Nordøyvegen – anleggslogistikk for viderekomne

FV659 Nordøyvegen er nå i full produksjon på kysten av Sunnmøre. For de 2700 innbyggerne er det en etterlengtet veiforbindelse. For entreprenører og planleggere er det en logistikkmessig kjempeoperasjon. Med fem øyer, store avstander og tøffe værforhold er logistikken på anlegget ikke for nybegynnere.

Reportasjen ble først publisert i Anleggsmaskinen i august 2020. Den er basert på et besøk på anlegget i juni 2020. 

BRATTVÅG: – Det er et artig og spennende prosjekt. Men det er tøft logistikkmessig, sier Bjørn Busengdal.

Annonse

Han er deleier og driftssjef i Busengdal AS i Stordal.

Han er også anleggsleder for Anlegg Nordvest AS, et selskap Busengdal AS eier sammen med Aco Anlegg i Tennfjord og Opshaug Sandtak AS i Stranda.

STOLT: Det er en egen stolthet i å være med på et av de mest spektakulære anleggene i Norge. F.v. Marcos Guadiamos, Sander Løvik, Rishi Sæther og Bjørn Busengdal. (Foto: Jørn Søderholm)

Den kommende veien er 37 kilometer lang, med tre undersjøiske tunneler, tre bruer og 24 kilometer ny vei i dagen.

FV659 Nordøyvegen er i stor utstrekning. I kompleksitet er det et av de mest spektakulære veianleggene vi har hatt i landet på årevis.

FELLES: Anlegg Nordvest AS har kontrakt med Skanska. Selskapet eies av Busengdal, ACO Anlegg AS og Opshaug Sandtak AS i like tredjedeler. (Foto: Jørn Søderholm)

HEFTIG: FV659 Nordøyvegen er et av de mest kompliserte og spektakulære anleggene i Norge på lenge. Bruker det meste av krankapasitet i området. Bildet er tatt i midten av juni. (Foto: Jørn Søderholm)

Fastlandsforbindelse

Fv 659 Nordøyvegen skal gi fastlandssamband til øyene Lepsøya, Haramsøya, Flemsøy/Skuløy og Fjørtofta nylig innlemmet i Ålesund kommune, samt Harøya i Sandøy kommune.

Prosjektet i tall – FV 659 Nordøyvegen K5 Skjeltene – Harøya

Kontrakten fra Skjeltene på fastlandet til Harøya består av disse hovedelementene.

  • Lepsøybrua, 800m lang høybru fra Skjeltene på fastlandet over skipsled til sjøfylling mot Lauka og Hestøya.
  • Laukebrua, 109 meter lang betongplatebru i 3 spenn.
  • Hamnaskjersundbrua, 200 meter lang betongplatebru i 7 spenn
  • Haramsfjordtunnelen, fra Hestøya til Austnes. Lengde 3500m, bunnpunkt kote -112
  • Demning og midlertidig kofferdam ved tunnelpåslaget på Hestøya
  • Nogvafjordtunnelen, fra Longva på Flemsøya til Fjørtofta. Lengde 5730m, bunnpunkt kote – 135
  • Fjørtoftfjordtunnelen, fra Fjørtofta til Harøya. Lengde 3680 m, bunnpunkt kote -118
  • Burbergtunnelen, miljøtunnel på Fjørtofta. Lengde 170 m, hvorav ca 60m i berg og ca. 100 meter i betong.
  • Veg på sjøfylling over Lepsøyrevet, total lengde 2735m
  • Veg i dagen utenom sjøfylling, total lengde 10 000 m.
  • 420 000 m trekkerør og forberedende elektroarbeider på hele strekningen

 

Prosjektet er i full produksjon nå, etter en litt hakkete start i 2016.

Veien til oppstart og virkeliggjøring har vært lang. Det første arbeidet med realisering av den viktige veiforbindelsen startet i 1963.

Anlegg Nordvest AS

Anlegg Nordvest AS har sitt første oppdrag som underentreprenør for Skanska på Nordøyvegen. Selskapet ble opprettet etter positive erfaringer med arbeidsfellesskap på tidligere prosjekter.

Oppdraget Anlegg Nordvest AS har for Skanska på Nordøyvegen er på 250 millioner, pluss arbeid på sjøfyllinger utenom kontrakten. Skanska fikk jobben på en total tilbudssum på rett over tre milliarder.

Hele anlegget er en logistikkmessig kjempeoperasjon. Det er spredt mellom fastlandet og fem øyer, atskilt av fjord- og havområder som kan by på tøffe forhold.

420 kilometer trekkerør

Et ørlite, praktisk eksempel på omfanget: Det skal legges ned 420 kilometer trekkerør. Det tilsvarer en strekning fra starten på anleggsområdet til Moss.

– Det rene omfanget på anlegget er jo voldsomt. Veldig store avstander, fra start til slutt. Det er et svært klimautsatt område. Vi har kjøpt flere egne båter til jobben. Men det er ikke sikkert vi kan bruke dem, på grunn av været, sier anleggsleder Jan Arne Svendsen i Anlegg Nordvest AS.

Alt arbeid som foregår på øyene er avhengig av båttransport for å komme seg på land. Det er enkelte dager man ikke kommer ut, og maskiner blir stående.

– Andre dager må man haike med Skanskas supplybåt, fordi vår båt er for liten. Er det over et visst antall meter pr sekund, så stopper alt av båttransport, sier han.

TRANSPORT: Båter er like viktig som biler på Nordøyvegen. Her har Espen Wicken i MEF blitt med Bjørn Busengdal på en titt rundt på anlegget. (Foto: Jørn Søderholm)

Alt arbeid som foregår på øyene er avhengig av båttransport. HE Skanskas supplybåt har nok å gjøre. (Foto: Jørn Søderholm)

ROLIG: Flatt hav er et ytterst sjeldent fenomen på disse kanter. (Foto: Jørn Søderholm)

Bjørn Busengdal er godt fornøyd så langt. Både med at oppdraget er i rute, og med hvordan det nye selskapet har fungert. De tre selskapene hadde i fjor den første delen av jobben som arbeidsfellesskap, med å bygge vei fra eksisterende vei på fastlandet ned til første sjøfylling. Deretter har det foregått gjennom AS-et de tre eier sammen.

Høyt tempo

Det har vært høyt tempo helt siden oppstart av forberedende arbeider i mars i fjor.

– Vi trodde det skulle være litt rolig først, og så øke på omtrent nå. Men det gikk rett til topps med det samme, og ble der. Det er mye aktivitet. Det har litt å gjøre med at vi har forsøkt å flytte arbeidsoppgaver til tidligere enn planlagt, sier Svendsen.

– Hvordan har det gått gjennom koronatiltakene i våres?

Fra før er det bare hav. Nå bygges det vei til Nordøyane. (Foto: Jørn Søderholm)

Fra før er det bare hav. Nå bygges det vei til Nordøyane. (Foto: Jørn Søderholm)

– Vi har sluppet greit unna. Noen logistikkoperasjoner har vi hatt med folk som har måtte være hjemme og passe barn, fordi deres bedre halvdel har hatt jobber i samfunnskritiske funksjoner. Noen utfordringer hadde vi med medarbeidere fra Innland fylke, som ikke fikk lov til å reise ut hit etter at Ålesund innførte sin egen «søringkarantene». Men det har flytt godt. Vi har en sjekk ukentlig, og må rapportere eventuelle sykdomstilfeller til oppdragsgiver. Det har vi unngått, sier Bjørn Busengdal.

– Nøkkelen til å få logistikken i et sånt anlegg til å flyte?

– Planlegge godt. Sørge for at rett utstyr er på rett sted til rett tid. Og deretter dobbeltsjekke og trippelsjekke at planene er riktig.