Sølvfarget bedrift med lærlinger av gull

 

Hos Lofoten-entreprenør Thore Magnussen & Sønn AS har aldri noen strøket på fagprøven, selv om bedriften har hatt lærlinger kontinuerlig siden 2006.

– Siden OKAB kom inn i bildet i 2006 har Thore Magnussen & Sønn hatt et snitt på rundt tre lærlinger i året, og de har bestått fagprøven alle sammen. Senest to rett før sommeren i år, forteller Truls Larsen i Opplæringskontoret for anleggs- og byggefagene (OKAB).

Annonse

– Bedriften er utrolig engasjert når det gjelder rekruttering. De ansatte blir dessuten oppfordret til å ta flere fagbrev hvis de ønsker, og det legges til rette for videre utdanning, som for eksempel teknisk fagskole, sier han.

Sølvfarge – et varemerke

Vi tok turen til bedriftens hovedkontor i Limstrand, midt mellom Leknes og Svolvær i vakre Lofoten, en fin sensommerdag. Inne på kontoret er det en egen vegg full av diplomer av alle som har tatt fagbrev i bedriften. Utenfor ser vi varebiler, lastebiler og anleggsmaskiner av ulike varianter og størrelser. Og alt er lakkert i bedriftens svært gjenkjennelige sølvfarge. Det er rimelig gjennomført hos Thore Magnussen & Sønn AS.

Daglig leder Berit Tora Sand og faglig leder Ørjan Magnussen satser på lærlinger. De oppfordrer også ansatte til å ta flere fagbrev. (Foto: Runar F. Daler)

SATSER: Daglig leder Berit Tora Sand og faglig leder Ørjan Magnussen satser på lærlinger. De oppfordrer også ansatte til å ta flere fagbrev. (Foto: Runar F. Daler)

– Det begynte med at vi lakkerte alle lastebilene i sølvfarge. Faren min, som grunnla firmaet, prata om det allerede på 80-tallet, men selv syntes jeg ikke det var noen god idé den gangen. Så, i 2010, fikk vi levert fem nye, sølvlakkerte gravemaskiner, og siden har det gått slag i slag, forteller Ørjan Magnussen, medeier og faglig leder i bedriften.

– Nå er alt sølvfarget; både asfaltutlegger, gravemaskiner, dumpere, hjullastere og minigravere. Til og med teletinerne og hoppetussene kommer ferdig sølvmalt hit nå. Det har blitt et varemerke for oss. Vi synes jo det er litt stilig, og så er det også en snill og praktisk farge, for skitten synes ikke så godt, sier han. Ikke det at maskinene der er møkkete. Den rene sølvgrå lakken glinser i sola på alle maskiner og biler vi kan se.

Kompetanseheving = statusheving

Det er ikke bare maskinparken som er på stell hos Thore Magnussen & Sønn. Bedriftens arbeid med lærlinger har ført til at de nå er en av kandidatene til Årets lærebedrift for 2022.

– Hvorfor tar dere egentlig inn lærlinger i bedriften?

– Det er jo for å sikre rekruttering både til vår bedrift og til bransjen. Og så er det selvfølgelig viktig å bidra til at ungdom får den opplæring og oppfølging de skal ha, sier daglig leder Berit Tora Sand.

– Det handler om kompetanseheving, både for den enkelte lærlingen og for bedriften. Målet om å bli fagarbeider er viktig. Fagbrevet bidrar til en statusheving for hele bransjen, sier Ørjan Magnussen.

– Vi oppfordrer også våre ansatte til å ta flere fagbrev. Mange ønsker etter hvert faglig påfyll, og flere har tatt fagbrev nummer to. Da betaler vi kurs for dem, både via MEF-systemet og andre kanaler. Enkelte ønsker også å utdanne seg videre. Vi har to her som begynte som lærlinger, og som ganske kort tid etter de fikk fagbrevet gikk videre og tok ingeniørutdannelse. Det er jo de ingeniørene vi vi helst vil ha; de med en praktisk tilnærming til faget. De to er i dag anleggsleder og KS-leder i bedriften.

Thore Magnussen & Sønn AS

Nominert av: MEF region Nord
Hjemsted: Limstrand, Lofoten, Nordland
Omsetning (2021): 170 millioner kroner
Antall ansatte: 70
Antall lærlinger: 3 (4,3 % av arbeidsstokken)
Lærlinger i hvilke fag: 2 i anleggsmaskinførerfaget, 1 i anleggsmaskinmekanikerfaget
Antall som har tatt fagbrev siste tre år: 9

Vanskelig å lære gammel hund nye triks

– Vi har hatt fokus på rekruttering i alle år, og vi har en fast policy om at vi tar inn to lærlinger i året, selv om det har vært litt mindre tilgang på lærlinger de siste par årene, fortsetter daglig leder Sand.

– Det er lettere å få innarbeidet vår bedriftskultur og sikret riktig opplæring når man tar inn lærlinger. Det er vanskelig å få en gammel hund til å lære nye triks, så det er en stor fordel å få dem inn tidlig, sier Magnussen.

– Vi har vært veldig når det gjelder å være synlige for potensielle lærlinger. Vi har deltatt på yrkes- og utdanningsmesser i Leknes og i Svolvær. Sist høst var vi også på en liten turné hvor vi presenterte bedriften og lærlingeordningen vår. Vi var blant annet på Fauske videregående skole, der de fleste lærlingene våre kommer fra, fortsetter han.

– I år har vi også gjort en liten avtale med to elever på Fauske. Det er to gutter som har vært her på utplassering siden i fjor høst. Vi er veldig fornøyde med dem og vil gjerne beholde dem her, så derfor har vi avtalt å dekke noen utgifter de har på Fauske, som for eksempel arbeidstøy og vernesko.

«Her er det rom for å gjøre feil. Det er det man lærer av. Vi har fått til en kultur i bedriften der alle blir tatt godt vare på.»

Engasjement og interesse

– Hva er de viktigste egenskapene dere ser etter når dere tar inn lærlinger?

– At de møter opp når de skal. Og at de ikke har så mye fravær på skolen. Vi ser ikke så mye på karakterer, men mer generelt på orden, sier Berit Tora Sand.

– Det er viktig at de viser engasjement, er interesserte i faget og er åpne og omgjengelige. Og siden vi legger mye ressurser i å holde alt av maskiner og utstyr i prikkfri stand, er vi også opptatt av at de er nøye og tenker gjennom hvordan de behandler utstyret for å unngå skader og unødvendig slitasje, sier Ørjan Magnussen.

– De aller fleste har jo vært her på praksis først, så vi kjenner dem. Og mange er dessuten lokale, som vi kjenner til fra før. Hvis ikke, sjekker vi gjerne litt på forhånd, så vi får vite litt mer om dem.

Anleggsmaskinmekanikerlærling Einar Johan Esaiassen (19) fikk tilbud om læreplass hos mange ulike bedrifter, men var ikke i tvil hvor han ville, selv om Thore Magnussen & Sønn AS holder til 35 mil unna Fauske, der han kommer fra. Han bor foreløpig i campingvogn, og stortrives. (Foto: Runar F. Daler)

KORT VEI TIL JOBB: Anleggsmaskinmekanikerlærling Einar Johan Esaiassen (19) fikk tilbud om læreplass hos mange ulike bedrifter, men var ikke i tvil hvor han ville, selv om Thore Magnussen & Sønn AS holder til 35 mil unna Fauske, der han kommer fra. Han bor foreløpig i campingvogn, og stortrives. (Foto: Runar F. Daler)

– Alle fortjener en sjanse

Bedriften har også tatt inn en rekke ungdommer opp gjennom årene, som ikke har gått det vanlige skoleløpet.

– Jeg mener at alle fortjener en sjanse. Det er viktig at alle får muligheten til å vise seg frem. Enkelte som ikke har trivdes i andre bedrifter, har fått lov til å komme til oss i stedet, forteller Magnussen.

– Vi har en her som har slitt veldig på skolen, men han er en skikkelig arbeidsmaur og virkelig lidenskapelig interessert i dette faget. Han ville vi bare ha inn. Og det er veldig artig å se at han lykkes, sier Sand.

– Så har vi en som tok fagbrev i vår, som også slet faglig. Man må jo ha grunnleggende matematikkforståelse for å kunne ta fagprøven, så vi ga ham spesialundervisning i matematikk her i bedriften for at han skulle komme gjennom og få fagbrevet. Og han klarte det!

«Her gjør vi selvfølgelig ikke forskjell på noen, enten man er eier, prosjektleder, mekaniker eller maskinfører. Eller lærling. Alle er inkludert. Vi er ett team.»

Følges spesielt godt opp første halvår

– Hvordan er rutinene for mottakelse av nye lærlinger og hvordan følges de opp?

– Jeg pleier å ha jevnlig dialog med dem allerede før de begynner. Da informerer jeg blant annet om vår egen vel-forening for de ansatte, om hva som skjer utenfor arbeidstid, samt en del generell informasjon, sier Hanne Lilleng, HR-leder i bedriften.

– Når de så kommer hit første dag, er det er opplæring og innføring i rutinene i bedriften, som for eksempel HMS og SmartDok, og vi har en omvisning og hilserunde på området, verkstedet og kontoret. Selve opplæringen ute på anleggene, overlater jeg til fagfolkene, smiler hun.

– Det første halve året følger jeg dem spesielt godt opp. Jeg snakker med dem og spør hvordan det går. Om det er noe de savner, noe de trenger mer kursing på etc., slik at vi får tilpassa hverdagen så godt mulig for hver enkelt. Noen trenger tett oppfølging, mens andre klarer seg med mindre.

Vi har ingen fast fadderordning. Det er Ørjan som er faglig leder for lærlingene, men vi passer på at det alltid er en på anlegget som følger opp lærlingene litt ekstra.

Ett team

– Lærlingene får ganske mye ansvar her etter hvert som de blir litt selvstendige. Vi er nok ganske tidlig ute med å la dem få lov til å kjøre maskin, for eksempel. Her står de ikke i grøfta i ett år før de får lov til å hoppe inn i maskinen. Det er jo det de ønsker – å kjøre maskin! Men de må selvfølgelig jobbe i grøfta også, sier Sand.

– Mange av lærlingene våre har i løpet av det andre året, hvis de har vært engasjerte og dyktige, fått sin egen faste maskin. Vi vil jo vise at vi ønsker å ha dem her, og det er nok motiverende for dem.

– Vi utdanner jo alltid folk med mål om at de skal bli værende her etter at det har fått fagbrevet, sier Ørjan Magnussen.

– Mens de er lærlinger, legger vi lista litt lavere for hva vi forventer av dem. Her er det rom for å gjøre feil. Det er det man lærer av. Vi har fått til en kultur i bedriften der alle blir tatt godt vare på. Og her gjør vi selvfølgelig ikke forskjell på noen, enten man er eier, prosjektleder, mekaniker eller maskinfører. Eller lærling. Alle er inkludert. Vi er ett team, slår han fast.

Lærlingene Christopher Levin Johan Ramstad, Signe Tetlie og Einar Johan Esaiassen blir tatt godt vare på hos Thore Magnussen & Sønn AS. (Foto: Runar F. Daler)

LÆRLINGETRIO: Lærlingene Christopher Levin Johan Ramstad, Signe Tetlie og Einar Johan Esaiassen blir tatt godt vare på hos Thore Magnussen & Sønn AS. (Foto: Runar F. Daler)

Bor i campingvogn og stortrives

En som kan bekrefte at lærlingene blir tatt godt vare på i bedriften er anleggsmaskinmekanikerlærling Einar Johan Esaiassen (19), som begynte på jobb i begynnelsen av august. Han er fra Fauske, hele 35 mil unna, men valgte likevel å begynne hos Thore Magnussen & Sønn AS.

– I mars i år, mens jeg gikk Vg3, var jeg én uke her og én uke hos en annen maskinentreprenør, for å se hvor jeg likte meg best. Og det var uten tvil her. Jeg fikk også tilbud fra mange andre maskinentreprenører, men det var hit jeg ville. Jeg har litt familie i området, og så er det jo ikke til å stikke under stol at det er utrolig flott her i Lofoten, smiler Esaiassen fornøyd. Han bor foreløpig i sin egen campingvogn inne på bedriftens område.

– Det er jo veldig praktisk. Jeg har veldig kort vei til jobb, ler han.

– Jeg hadde hørt så mye bra om denne bedriften på forhånd, både fra skolen og bekjente. Og basert på de første tre ukene mine her, så stemmer det veldig godt. Jeg har overhodet ingen hjemlengsel. Her er det veldig bra arbeidsmiljø, fine lokaler og flotte maskiner. Og det er høy klasse når det gjelder orden og systemer. Her er alt på stell. Det er rett og slett en bra plass å være.

Tar vare på hverandre

OKAB-konsulent Truls Larsen har latt seg imponere over hvordan lærlingene blir fulgt opp hos Thore Magnussen & Sønn.

– Faglig leder er med på oppstartsmøter og halvårssamtaler, og har det overordnede ansvaret, men det er i stor grad de ute på anleggene som følger lærlingene opp i det daglige. Det er en utrolig fin gjeng med ansatte, som virkelig tar vare på hverandre. Det er kanskje litt av grunnen til at de aldri har hatt noen som har strøket på fagprøven, sier Larsen.

– Bedriften er også lett å samarbeide med. Jeg kan alltid ringe dem og de kan ringe oss. Vi blir tatt på alvor, og er det behov for et møte, er det aldri nei å få. Jeg føler meg alltid velkommen når jeg kommer hit. HR-leder Hanne Lilleng er dessuten meget dedikert til jobben sin. Hun legger virkelig sjela si i å følge opp, ikke bare lærlingene, men alle ansatte i firmaet.

Inkludert

– Hva sier lærlingene selv om hvordan de opplever å være lærling i denne bedriften?

– De aller, aller fleste er kjempefornøyde her. Jeg har vel ikke hørt noe negativt om bedriften fra lærlinger i mine år i OKAB. De gir tilbakemeldinger om at de blir inkludert, tatt på alvor og gitt mye ansvar. Og skulle det være noe murring av et eller annet slag, så settes det av tid for å få løst det, slik at det ikke blir noe som man går og kverner på lenge.

Årets lærebedrift 2022:

Ved å kåre Årets lærebedrift ønsker Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) å premiere foretak som i særlig grad har utmerket seg i sitt arbeid med oppfølging av lærlinger og/eller lærekandidater.
MEF håper at prisen kan bidra til å synliggjøre det viktige utdanningsarbeidet som gjøres av næringslivet, og at den vil inspirere og motivere bransjen som helhet.
Kåringen av Årets lærebedrift 2022 finner sted på Arctic Entrepreneur 2023.

Det er 8 kandidater til Årets lærebedrift 2022. Her kan du lese mer om hver enkelt kandidat: