Siste salve i tunnelen

Etter to år med sprengninger på den seks kilometer lange tunnelen mellom Drammen og Kobbervikdalen, ble nylig siste salve avfyrt.

– Dette var en viktig milepæl i arbeidet med å legge til rette for økt fart og flere avganger på Vestfoldbanen, skrive Bane NOR i en melding.

Det er Veidekke som er entreprenør for tunnelen, og ingeniørgeolog Hilde Kolden fikk æren av å skyte den aller siste salven. På slaget kl. 14.00, fredag 7. januar, var den siste biten med fjell i tunnelen historie.

Annonse

Veidekkes Hilde Kolden avfyrer siste salve. Foto: Bane NOR

God fremdrift

Prosjektleder i Bane NOR, Hanne Wiig, var full av lovord over jobben som er gjort.

– En stor milepæl er nådd. Veidekkes tunneldrivere har gjort en fantastisk innsats i de to årene som sprengningsarbeidene har pågått. I en periode var det sprenging ved ni stuffer, og fremdriften har vært veldig god. Jeg er veldig imponert over innsatsen, sier Wiig.

Da den første salven gikk 19. desember 2019, var det med flere inviterte gjester til stede. Men i dagens situasjon var det bare mulig med en mindre markering for de som var på jobb. Det la, ifølge Bane NOR, imidlertid ingen demper på gleden over å endelig ha kommet gjennom. En velfortjent kakebit ble det også tid til.

Sprengningene er over, og det ble kake på arbeidslaget. Foto: Tormod Ugelstad, Bane NOR

1800 salver

Selve hovedløpet av tunnelen er seks kilometer lang, men inkludert evakuerings- og servicetunneler er det elleve kilometer med tunnel som er sprengt ut. Totalt er det sprengt rundt 1800 ganger i bergtunnelen, og det er fraktet ut ca. 1,4 millioner anbragte kubikkmeter med sprengstein.

Nå gjenstår vann- og frostsikringsarbeider, mens støpearbeidene er allerede i full sving fra Gulliksrud.

Dobbeltsporet fra Drammen til Kobbervikdalen skal være ferdig i 2025. Da skal det bli mulig å kjøre fire tog i timen hver vei mellom Tønsberg og Oslo.

 

Fakta:

Bane NORs utbyggingsprosjekt Nytt dobbeltspor Drammen-Kobbervikdalen er et av landets største jernbaneprosjekt, og er en del av InterCity-satsingen. Det er en storstilt utbygging av jernbanen på Østlandet, som skal gi halvannen million innbyggere kortere reisetid og flere avganger.

Prosjektet i Drammen inkluderer bygging av dobbeltspor på Vestfoldbanen mellom Drammen stasjon og Skoger, gjennom en ny tunnel i Strømsåsen. Denne delen av prosjektet skal etter planen stå ferdig i 2025, samtidig som nytt dobbeltspor mellom Nykirke og Barkåker kan tas i bruk. Det betyr at det vil være sammenhengende dobbeltspor mellom Oslo og Tønsberg i 2025. Kilde: Bane NOR