Mener bur er frivillig i Norge

Norske Qmatec Drilling er i ferd med å lage en verneløsning uten fysisk bur. De har valgt å se bort fra den omdiskuterte standarden 16228.

– Hvis samsvarserklæringen henviser til 16228-standarden, så skal riggen ha bur. Men det er mulig å henvise til det mer generelle Maskindirektivet. Da er man pålagt å ha sikkerhetsforanstaltninger som tilsvarer samme nivå som bur, sier Egil Jøsendal i Qmatec Drilling.

Se hva Arbeidstilsynet mener om den tolkningen. 

Annonse

– Hva vil det si i praksis?

Fysisk bur

– Vi kommer ikke til å installere et fysisk bur. Vi velger i stedet å lage en løsning basert på radiokommunikasjon. Når du åpner et bur, så skal rotasjon og ilmating gå ned til 30 prosent. Vår løsning vil gjøre det samme når man beveger seg innenfor en sikkerhetssone like vid – eller snever – som et bur, sier Jøsendal.

Løsningen er fortsatt under utvikling, og han vil ikke avsløre alle tekniske detaljer nå. Men han understreker at det er teknologi som er i bruk på andre typer maskiner med strenge krav til godkjenning. Komponentene vil være tilgjengelig i løpet av sommeren.

Selges uten

Rigger som produseres nå selges uten verneinnretning som før.

– Andre kilder mener Arbeidstilsynet har vært utydelig om dette. Er du enig i det?

– Jeg er enig i at uttalelsen fra i høst ikke er særlig klar. Vi har foreløpig lagt oss på samme fortolkning som vi forstår MEF har gjort. Det er enn så lenge ikke noe krav om dette i Norge. Men det vil komme et krav om å sikre bortårn med bur eller lignende etter hvert. Og da skal vi være klare, sier Egil Jøsendal.