Nå er dette tillatt også hos SVV

Det er varmt mange steder. Også for de som arbeider ute på anlegg. Shorts er fristende, men er ikke særlig godt likt av Statens vegvesen. Nå gir SVV en etterlengtet åpning for bruk av shorts.

Sommervarmen ligger over oss, med kokende hete mange steder.

Da er det fristende å skifte til shorts i stedet for lang arbeidsbukse.

Annonse

Men det er ikke nødvendigvis enkelt for de som jobber på prosjekter hos Statens vegvesen.

Joar Arne Sve (i shorts) og Oddmund Morken i Koren Sprengningsservice AS sjekker resultatet av en salve på FV715 på Fosen. (Foto: Jørn Søderholm)

Der er hovedregelen nemlig lange bukser, uansett vær

Helserisiko i varmen

– De argumenterer med HMS. Vi mener det blir feil. Det kan være at du risikerer et skrubbsår på leggen uten langbukser, men det er større helserisiko å jobbe i tunge langbuksen i intens varme, sier MEF-direktør Julie M. Brodtkorb i en reportasje i VG.

MEF har nå bedt Statens vegvesen lempe på kravet til lange bukser.

Det kan vi lese om i VGs reportasje, rikt illustrert med MEF-direktøren iført godkjente og ikke-godkjente arbeidsbukser.

MEF-direktør og shorts-entusiast Julie Brodtkorb, her sammen med VG-journalist Bjørn Haugan. (Foto: Fredrik Tronhuus, MEF).

Her møter vi også Vestfold-entreprenør Arne Olav Lund AS, hvis ansatte stadig møter Statens vegvesens strenge holdning til shorts på jobb.

Nei til dispensasjon

– De fleste oppdragsgivere tar hensyn, og tillater shorts når det er så varmt som nå. Problemet er Statens vegvesen. De gir dispensasjoner, men dessverre har vi opplevd mange ganger at de ikke gjør det og krever at arbeiderne skal gå i lange bukser. I Vestfold fikk vi nylig nei til en søknad om dispensasjon og også ved to prosjekter i Bærum, sier distriktssjef Thomas Lie i entreprenørfirmaet Arne Olav Lund AS til VG.

Statens vegvesen har generelle kontraktskrav til bruk av vernetøy i klasse 3. Det innbefatter vernejakke/-vest og lang vernebukse i samsvar med NS-EN ISO 20471:2013.

Nå er Statens vegvesen i ferd med å fire på sitt bastante krav.

Tillater vest og shorts

– Vi vil tillate bruk av samsertifisert vernejakke/-vest og verneshorts som til sammen tilfredsstiller kravet til klasse 3.

Det skriver utbyggingsdirektør Kjell Inge Davik i Statens vegvesen i VG-artikkelen og en epost sendt til Julie Brodtkorb.

Men det er ikke helt fritt fram til å blottlegge bleke og sårbare legger i varmen. Det må gjennomføres en risikovurdering i det konkrete arbeidet, slik at uønskede hendelser unngås.

– Eksempelvis ved varme arbeider vil det ikke kunne tillates bruk av shorts. Ved fare for steinsprut må folk ha på både lange bukser og full jakke. Ansatte må beskyttes mot skader, sier Davik.

Adgangen gjelder fra 1. juni til 31. august i år. Ordningen med åpning for bruk av shorts skal evalueres etter årets sesong.