Bonde eller maskinentreprenør? Skillet er i ferd med å viskes ut. Det ser man ekstra godt her.
STJØRDAL: Har du vært på en landbruksmesse i det siste? De kan til forveksling ligne anleggsmesser.
Det er ikke tilfeldig. Strukturendringene i landbruket har medført at stadig flere bønder opererer som entreprenører.
Bønder utvider maskinparken
– Først og fremst innad i landbruket. Men mange utvider maskinparken, og tar også oppdrag over et bredt felt, sier daglig leder Ole T. Hofstad i landbruksmessa Agrisjå.
Utspillet kommer i en pressemelding som skal profilere landbruksmessa Agrisjå i Stjørdal.
Den har lange tradisjoner som fagmesse for landbruket. Hofstad registrerer at innholdet er betydelig endret på de 30 årene han har vært med.
Større og sterker
– Den mest synlige utviklingen er størrelsen og kapasiteten på traktorer og tilhørende maskiner og utstyr. Dette avspeiler helt klart strukturendringene i landbruket, med stadig større driftsenheter, sier Hofstad.
Gjennomsnittlig jordbruksareal per bruk har bare de siste 15 årene økt fra 150 til over 250 dekar. Med større areal trengs også større maskiner.
Entrerprenørmarked vokser
Større maskiner er dyrt, og mange bønder kvier seg for å binde opp betydelig kapital i maskiner som brukes en begrenset tid av året.
Det utgjør et voksende marked for entreprenørvirksomhet, spesielt innen høsting av gras og korn.
Inntjeningsmuligheter
Bøndene som satser på dette er som andre maskinentreprenører: Kreative folk med øye for inntjeningsmuligheter.
Det er for eksempel mer enn én godt voksen traktor som går i brøyting og snørydding hele vinteren mellom høsting og våronn. Og entreprenørene i landbruket tenker stadig bredere.
Maskiner til mer enn jordbruk
– Entreprenørbøndene oppdager stadig nye områder. Vi ser flere og flere bønder med anleggsmaskiner av forskjellige kategorier og til bruk langt ut over jordbruk, sier Hofstad.
Importører samarbeider
Han peker på at de store traktorimportørene nå også har anleggsmaskiner i sin portefølje.
Ikke minst Cat-importør Pon Equipment, som har etablert et samarbeid om anleggsmaskiner med både Felleskjøpet Agri og FKRA.
Case-importør A-K Maskiner har slått sammen sine virksomheter for hhv landbruks- og anleggsutstyr som følge av denne utviklingen.
Mest kompaktmaskiner
– Hovedsakelig maskiner under 10 tonn, men også større, sier Ole T. Hofstad i landbruksmessa Agrisjå.
Agrisjå 2017 arrangeres i Stjørdal i slutten av august. Hofstad regner med et betydelig innslag av anleggsmaskiner på messen, som vanligvis samler over 25000 besøkende.