johansen og borevognfører Anders Andersen på et av bedriftens totalt seks sprengstofflagre.
Dette ligger i skogen et sted i Østfold.
Tilsyn i februar
Her var DSBs kontrollører Dan Stensli og Morgan Kvilten innom på tilsyn allerede i februar i fjor.
Da ble det gitt pålegg om å felle trær som sto for tett innpå, rydde rundt lageret og skifte ut noe skilting som hadde blitt gammelt og blekt.
Ikke de mest alvorlige avvikene, men nok til at kontrollørene ga kort frist og krevde å få tilsendt bilder som dokumentasjon på at forholdene var rettet opp.
At DSBs kontrollører fant avvik i hele 70 prosent av lagrene de kontrollerte kom ikke som noe sjokk på Olsen.
Mye å spare
– Ikke i det hele tatt. Det er mye penger å spare på å kutte ut elementer i eksplosivforskriften. Det er kutt du fint kan gjøre i praksis. Fare for å bli oppdaget i tilsyn er minimal. Men da må du også ta sjansen og leve under ”går-det-så-går-det”-mottoet. Hvis noe skjer, så skal alt gjennomgås. Men da er det på en måte for sent, sier Petter A. Olsen.
Hvor mye som kan spares ved å ta snarveier i forhold til regelverket viste han med et regnestykke i et foredrag på Storefjell tilbake i 2010.
For snille tall
– Det eneste jeg fikk kritikk på da var at tallene var for snille. Du ser jo sjøl hva folk ellers i samfunnet gjør for ganske lite penger. Slåss over en boks billige pepperkaker i butikken, for eksempel. Når bedrifter kan spare titusener i året på å kutte elementer i eksplosivforskriften, så er det noen som faller for fristelsen, sier Olsen.
Tatt på alvor
Han er svært godt fornøyd med at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) tok sprengningsbransjens mangeårige krav om styrket tilsyn på alvor.
– De to kontrollørene var gode representanter for DSB. De opptrådte imøtekommende og hyggelig, med praktisk innsikt. Vi som ble kontrollert fikk en god forståelse for hvordan ting skal være, og hvorfor. Det skulle ikke forundre meg om flere i bransjen enn vi har lært noe nytt i forbindelse med tilsyn i 2015, sier han.
Åpner lommeboka
Olsen er tilsvarende oppgitt over at det kun blir med det ene året.
– Det er absurd at det skal stå på penger! Se ellers i samfunnet hva man åpner lommeboka for. Det er et argument som ikke holder. Det har vært sagt fra høyt hold i bransjen i årevis at det er vilje til å øke sprengstoffavgiften for å finansiere et sterkere tilsyn, sier Petter A. Olsen.
Konkurrenter
– Hvor mye merker dere til konkurrenter som tar lett på reglene, og som er årsaken til at et sterkere tilsyn er ønskelig?
– Vi ser jo hva de gjør. Men vi får ikke gjort noe med det. Vi kan ikke begynne å angi hverandre heller.
Kan bare kutte ut
– Jo, men DSB oppfordrer bransjen til å si i fra…?
– Jaja. Jeg har sagt til DSB at det kan de bare kutte ut. Vi kan ikke holde på sånn, sier Olsen.
– Men å sende ut mann fra DSB ut på kontroll, det er noe helt annet. De kontrollerer alle på lik linje. Angiveriet sitter langt inne, sier HMS-ansvarlig og sikkerhetsrådgiver Vetle Bjørgulfsen i Petter A. Olsen AS.
– Det er ikke vår oppgave! Vi må sørge for oss sjøl, og ha våre saker i orden. Så får andre ordne med sitt. Men det må være likt for alle, sier Petter A. Olsen.