Milliardsmell for ny vannforsyning i Oslo

Etter siste varslete kostnadssprekk på 2,8 milliarder kroner nærmer totalsummen seg 30 milliarder. Snart er reserven brukt opp.

De 2,8 milliardene er innenfor den økonomiske rammen som er satt av til byggingen av ny vannforsyning til Oslo, skriver vann- og avløpsetaten i en pressemelding.

Bystyret i Oslo har vedtatt en styringsramme for prosjektet på cirka 26,5 milliarder kroner som vann- og avløpsetaten har fullmakt til å bruke.

Annonse

Den nye prisen på Oslos nye reservevann er nå på 29,4 milliarder kroner.

Det øvre budsjettet, en såkalt kostnadsramme, er på 30,2 milliarder kroner. Med den nye kostnadssprekken begynner pengesekken å bli tom.

– Ny vannforsyning er et nødvendig prosjekt for Oslo, men det skal ikke koste en krone mer enn det må, sier miljø- og samferdselsbyråd Marit Kristine Vea (V), da hun onsdag varslet bystyret om den siste prisøkningen, skriver nrk.no.

Les også: AF Gruppens største kontrakt noensinne skal sikre vannforsyning til Oslo

Varslet i februar

Å sikre Oslos befolkning rent vann koster enorme summer. Prosjektet er et av de dyreste i Fastlands-Norge noensinne, og regningen må byens befolkning ta over vannavgiften.

Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune (VAV) har ansvaret, og allerede i februar varslet de byrådet om at de ble nødt til å spise av bufferen. Ifølge NRK viste det seg nemlig at vannbehandlingsanlegget inne i fjellhallene på Huseby ville bli betydelig dyrere enn antatt.

Med den nye prisen er det bare ca. 850 millioner kroner igjen av bufferen. Marit Vea tror likevel det vil holde.

– Det jeg får tilbakemelding om er at prosjektet styrer innenfor den tidsfristen som er satt og at de øvrige delene av prosjektet holder seg innenfor styringsrammen eller til dels under, sier hun til NRK.

Les også: Batterielektriske gruvemaskiner i rentvannstunnelen

Flere sprekker

Det er også tidligere blitt varslet kostnadssprekk i vannforsyningsprosjektet. I 2021 ble byrådet varslet om at prosjektet ville bli 5,2 milliarder kroner dyrere enn opprinnelig tenkt.

Sprekken gjorde at Oslo bystyre vedtok mistillit mot daværende miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG). Byrådsleder Raymond Johansen valgte å gå av med hele byrådet. Uka etter kom han og byrådet tilbake, men uten Berg, ifølge NRK.

Under budsjett

To av fire delprosjekter i ny vannforsyning ligger an til å gjennomføres innenfor gjeldende budsjett, et delprosjekt er avsluttet under budsjett.

Delprosjekt vannbehandlingsanlegget som nå er under bygging på Huseby vil bli 3,6 milliarder kroner dyrere.

Vann- og avløpsetaten ber derfor nå byrådet i Oslo om å utløse 2,8 milliarder kroner av reserven for prosjektet Ny vannforsyning Oslo. Dette er innenfor den økonomiske rammen som er satt av til byggingen av ny vannforsyning til Oslo.

– Oslo trenger en ny vannforsyning. Dette er et stort, komplekst og kostbart prosjekt, og vi gjør det vi kan for å holde kostnadene nede. Vannbehandlingsanlegget er den mest komplekse delen av prosjektet. Dessverre viser det seg at kostnadsberegningene for dette delprosjektet ikke har vært gode nok, sier Anna Maria Aursund, direktør i Vann- og avløpsetaten, i meldingen.