NoDig-metoder trenger mer opplæring i praksis. Kjeldaas, Steg Entreprenør og Båsum Boring etablerer Anleggsakademiet, der det skal handle om NoDig i praksis.
GEILO: Det nye kurs- og opplæringstilbudet ble offentliggjort på Hallingtreffet sist helg.
Hensikten med Anleggsakademiet er å bidra til større kunnskap om de ulike metodene som benyttes i bransjen.
Første treff i april
Det første treffet går av stabelen i Sande i Vestfold 4. og 5.april i år. Målgruppa er ledningseiere og rådgivere.
– Akademiet er ment å være et supplement til de mange kurs og konferanser der vi snakker om vannbransjens utfordringer og forklarer metoder og målsettinger, sier prosjektleder i Hendrik Panman i Kjeldaas AS i en pressemelding om Anleggsakademiet.
Fres og hjullaster
I Sande blir det en rekke praktiske læringsmomenter:
- Operere en freserobot
- Installere en strømpeforing
- Kjøre gravemaskin og hjullaster
- Innføring i forskjellen mellom strukturell og semistrukturelle løsninger.
- Operere et rørinspeksjonskamera
– Etter dette skal de kunne si til sine kolleger «Jeg kan mer om NoDig i praksis enn deg..», sies det i pressemeldingen.
Teori og praksis
Det to dager lange akademiet innledes med teori.
Først begrepsforklaringer relatert til NoDig metodene, med påfølgende gjennomgang av ulike metoder og HMS.
Deretter blir det tre skoletimer med boring i løsmasser, utblokking og inntrekking og til slutt innføring i materialvalg på ulike strømpeforinger.
Det blir deretter praktiske øvelser både med avløps og vannlednings-fornying. En sesjon vil også handle om graving av groper.
UV-herdig og gravemaskin
Den andre dagen fylles opp med praktisk arbeid i grupper. Her skal det installeres strømpe som skal herdes med UV-lys i et rør, før man gjør seg klar til en lengre sesjon med håndtering av gravemaskin og hjullaster.
– Dette blir garantert to spennende dager for bransjefolk som sitter mest på kontor. Det forutsettes at deltakerne har noe forkunnskap om de ulike NoDig metodene, men at de vil lære mer om den praktiske gjennomføringen, forteller Hendrik Panman.
Det er totalt 24 plasser på kurset, som arrangeres ved klubbhuset til Sande Sportsklubb i Vestfold.
Praktisk smakebit
– Dette er noe av det viktigste vi kan gjøre. Det er viktig at våre kunder får en praktisk smakebit på hva vi kan tilby i et marked som skriker etter ledningsfornyelse, sier prosjektleder Kristian Sandum i Steg Entreprenør AS og avdelingsleder Dag Espen Båsum i Båsum Boring.
Sivilingeniør Borghild Folkedal i Hawle har lang erfaring som rådgiver og konsulent, og mener det er viktig at kolleger og byggherrer i bransjen griper denne muligheten til å få en dose praktisk erfaring. Hun tror dessuten dette blir to veldig morsomme dager i Vestfold.
Dersom akademidagene fylles opp vil dette bli gjentatt enten i Vestfold eller der hvor behovet melder seg, lover initiativtagerne.