Trimbles nye Earthworks ble utviklet med Gunnar som testfører

Ingen klår nordmenn i bruk av ny maskinstyringsteknologi. Bortsett fra svenskene. Derfor har Trimble testet sin nye generasjon gravesystem med fire norske maskinførere som testpiloter. Gunnar Evje (29) er en av dem.

Uvant mye oppmerksomhet for maskinfører Gunnar Evje.

SYLLING:– Menyene er enklere. Punktsetting går mye fortere når man kan skrive det på tastatur på skjermen, i stedet for å knotte det inn med knapp ved siden av. Visningen på skjermen er bedre, med enklere muligheter til å lage egne flater. Det er enklere å skjønne dette. Det er mer som en tablet.

Maskinfører og «testpilot»

Det sier Gunnar Evje (29), maskinfører på en av Kaare Mortensen AS sine Volvo EC220E gravere.

Annonse

Han vet hva han snakker om. Evje har nemlig siden i fjor sommer i all hemmelighet vært testpilot på betaversjonen av Trimble Earthworks, den nye generasjonen maskinstyring som ble lansert med brask og bram på Conexpo i Las Vegas i mars.

Fire hemmelige betasystemer

– Der sitter kontrollenheten. Ståle Eikrem og Espen Ellingsen i Sitech Norway.

Det er han ikke alene om.

I test- og utviklingsperioden har det vært totalt fire slike hemmelige betasystemer til testing hos O.T. Wike AS i Vestfold, Odd Einar Kne AS i Trøndelag og Brødrene Halle AS i Trøndelag.

– Norge er et foretrukket land i utviklingen, fordi vi ligger langt framme. Norske entreprenører er veldig teknologikåte, og har lang erfaring med teknologien. Ikke bare skjermen i maskinen, men hele dataflyten, sier salgssjef Ståle Eikrem i Sitech Norway.

Ti nyheter ved Trimble Earthworks

Du vet hvordan det er: Be en selger fortelle om det nye i systemet han selger. Da går han i powermode, og man får vite veldig mye på veldig kort tid.

I dette tilfellet så mye at vi ikke har sider nok i bladet eller her på nettutgaven nok til å få med alt. I kortversjon ser det omtrent slik ut, oppsummert i ti punkter.

  1. Trimble lanserer nå sin nye generasjon maskinstyring. Det gamle GCS 900-systemet går ut, Earthworks kommer inn.
  2. Earthworks er basert på operativsystemet Android.
  3. Ny 10,1” skjerm. Den er solid, IP 67-tett og har ”military grade” kontakter.
  4. Systemet kan også brukes på en hvilken som helst telefon eller pad med Android. Da med wifi-tilkobling, ikke kablet.
  5. Skjermen er en fullverdig Android-pad. Kan også brukes eksempelvis epost, Smartdok, KS-system osv.
  6. Alle oppdateringer og nye funksjoner lastes ned og oppdateres automatisk, via internett. Glem USB-stick, kabel eller nedlasting.
  7. Intuitivt brukergrensesnitt og skjermbetjening. Trykk, sveip, knip, zoom, flytt osv med fingrene, akkurat som andre apper.
  8. Earthworks kan opereres i en halvautomat-funksjon: Dra i stikka, så styrer systemet bommen og skuffa riktig ift designet som er lagt inn. Ca samme funksjon som Cats og Komatsus halvautomat.
  9. Nye sensorer, ti ganger raskere enn de gamle. Oppdaterer 50 ganger/sekund. Nødvendig for å opererer i halvautomat (forrige punkt).
  10. Ny gyrosensor gir maskinens helling sideveis og i lengderetning. Omtrent som på kanontårnet på stridsvogner.

Mer kommer senere

Og det er ”bare” det som er klart nå, når systemet begynner å leveres i april. Det ligger an til en hel del spennende ny funksjonalitet framover.

”Mixed reality”, for eksempel. Et kamera på stikka filmer skuffa. Dette bildet vises i displayet med designet oppå, sånn at føreren ser på bildet i sanntid hvordan skuffa beveger seg i forhold til linjene i designet.

Automatikk på tiltrotatoren er en annen mulighet. Kombinert med halvtautomatikk kan det drastisk forenkle ellers konsentrasjonskrevende oppgaver og øke produktiviteten.

Pris som GCS 900

Karsten Haukås i Sitech Norway.

– Pris?

– Vi vet ikke konkret ennå. Systemet og prisene vil være tilgjengelig fra april. Det har blitt sagt fra Trimble at prisene vil være omtrent som dagens system. Oppgradering fra eksisterende GCS 900-system vil kunne gjøres til en rimelig i penge, med ny kontrollenhet og eventuelt ny skjerm. Når man kommer opp i senere versjoner vil det være funksjonalitet som ikke er tilgjengelig med gamle sensorer, sier daglig leder Karsten Haukås i Sitech Norway.