Luftig fjellsikring

Stetind Entreprenør AS har hatt et litt spesielt fjellsikringsoppdrag i høst: Selveste Torghatten har fått en overhaling.

Tekst: Jørn Søderholm – jos@mef.no

– Det har vært et spennende prosjekt! Torghatten er den største turistattraksjonen i hjembyen til mange av våre ansatte. Dessuten er det spesielt å jobbe i et område der man skal ta vare på alt. Det skal helst ikke vises at vi har vært der.

Annonse

Det sier daglig leder Bård Kristian Flore i Stetind Entreprenør AS. Selskapet er spesialister på fjellsikring og vedlikehold av fergekaier, og jobber vanligvis landet rundt.

UTSTYR: Tomas Ottemo henger i tauet med boreutstyret. (Foto: Stetind Entreprenør AS).

Torghatten fjellsikret

Den nasjonale turistattraksjonen Torghatten i Brønnøy kommune i Nordland er åpnet for publikum etter en stengt periode under høsten med fjellsikring. Den fjellsikringsjobben er det Stetind Entreprenør AS som har gjort, kun en kort kjøretur fra hovedkontoret hjemme i Brønnøysund.

Området med sitt karakteristiske hull gjennom fjellet har under høsten gjennomgått en nødvendig fjellsikring for å ivareta sikkerheten for besøkende. Sikringsarbeidet er en del av Statens vegvesens oppgraderingsarbeider for Torghatten, da attraksjonen inngår i vegvesenets turistvegprogram som en avstikker fra Nasjonal turistveg Helgelandskysten.

Utfordringene ved sikringsarbeidene med å ta ned løst berg fra fjellveggen har vært logistikk og fremdriftsplan i forhold til vær og vind. Når værforholdene var krevende arbeidet taulagene med fjellsikring på ulike sider av fjellet, eller inne i selve hullet.

– Inne i selve hullet jobbet vi i et stort område med overheng, sier Flore.

Tyngre utstyr var ikke snakk om å få inn her. Kompressor og aggregat ble fløyet opp med helikopter, mens selve arbeidet er utført som rent håndarbeid.

OPPDRAGET: Hullet i Torghatten er 41 meter høyt, 166 meter langt og 18 meter bredt. (Foto: Norconsult/Statens vegvesen),

To klatrelag i seks uker

To klatrelag med tre mann pr lag jobbet i seks uker med prosjektet. Her fikk de bryne seg på mye dårlig fjell. På grunn av Torghattens status som turistattraksjon var det et krav om at permanentsikring skulle være minst mulig synlig.

Løs stein ble tatt ned i stedet for boltet fast. Der det måtte sikres med nett ble det gjort med farget nett som går mer i ett med fjellet.

For turister på Helgeland er det nær sagt en selvfølge å ta en tur innom Torghatten. Under arbeidet innførte entreprenøren et ekstra vakthold, med vaktposter «skjult» på i terrenget på innsiden av sperringene. Disse hadde i oppgave å hindre besøkende som tok seg forbi sperringene i å komme for nært arbeidet. Det ble det god bruk for.

– Overraskende mange brøt sperringene, sier Bård Kristian Flore.

VÆR: Helgelandskysten på høsten har litt av hvert å by på innen vær og arbeidsforhold. (Foto: Stetind Entreprenør AS).

Uten ulykker og uhell

– Er du fornøyd med hvordan prosjektet har gått?

– Ja, absolutt. Som alltid er det viktigste en fornøyd kunde, og at prosjektet er gjennomført uten ulykker eller alvorlige uhell.

Tiltakene som Statens vegvesen planlegger for Torghatten foruten den innledende fjellsikringen er et utbedret stisystem, et serviceområde ved foten av fjellet samt et arkitekttegnet servicebygg med toaletter, informasjon og utstillinger. Dessuten en parkeringsplass med god kapasitet. Målet er at hele anlegget skal stå ferdig i 2024.

Stetind Entreprenør AS ble etablert april 2021. Det er et datterselskap av Presis Infra AS, etter at man overtok avdelingene drift og vedlikehold av fergekai og fjellsikring fra Implenia Norge AS. Selskapet jobber innen nisjemarkedene drift og vedlikehold av fergekaier og fjellsikring, og opererer i hele Norge fra hovedkontoret i Brønnøysund.