Et krav fra Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) om byrdefordeling mellom offentlige byggherrer og entreprenører, er blitt nasjonal politikk gjennom et grep fra næringsministeren.
Krigen i Ukraina har gått kraftig utover både norsk og internasjonal økonomi, med uforutsigbarhet og forverrede rammebetingelser. I et brev som ble sendt ut til alle i «MEF-familien» tirsdag 7. juni, skriver administrerende direktør i MEF, Julie Brodtkorb, blant annet at:
«Vår næring er en av de som er hardest rammet i Norge. Årsaken kjenner dere bedre enn de fleste: Ekstrem prisvekst på sentrale innsatsfaktorer, ikke minst diesel. Vi har hver dag og hver uke jobbet for at norske politikere skal forstå hvor hardt dere som entreprenører er rammet. Vi har gitt våre folkevalgte innsikt i virkeligheten for enkeltbedrifter og for næringen generelt gjennom de to ekstraordinære medlemsundersøkelsene vi har gjennomført.»
Viktig gjennomslag
«Vi har nå fått ett viktig gjennomslag: Et MEF-krav om byrdefordeling mellom offentlige byggherrer og entreprenørene er blitt nasjonal politikk gjennom et grep fra næringsministeren. Han har nå sendt ut et brev til alle offentlige oppdragsgivere om å bidra til at næringslivet ikke sitter igjen alene med hele ekstraregningene forårsaket av krigen i Ukraina», skriver Brodtkorb videre. Og fortsetter:
«Det er viktig at dere som enkeltbedrifter, gjerne støttet av vårt lokale MEF-apparat, tar tak i denne muligheten og følger det opp i de kontraktene dere er inne i. Næringsministeren sier blant annet: – Kontraktsvilkår som er ubalanserte, for eksempel ved at risiko for prisøkninger legges ensidig på leverandør, kan særlig hindre mindre leverandører i å delta i anbud. I verste fall kan ubalanserte kontraktsvilkår føre til at anskaffelser blir dyrere, til skade for både oppdragsgiverne og fellesskapet.»
Viderefører kampen
Dette gjennomslaget er imidlertid på langt nær tilstrekkelig for at MEF og Brodtkorb vil si seg fornøyd.
«Tross massivt press fra mange bransjeorganisasjoner, er det kun bøndene som har fått bistand fra Regjeringen til å komme gjennom krisen. Det er dessverre et bredt politisk flertall i Stortinget, alle med unntak av FrP, som helt eller delvis setter foten ned for reduserte dieselpriser» skriver hun.
«Vi i MEF hører hva Regjeringen og et stort flertall i Stortinget sier. Vi synes likevel det er skuffende at våre folkevalgte ikke engang er villige til å vurdere avgiftskutt. Samtidig er vi pragmatiske mennesker som alltid setter medlemmenes interesser først. Derfor må vi lansere flere løsninger enn kun dieselavgiftene. Vi gir oss aldri – og viderefører kampen både for akutte tiltak og for å stoppe nedtak av samferdselsbudsjettene i 2023», avslutter Brodtkorb.