Regelendring vil hjelpe ungdom ut i arbeid

Endelig skal ungdom mellom 16 og 19 år som dropper ut av skolen kunne få støtte fra Nav til å komme seg ut i arbeid. – Det betyr enormt mye for mange unge praktikere som ønsker å jobbe og ikke sitte på skolebenken, sier MEF-sjef Julie Brodtkorb.

Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) har i årevis jobbet for at ungdom som står uten jobb og utdanning skal kunne få mulighet til å komme inn i anleggsbransjen ved et utradisjonelt læreløp. Problemet har vært at fylkeskommunen er ansvarlig for utdanningen til og med 18 år, og Nav har derfor ikke kunnet yte støtte til opplæringstiltak før man fyller 19 år. Dette ønsker nå regjeringen å endre på.

Regelverket skal ikke stå i veien

– Ingen unge skal måtte oppleve at det ikke finnes et tilbud for dem, eller at de ikke får hjelp når de strever med skolen. Vi må klare å fange dem opp. Derfor endrer vi nå regelverket, slik at Nav kan bidra til at også unge mellom 16 og 19 år kan få tilpasset opplæring på en arbeidsplass, uttaler arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna i en pressemelding.

Annonse

Målet med regelendringen er å fange opp ungdom som ikke får til den tradisjonelle skolegangen, og gi dem en reell mulighet til å gjennomføre fag- og yrkesopplæring. Regjeringens forslag vil gjøre det mulig for Nav og fylkeskommunen å samarbeide om mer fleksible opplæringstilbud.

– For noen ungdommer kan det være bedre å være på en arbeidsplass og føle seg nyttige enn å sitte på skolebenken. De trenger å være i aktivitet og å oppleve mestring. Vi trenger flere unge inn i jobb og utdanning, og da kan ikke regelverket stå i veien for det, sier Brenna.

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna. (Foto: Astrid Waller)

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna. (Foto: Astrid Waller)

Slapp nyheten på Albert Hæhres hjemmebane

Det var under den årlige Vikersundkonferansen, som ble arrangert 14. mars, at arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna kunngjorde regelendringen. Og nettopp Vikersund er kjent i bransjen for å være et sted hvor mange unge har fått sjansen. Hæhre Entreprenør, med Albert Hæhre i spissen, har nemlig i en årrekke hjulpet ungdom som har stått i fare for å falle utenfor, mulighet til å prøve seg i arbeidslivet gjennom «Fremtidens skole», tidligere bare kjent som «skoleprosjektet i Vikersundbakken».

Les også: Årets lærebedrift: Hæhre Entreprenør

– Vi har elever helt ned i åttende klasse som tas ut av skolen fordi de ikke fungerer, og som settes sammen med eldre anleggsledere, som har kanskje litt tilsvarende bakgrunn og som kan behandle ungdom. Vi tar disse ungdommene inn, prøver å lære dem å kjøre maskiner og gir dem et grunnlag, med håp om å kunne nå det endelige målet om fagbrev, og kunne jobbe enten i vår bedrift eller andre bedrifter. Dette er et lite bidrag, men det betyr så mye, sa Albert Hæhre i samtale med MEFs administrerende direktør Julie Brodtkorb under Arctic Entrepreneur for to år siden.

Hæhre Entreprenør, med Albert Hæhre i spissen, har i en årrekke hjulpet ungdom som har stått i fare for å falle utenfor, mulighet til å prøve seg i arbeidslivet gjennom «Fremtidens skole». – Dette er et lite bidrag, men det betyr så mye, sa Albert Hæhre i samtale med MEF-sjef Julie Brodtkorb under Arctic Entrepreneur i 2023. (Foto: Runar F. Daler)

Hæhre Entreprenør, med Albert Hæhre i spissen, har i en årrekke hjulpet ungdom som har stått i fare for å falle utenfor, mulighet til å prøve seg i arbeidslivet gjennom «Fremtidens skole». – Dette er et lite bidrag, men det betyr så mye, sa Albert Hæhre i samtale med MEF-sjef Julie Brodtkorb under Arctic Entrepreneur i 2023. (Foto: Runar F. Daler)

– Fantastiske nyheter!

MEF-sjefen er naturlig nok strålende fornøyd med regelendringen.

– Dette er fantastiske nyheter! Det har vært veldig frustrerende å oppleve at systemet i seg selv har hindret mange ungdommer å komme fra utenforskap og inn i nyttig arbeid, sier Julie Brodtkorb til Anleggsmaskinen.

– Vi har jo holdt på med dette i mange år. Det begynte med at Albert Hæhre tok kontakt med oss, med bakgrunn i hans erfaringer fra Vikersundprosjektet. Da vi begynte å nøste opp i problemstillingen, fant vi ut at fylkeskommunen som oftest må si nei til å støtte slike opplæringstiltak fordi de har dårlig råd. Nav, på sin side, sier de har nok midler, men de kan ikke bruke det på slike tiltak til ungdom under 19 år, for det strider mot regelverket. Det betyr altså at disse ungdommene må gå fra de er 16 til 19 år – og det er ganske lang tid – før vi kan plukke dem opp i vår bransje. Det eneste som er sikkert, er at de sannsynligvis ikke fått mindre utfordringer av å gå i lediggang så lenge. Disse reglene har det altså vært så vanskelig å få gjort noe med – fram til nå. Så denne gladnyheten fra Tonje Brenna er utrolig kjærkommen, sier Brodtkorb fornøyd.

MEF-sjef Julie Brodtkorb. (Foto: Runar F. Daler)

MEF-sjef Julie Brodtkorb. (Foto: Runar F. Daler)

Kan bli med i Anleggsløftet

MEF har også etablert et eget tilbud til ungdom som står utenfor. Det såkalte Anleggsløftet, som ble startet opp som et tilbud til unge i utenforskap i Troms i fjor, er nå utvidet til hele Nord-Norge, og flere steder i landet står for tur. Tilbudet har imidlertid kun vært for unge over 18 år. Nå åpnes det altså for at unge helt ned til 16 år snart kan innlemmes også i dette tilbudet.

– Jeg vet jo at MEF har jobbet med dette over tid, så det kom virkelig som en gledelig overraskelse at det nå blir realitet, sier Jorunn Nyheim, MEFs distriktssjef i Troms og primus motor for Anleggsløftet.

– For oss i Anleggsløftet betyr det i praksis at det vil bli mulig å ta inn kandidater helt fra de er 16 år gamle. Dette er så nytt at vi ikke har fått diskuterte det internt ennå, men det er naturligvis kjempepositivt! Vi har jo fått henvendelser til Anleggsløftet fra foreldre som på vegne av sine barn i 16-17-årsalderen er fortvilte over deres situasjon. Nå åpnes det altså nye muligheter også for disse ungdommene.

Jorunn Nyheim, MEFs distriktssjef i Troms og primus motor for Anleggsløftet. (Foto: Runar F. Daler)

Jorunn Nyheim, MEFs distriktssjef i Troms og primus motor for Anleggsløftet. (Foto: Runar F. Daler)

Dette er endringene

  • Målgruppa for endringene er utsatte unge i alderen 16 til 19 år, som har falt ut av videregående opplæring, på grunn av sosiale og/eller helsemessige utfordringer, som trenger tett oppfølging og tilrettelegging for å kunne gjennomføre fag- og yrkesopplæring.
  • Regjeringen vil lage en unntaksregel i aldersgrensen for opplæringstiltaket rettet mot utsatte unge i alderen 16-19 år som gjennomfører tilrettelagt fag- og yrkesopplæring som foregår som et samarbeid mellom Nav og fylkeskommunen.
  • Regjeringen vil også vurdere å utvide varigheten i mentortiltaket for unge som har behov for mentor for å kunne gjennomføre tilrettelagt fag- og yrkesopplæring, slik at denne gruppa kan få tett oppfølging over lenger tid.
  • Endringene er nå under utredning i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, og vil sendes på høring når utredningsarbeidet er ferdig.