Snøskred, kvikkleireskred, stigende havnivå, stormflo, kysterosjon og permafrost som tiner er naturfarer for lokalmiljøer nord for polarsirkelen. NGI – Norges Geotekniske Institutt åpner kontor i Tromsø for å bidra i det viktige arbeidet som foregår i nordområdene.
– Ingen steder på kloden skjer klimaendringene raskere enn i Arktis. NGI ønsket derfor å styrke vår tilstedeværelse i nord og bidra med vår kompetanse om klimatilpasning og sikring mot naturfarer, sier NGIs administrerende direktør, Lars Andresen i en pressemelding.
Godt mottatt
NGI er et internasjonalt kompetansesenter innen geoteknikk og ingeniørrelaterte geofag, som rådgir, forsker og utvikler kunnskap og løsninger for å tilpasse samfunn og infrastruktur til et endret klima. Tiden fra beslutningen om å etablere NGI-kontor i Tromsø ble tatt til åpningsdag, har vært kort.
– På rekordtid har vi fått på plass et svært godt team her i Tromsø. At vi etablerer oss her, er blitt godt mottatt. Nå ser vi fram til å bidra inn i det viktige arbeidet som pågår innen forskning og rådgivning, sier Andresen fornøyd.
Nye arbeidsplasser
I første omgang har det nye kontoret skapt seks nye arbeidsplasser, og NGI utelukker ikke at kontoret på sikt kan bli utvidet.
NGIs nyansatte er per i dag fagfolk med tverrfaglig bakgrunn innen klimatilpasning, hydrodynamikk og ulike typer av skred – som snøskred, flomskred, steinsprang, varsling og overvåkning
– Med kontor i Tromsø vil vi være tettere på forskningsmiljøer, kunder og samarbeidspartnere i vår nordligste landsdel for slik å kunne bidra og styrke arktisk forskning og naturfarerådgivning, sier Andresen.
Økt samfunnssikkerhet
NGI har erfart at det å være til stede lokalt, er viktig.
– I tillegg til hovedkontoret vårt i Oslo har NGI kontorer i Trondheim, Houston og Boston i USA, og Perth i Australia. Erfaringene herfra har lært oss hvor viktig tilstedeværelse og lokalkunnskap er for å kunne bidra til å løse viktige samfunnsutfordringer, sier NGIs toppsjef.
Han er tydelig på at målet med å etablere kontor i Tromsø, er å bidra til økt samfunnssikkerhet gjennom forskning og rådgivning på klimatilpasning og naturfarer. Denne kompetansen er viktig også med tanke på regionens evne til forsvar, sikkerhet og beredskap. Regjeringen styrker derfor forskningsvirksomheten i Nord-Norge fordi klimaendringer, teknologiutvikling og et mer sammensatt trusselbilde endrer hva som skal til for å forsvare Norge.
– NGI vil kunne tilby spesialisttjenster innen dette området, sier Andresen.
Han legger vekt på at Tromø har et sterkt fagmiljø, som NGI ser fram til å samarbeide med.
– De vet hvor skoen trykker. På plass i Tromsø ser vi fram til å forsterke det gode samarbeidet vi allerede har med ulike aktører i Tromsø og Arktis, og å bygge nye, gode relasjoner. Målet er å kunne bidra til å trygge infrastruktur og boliger mot de naturfarene vi ser øker som følge av den raske, regionale oppvarmingen, sier Andresen.