Sikrer løsmasser med nett

På Langhus like sør for Oslo skal det sprenges nedenfor en bratt skrent. For å unngå utglidning eller ras, sikres løsmassene med jordarmeringsnett. Enkelt, effektivt og rimelig.

– Jordankerløsningen har vært i bruk i utlandet i 15-20 år, kanskje mer. Men det har ikke vært noe særlig interesse for dette i Norge, forteller Stein Stokkebø til Anleggsmaskinen. Han driver det geotekniske konsulentfirmaet Stokkebø Competanse AS og har arbeidet med geoteknikk og geosyntetiske løsninger i 30 år.

«Låses fast» i bakken

Konseptet er enkelt. Man banker et «jordanker» («soil anchor») et par meter inn i løsmassene ved hjelp av en stang. Endestykket – som bankes lengst inn i massene – er festet til en stålwire, og i en den andre enden av denne wiren trer man på en festeplate. Når man så strammer wiren, vrir endestykket seg slik at det får feste i jordmassene. I den andre enden skyves festeplata ned mot bakken og festes til selve jordarmeringsnettet – ikke helt ulikt fjellsikringsbolter som festes til et sikringsnett. Når man har strammet til ordentlig, er jordankeret låst.

Annonse

– Avstanden mellom hvert anker avhenger litt av massene, men på dette prosjektet er det omtrent halvannen meter mellom dem. Strekkapasiteten på hvert av ankrene er på mellom 400 og 800 kilo. Jordarmeringsnettet som benyttes her er laget av polyesterfiber, dekket med PVC. I andre tilfeller kan man benytte stålnett, forklarer Stokkebø.

Kostbare alternativer

Da det ikke var plass til å lage en slak nok graveskråning på byggetomta på Langhus, ble altså løsningen å sikre jordmassene med et jordarmeringsnett. Det kunne selvsagt også vært løst på andre måter.

Fjellsikringsselskapet Fjerby AS leverer og installerer jordankerløsningen.

Det er fjellsikringsselskapet Fjerby AS som leverer og installerer jordankerløsningen på prosjektet. Løsningen fikk for øvrig sitt gjennombrudd under orkanen Katrina i New Orleans i 2005. (Foto: Runar F. Daler).

– Man kunne blant annet ha brukt jordnagler, altså boret inn stag og gyset inn betong. Man kunne ha boret ned en vegg med rørspunt, eller stabilisert skråningen med fiberarmert sprøytebetong. Felles for disse alternative løsningene er imidlertid at de er vesentlig mer kostbare og avanserte enn jordarmeringen som ble valgt, sier Stokkebø.

Hurricane Katrina

Det er fjellsikringsselskapet Fjerby AS som leverer og installerer jordankerløsningen på prosjektet.

Endestykket festes til stanga, før den bankes inn i løsmassene.

ENKELT: Her festes endestykket til stanga, før den bankes inn i løsmassene. (Foto: Runar F. Daler).

– Denne løsningen ble tatt i bruk av det amerikanske forsvaret i forbindelse med orkanen Katrina i New Orleans i 2005. På den måten bygde de opp voller og demninger mot vannmassene av stedlige sand- og jordmasser, forteller Kenneth Means, avdelingsleder fjellsikring i Fjerby AS.

– Alternativene var betongkonstruksjoner og steinplastring, men det var svært kostbare løsninger, skyter Stokkebø inn.

– Derfor ble jordarmering brukt, sammen med kraftige erosjonssikringsmatter, for å hindre brudd i demningene. Løsningen besto den store testen der borte, og det i et område hvor tung erosjonssikring normalt er nødvendig. Så man kan vel si at jordankerløsningen fikk sitt gjennombrudd under orkan Katrina.

Ser et behov i Norge

– Dette er det andre prosjektet i Norge hvor vi benytter jordarmering på denne måten, hvis vi ser bort fra et lite pilotprosjekt i Horten i fjor. Det første var et tilsvarende prosjekt i Borgenveien i Oslo, som nylig er avsluttet, fortsetter Means.

– Systemet vi bruker heter Terra Lock og er et registrert varemerke fra produsenten Gripple. Det er et relativt enkelt system, og ikke noe hokus-pokus å montere. Men man er avhengig av spesialverktøy, som f.eks. en slaghammer til å banke jordankeret inn i løsmassene med, samt og noe å stramme det med, som kalles jack jaw. Vi har hele dette systemet på lager og selger det på det norske markedet. Vi mener det er et behov for dette systemet i Norge, all den tid alternativene ofte er unødvendig avanserte og kostbare.

Begrenset kunnskap og interesse

At jordankerløsningen nå kommer til å «ta av» her til lands, har imidlertid ikke Stokkebø særlig tro på.

Kenneth Means og Stein Stokkebø, jordankerløsningen

SPENNENDE: Kenneth Means og Stein Stokkebø er spente på mottakelsen av jordankerløsningen i det norske markedet. (Foto: Runar F. Daler).

– Kunnskapen om og interessen for jordarmeringsløsninger og -teknikker er såpass begrenset i Norge at dette neppe kommer til å eksplodere i bransjen, sier han.

– De som eventuelt tar i bruk denne løsningen er nok i utgangspunktet også interessert i andre geosyntetiske løsninger og bruken av jordarmering.  I utlandet er for eksempel jordarmerte støttemurer en selvfølge, mens de færreste i geoteknikkmiljøet i Norge har noe forhold til eller kunnskap om det. Dessuten er det et forholdsvis lite marked for dette her i landet, så jeg tror nok ikke så mange vil ta denne løsningen i bruk med det første. Men det blir spennende å følge utviklingen, avslutter Stokkebø.