Geilo Tomteservice er Årets lærebedrift 2020

Den gjeve prisen ble delt ut på et digitalt møte fredag 5. februar. Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby gratulerte vinneren med en videohilsen.

Hvorfor vant Geilo Tomteservice AS? Les stor reportasje om vinnerbedriften her.

– Dette var helt utrolig overraskende! Med så mange gode kandidater hadde jeg aldri trodd vi skulle nå opp, sa en svært glad og tydelig rørt daglig leder Hans Petter Nässelqvist i Geilo Tomteservice. Deler av ledelsen og fem av lærlingene var samlet på Bardøla Høyfjellshotell for anledningen.

Annonse

– Dette betyr utrolig mye. Ikke minst for de unge i bedriften. Det er kjempegøy å få være med på dette, sa han.

– Med så mange gode kandidater hadde jeg aldri trodd vi skulle nå opp. Dette betyr utrolig mye, sa en svært glad og tydelig rørt daglig leder Hans Petter Nässelqvist i Geilo Tomteservice. (Foto: Runar F. Daler).

– Hvordan skal det feires?

Eh, nei nå må vi få landa litt her først, sukket Nässelqvist med en tåre i øyekroken.

GODT MILJØ: Lærlingene i Geilo Tomteservice skrøt av det gode arbeidsmiljøet i bedriften da Anleggsmaskinen var på besøk i fjor høst. Fra venstre: Tore Skogheim, Pål Kleven Hernes, Knut Sollien Høgberg, Kim Helge Ovnan, Roar Strand Gilen, Vetle Bergli Kjemperud og Jonas Haugen. (Ikke til stede: Leander Sjaavaag Juvet). (Foto: Runar F. Daler).

Utelukkende positive tilbakemeldinger

Frode Fadum Holm i Opplæringskontoret for anleggs- og bergfagene (OKAB) har fulgt opp lærlingene i Geilo Tomteservice de siste fire årene, og han skrøt veldig av bedriften da vi møtte ham i høst.

– Det er god rekruttering til bransjen i Hallingdal generelt, og Geilo Tomteservice har områdets høyeste prosentandel lærlinger. De legger mye tid og ressurser i dette, og tar inn elever på utplassering allerede fra 9. og 10. klasse. Det er hjerterom for alle hos Geilo Tomteservice. Bedriften er rett og slett et eksempel til etterfølgelse, sa han. Han viste også til at lærlingene trives godt i bedriften.

– Tilbakemeldingene jeg får fra lærlingene er utelukkende positive. De forteller at de får frihet under ansvar, de får varierte oppgaver og de får lov til å prøve og feile. Dette er noe lærlingene vokser mye på, fortalte han.

Tilbakemeldingene jeg får fra lærlingene er utelukkende positive. De forteller at de får frihet under ansvar, de får varierte oppgaver og de får lov til å prøve og feile, sa OKABs Frode Fadum Holm da vi møtte ham hos bedriften i fjor høst. Han har fulgt opp lærlingene i Geilo Tomteservice de siste fire årene. (Foto: Runar F. Daler).

Juryens begrunnelse

Kunnskapsminister Guri Melby leste opp deler av juryens vurdering for hvorfor nettopp Geilo Tomteservice AS nådde helt til topps i den prestisjetunge konkurransen:

Kunnskapsminister Guri Melby kastet glans over kåringen via en videohilsen og leste opp deler av juryens vurdering for hvorfor nettopp Geilo Tomteservice nådde helt til topps.

– Årets lærebedrift 2020 har et betydelig inntak av lærlinger i forhold til sin størrelse. Bedriften har tatt inn lærlinger i mer enn 20 år og har et godt rykte som lærebedrift. De mottar nesten ukentlig spørsmål om læreplass, og selv om de ikke kan si ja til alle, er de ikke redde for å ta inn lærlinger som har en annen skolebakgrunn, trenger lengre læretid eller på annen måte har behov for ekstra oppfølging. De har også stilt opp og tatt ansvar for lærlinger som har blitt rammet av permitteringer eller konkurser i andre bedrifter, sa hun.

– Ledelsen i bedriften er svært engasjert i rekruttering til bransjen og har, i tillegg til å sitte i prøvenemnd, engasjert i seg i samarbeidet mellom skole og næringsliv og stiller gjerne opp på informasjonsmøter på ungdomsskolene i området.

– Det er små marginer som skiller kandidatene fra hverandre. Likevel mente en enstemmig jury at vinneren lå et lite hakk foran de andre, sier juryleder Stein Gunnes. (Foto: Jørn Søderholm).

– Små marginer

Juryleder Stein Gunnes, som også er sjeføkonom og leder for strategi og kompetanse i MEF, legger ikke skjul på at det var en vanskelig oppgave å kåre en vinner blant kandidatene.

– Vi har hatt seks svært gode kandidater, som alle har fått god spalteplass i Anleggsmaskinen. Juryen synes det var veldig vanskelig å peke på én bedrift som var mye bedre enn de andre. Det er små marginer som skiller kandidatene fra hverandre. Alle gjør et usedvanlig godt arbeid når det gjelder rekruttering og opplæring. Likevel mente en enstemmig jury at vinneren lå et lite hakk foran de andre, sier han til Anleggsmaskinen.

Les mer om alle de nominerte bedriftene: