Nivået var skyhøyt og konkurransen svært jevn. Til slutt kunne Johannes Rønning (20) fra Hareid i Møre og Romsdal juble høyest – 10 000 kroner rikere.
Over 300 unge, lovende yrkesfaglærlinger fra hele landet konkurrerte om å bli best i sitt fag under Yrkes-NM, som ble arrangert på Hellerudsletta 23.-25. oktober. Blant anleggsmaskinførerfagets 27 dyktige og ambisiøse deltakere var altså Johannes Rønning den aller beste. På de neste plassene kom Ole Ivar Jorde fra Buskerud og Bendik Børresen Myhre fra Hedmark.
Eget firma allerede
– Dette var jo litt overraskende, men jeg er veldig fornøyd! stråler den nybakte norgesmesteren til Anleggsmaskinen.
– Pengene? Nei, jeg aner ikke hva jeg skal bruke dem på ennå, smiler han.
Johannes kommer fra gård og har erfaring med maskiner fra tidlig alder. Han har vært lærling hos maskinentreprenøren Graving og Transport AS, men har allerede startet eget firma.
– Jeg startet firmaet Holstad Maskin AS i sommer, sammen med Hans-Ola Holstad. Vi har holdt på med det i ca. fem år, men det var tidligere et enkeltmannsforetak i Hans-Olas navn fordi jeg var for ung, forteller han.
– Skyhøyt nivå!
At deltakerne er dyktige, kan Espen Wicken fra Opplæringskontoret for anleggs- og bergfagene (OKAB) skrive under på.
– Dette er femte gangen jeg er med og arrangerer dette, og jeg har aldri sett så høyt nivå før. Det er rett og slett skyhøyt nivå her, slår han fast.
– Jeg er også imponert hvor greie og sympatiske gutta er. De har konkurranseinstinkt og ønsker å vinne, men samtidig ønsker de hverandre lykke til og de har en meget god tone seg imellom. Jeg vil gi all honnør til gutta, både i selve konkurransen og måten de har fremstått på. Dette er fremtiden til bransjen.
– Jeg vil også gi honnør til alle som har vært med å bidra her på Hellerudsletta, og da spesielt alle fra OKAB som har vært med å arrangere denne konkurransen. I tillegg skal Volvo Maskin ha en stor takk, som har stilt med hele ni maskiner her, sier han.
Graver, hjullaster og dumper
Anleggsmaskinkonkurransen under Yrkes-NM har gått over tre dager, og det har blitt målt krefter med henholdsvis gravemaskin, hjullaster og dumper.
Første dag fikk deltakerne prøve seg på graving og nedsetting av en kum ved hjelp av to beltegravere (Volvo ECR88D). Lærlingene ble målt på tid, kvalitet og HMS.
På dag to sto parallell presisjonskjøring med hjullastere (Volvo L60H) på programmet. Deltakerne måtte først skifte fra skuffe til pallegaffel, for deretter å løfte et oljefat med en bøtte vann oppå. Denne skulle så manøvreres gjennom en løype uten å søle vann ut av bøtta. Deltakerne ble målt på tid og mengde vann som var igjen i bøtta, samt HMS og nøyaktigheten på selve kjøringen.
Tredje og siste dag var turen kommet til parallell presisjonskjøring med dumper (Volvo A25G), hvor lærlingene måtte gjennom en svingete og humpete «hinderløype». Igjen gikk bedømmingen på tid, presisjon og HMS. Det gjaldt altså å være så rask som mulig, men for all del ikke glemme viktige HMS-regler eller kjøre over for mange av de oppsatte kjeglene.
Bidrar med maskiner
– Vi synes det er stor stas å få bidra på denne måten. Vi er jo opptatt av lærlinger generelt, og vi har selv seks lærlinger hos oss på Mastemyr. I tillegg er det jo også litt markedsføring for oss, sier Harald Slåtsveen i Volvo Maskin, når vi spør hvorfor de stiller med alle disse maskinene til konkurransen.
– Jobben min her har vært å instruere gutta i knapper og spaker, og på den måten sørge for sikker bruk av maskinene. Det varierer jo litt hvor mye forkunnskaper lærlingene har på disse maskinene, men Volvo-maskinene er generelt ganske velkjente for de fleste – særlig gravemaskinene og hjullasterne, forteller han.
Vedkubbestabling
Alle tre dagene ble det også gjennomført en konkurranse i stabling av trekubber. Dette var ikke en del av hovedkonkurransen, men det sto nok en del ære og prestisje på spill likevel blant de ambisiøse lærlingene.
Sammenlagtvinneren her ble Bård Helge Rossebø fra Hordaland.