Erkefiender ble kollegaer og kompiser

Roger Trøsviken og Rune Rørvik var bitre konkurrenter i mange år, og de skulte mistroisk på hverandre når de møttes i ulike sammenhenger. I dag driver de det fremadstormende selskapet Eco Drilling AS, som spesialiserer seg på såkalte NoDig-metoder.

– NoDig-miljøet er ganske lite, og Rune og jeg møttes gjerne ute på befaringer, vi regna på de samme jobbene og så hverandre på ulike sosiale settinger; han som representant for Entreprenørservice AS og jeg fra Steg Entreprenør AS. På det tidspunktet syntes vi jo det selskapet vi selv jobba for, var det beste, forteller Roger Trøsviken (43), daglig leder og medeier i Eco Drillling.

Les også: Eco Drillings største oppdrag innen styrt boring.

Annonse

– Alle kjenner stort sett alle i denne bransjen. Det er nesten som om vi driver med en idrett i samme divisjon, og da blir det som regel litt drittslenging mellom konkurrentene. Jeg har alltid sett på Roger og Steg Entreprenør som en sterk konkurrent, så jeg hadde på en måte bestemt meg for ikke å like ham, smiler Rune Rørvik (45), prosjektleder og medeier i Eco Drilling.

Anleggsmaskinen møter dem begge på et VA-prosjekt på Lørenskog utenfor Oslo, der det skal det utføres styrt boring til 160, 280 og 710 mm vannledninger, i lengder på 380 og 560 meter. Her er et pilotrør på vei ned i bakken. (Foto: Runar F. Daler)

«Det var jo både klønete og tullete, men vi kom på en måte nærmere hverandre. Det var en «icebreaker».»

Nesten slåsskamp

Anleggsmaskinen møter dem begge på Lørenskog utenfor Oslo, på VA-prosjektet Sandbekken-Sørlihavna, som utføres for Nedre Romerike Vann- og Avløpsselskap IKS (NRVA). De er gode venner og kollegaer i dag, men det måtte nesten en slåsskamp til før de kom på bedre tanker.

Annonse

– Vi møttes på Hallingtreff, et bransjetreff for VA-bransjen, i januar 2020. Vi har jo begge et stort engasjement rundt det vi driver med, og i baren utpå kvelden var det noen faglige uenigheter mellom oss, som gikk over til litt knuffing, forteller Roger.

– Det ble ganske høylytte og stygge ord, og det endte faktisk med at vi gikk utafor lokalet for å «gjøre opp». Heldigvis var det noen som skilte oss fra hverandre, og vi kom fra det uten blåveis, sier Rune, før de begge bryter ut i latter.

Episoden på Hallingtreff, der de nesten røk i tottene på hverandre, var en «icebreaker», som bidro til at de har fått en spesiell «connection», ifølge dem selv. (Foto: Runar F. Daler)

Episoden på Hallingtreff, der Rune og Roger nesten røk i tottene på hverandre, var en «icebreaker», som bidro til at de har fått en spesiell «connection», ifølge dem selv. (Foto: Runar F. Daler)

– Det var rimelig flaut da vi møttes under frokosten dagen etter. Vi utveksla et par nikk og flaue smil fram og tilbake. Og da vi håndhilste i resepsjonen før vi sjekka ut, var liksom alt greit. Det var som to fotballspillere som i kampens hete hadde røket i tottene på hverandre, men som ga hverandre et vennlig og respektfullt håndtrykk etter kampen. Vi fikk en spesiell «connection» etter den episoden, forklarer Roger.

– Det var jo både klønete og tullete, men vi kom på en måte nærmere hverandre. Det var en «icebreaker». Vi skjønte vel begge to at han andre er ganske ålreit tross alt, legger Rune til.

Eco Drilling startet driften i 2021 med Norges første elektriske PD 80, en stor rigg for styrt boring med trekkraft på 80 tonn. Her er det montert en ekstra stor «styreskje» ytterst på pilothodet, som skal gjøre det enklere å styre gjennom kvikkleiren i grunnen på Lørenskog. (Foto: Runar F. Daler)

Eco Drilling startet driften i 2021 med Norges første elektriske PD 80, en stor rigg for styrt boring med trekkraft på 80 tonn. Her er det montert en ekstra stor «styreskje» ytterst på pilothodet, som skal gjøre det enklere å styre gjennom kvikkleiren i grunnen på Lørenskog. (Foto: Runar F. Daler)

Behagelig overgang til anleggsbransjen

Det var ikke gitt at noen av dem skulle ende opp i anleggsbransjen. Tvert imot hadde de begge helt andre planer; Roger var opprinnelig bilmekaniker, mens Rune skulle bli kokk.

– Jeg er utdanna bilmekaniker og drev bilverksted i mange år. Senere jobba jeg en del år som serviceleder hos en bilforhandler i Oslo. Der ble vi hele tiden målt på kundetilfredshet, noe som ikke alltid var så enkelt med mange krevende kunder. Til slutt ble jeg lei av hele bilbransjen, forteller Roger. I stedet begynte han etter hvert hos Steg Entreprenør på Vikersund.

– Der ble jeg først ansatt som formann, hvor jeg skulle følge opp prosjekter. Så balla det litt på seg og jeg ble anleggsleder, så prosjektleder, og etter hvert fikk jeg ansvar for styrt boring. Det var forresten veldig behagelig å komme inn i anleggsbransjen. Det var som natt og dag fra bilbransjen, hvor jeg til tider følte at gode og «riktige» målinger veide tyngre enn å kunne få lov til å hjelpe kundene på deres egne premisser. Hele opplegget ble som et skuespill.

Her er en 710 mm-ledning på plass under bakken. (Foto: Runar F. Daler)

Her er en 710 mm-ledning på plass under bakken. (Foto: Runar F. Daler)

Fra røring i gryta til rør i bakken

– Jeg har alltid vært litt interessert i matlaging, så jeg begynte først på kokkeskole. Men jeg har aldri vært noe glad i å gå på skole, så da jeg ble 18 år begynte jeg i stedet hos Bredero Price, som leverte stålrør til gassledninger i Nordsjøen. Der kjørte jeg 180- og 200-tonns gravemaskiner. Da de flytta virksomheten til Skottland, fikk jeg jobb i Styrt Boring AS. Dette var i 1999, og bortsett fra et par avbrudd, har jeg drevet med styrt boring siden, sier Rune, som er fra Farsund, men bor i Sandefjord.

– I 2011 ble Styrt Boring kjøpt opp av Sandum AS, som igjen var eid av Oslo Vei. Da Oslo Vei gikk konkurs i 2012, kjøpte Entreprenørservice AS en borerigg av konkursboet og tok med seg noen av oss fra Sandum. Og der var jeg altså fram til i fjor, forteller han.

Eco Drilling har investert i en spesialbygd lastebil; som brukes som «blandebil». Den blander vann med bentonitt, og sender det ut og ned i borehullet gjennom borestrengen. Borevæsken er man avhengig av under selve boringen som et «smøremiddel». (Foto: Runar F. Daler)

Eco Drilling har investert i en spesialbygd lastebil; som brukes som «blandebil». Den blander vann med bentonitt, og sender det ut og ned i borehullet gjennom borestrengen. Borevæsken er man avhengig av under selve boringen som et «smøremiddel». (Foto: Runar F. Daler)

Kvart århundre med styrt boring

– Da koronaen kom, flytta jeg fra Oslo og hjem til Dokka. Det ble litt upraktisk å bo der og jobbe i Vikersund, så jeg begynte å se meg om etter noe mer lokalt, fortsetter Roger.

– Jeg hadde lyst til å jobbe med NoDig, så jeg hørte med den lokale entreprenøren Brødrene Gudbrandsen AS, som jeg hadde samarbeidet mye med i Steg Entreprenør, om de kunne tenke seg å bli med og starte noe nytt. Hvis jeg skaffet kompetanse, kunne kanskje de bidra med finansiering? De tente på ideen, så i 2021 ble Eco Drilling grunnlagt og den første boreriggen bestilt, forteller Roger.

– Dermed måtte jeg jo ha inn noen flere med kompetanse. Og hvem var vel mer naturlig å kontakte enn nettopp min gamle konkurrent, Rune Rørvik? Han er jo en av Norges fremste eksperter på dette, etter å ha jobba med det i et kvart århundre. Heldigvis sa han ja til å bli med.

Vi etterstreber i den grad det er mulig å tenke grønt, men det ender gjerne med at vi blir sittende med regningen selv. Da får man ikke nødvendigvis grønne tall, men snarere tvert imot, slår Roger fast. (Foto: Runar F. Daler)

Vi etterstreber i den grad det er mulig å tenke grønt, men det ender gjerne med at vi blir sittende med regningen selv. Da får man ikke nødvendigvis grønne tall, men snarere tvert imot, slår Roger fast. (Foto: Runar F. Daler)

Reiser på høstferie sammen

Koronapandemien skulle også spille en viktig rolle for Runes videre karriere.

– Nesten hele livet har jeg pendla og vært borte fra familien i ukedagene. Under koronaen bestemte jeg meg for at jeg ville se dem mer, sier Rune, som er gift og har en datter og to bonusbarn.

– Jeg sa opp hos Entreprenørservice i april 2022, uten å vite hva jeg skulle gjøre. Derfor passet det bra da Roger tok kontakt. Jeg bor jo i Sandefjord, og vi har nå etablert et avdelingskontor der, sier Rune. Han begynte i Eco Drilling 1. september i fjor.
At samarbeidet mellom de to tidligere rivalene skulle fungere, var jo ikke helt gitt på forhånd. Men det har gått meget bra.

– Vi har blitt veldig godt kjent på forholdsvis kort tid. Vi jobber tett sammen og har jo en felles interesse for å få dette til. Ikke minst har vi et ansvar for å ivareta arbeidsplassene. Og det fungerer jo bra så langt, sier Rune.

– Så bra at vi har bestilt sydentur sammen i høstferien, med familiene på slep, ler Roger, som selv er gift og har to barn.

Det er helt spekter av borekroner i ulike størrelser prosjektet. Her er Roger og Rune ved den aller største, med en diameter på 1000 mm. (Foto: Runar F. Daler)

Det er helt spekter av borekroner i ulike størrelser på prosjektet. Her er Roger og Rune ved den aller største, med en diameter på 1000 mm. (Foto: Runar F. Daler)

Miljøvennlige løsninger

Eco Drilling har fra starten av hatt ambisjon om å være en «grønn» aktør, med fokus på miljøvennlige løsninger.

– Tanken var opprinnelig at vi kun skulle ha elektriske maskiner, og vi begynte med å investere i en helt ny 80-tonns elektrisk kompaktrigg fra tyske Prime Drilling. Vi har også kjøpt en utblokkingsrigg som kan driftes elektrisk, og vi venter på å teste ut en helelektrisk prototype på en 13-tonnsrigg fra Tracto-Technik i Tyskland i løpet av høsten, som et resultat av et møte med Tracto på Bauma-messen i fjor, forteller Roger.

– Vi har også investert i en spesialbygd lastebil, som vi bruker som «blandebil». Den blander vann med bentonitt – som er brent, hard leire i pulverform – og sender det ut og ned i borehullet gjennom borestrengen. Denne borevæsken er man avhengig av under selve boringen som et «smøremiddel», forklarer Rune.

– I tillegg har vi en egen «recycler», som tar inn den brukte borevæsken, skiller ut de grove partiklene og gjenvinner bentonitten, som da kan brukes på nytt. Det er både mer miljøvennlig og økonomisk enn å leie inn sugebiler og frakte massene til deponier, sier Roger.

– «Blandebilen» har vi forresten også rigget til å kunne drifte den elektriske boreriggen, som vi snart får fra Tyskland. Ofte er det nemlig ikke tilrettelagt med strøm der vi jobber.

Eco Drilling har også anskaffet en egen «recycler», som tar inn den brukte borevæsken, skiller ut de grove partiklene og gjenvinner bentonitten, som da kan brukes på nytt. Det er både mer miljøvennlig og økonomisk enn å leie inn sugebiler og frakte massene til deponier. (Foto: Runar F. Daler)

Eco Drilling har også anskaffet en egen «recycler», som tar inn den brukte borevæsken, skiller ut de grove partiklene og gjenvinner bentonitten, som da kan brukes på nytt. Det er både mer miljøvennlig og økonomisk enn å leie inn sugebiler og frakte massene til deponier. (Foto: Runar F. Daler)

Grønt fokus = røde tall

Tanken om kun å benytte elektriske og miljøvennlige løsninger har vist seg å være krevende å gjennomføre.

– Vi etterstreber i den grad det er mulig å tenke grønt, men det ender gjerne med at vi blir sittende med regningen selv. Da får man ikke nødvendigvis grønne tall, men snarere tvert imot, slår Roger fast.

– Selv om viljen kanskje er der, så er det som oftest ikke midler i prosjektet til å gjøre endringer eller tiltak rundt det å tilrettelegge for strøm, med mindre dette er prosjektert slik i forkant. Vi ser også at det skorter på kunnskap og kompetanse når det gjelder de grønne tiltakene, sier han.

– Likevel er det vi som entreprenør som får pepper når vi trekker inn en stor generator til å drifte den elektriske riggen, når det ikke blir tilrettelagt for elektrisk drift. Det er jo ingen som ser at vi har gitt kunden et valg i forkant, og da er det enkelt å henge ut oss i etterkant. Hadde vi brukt en tradisjonell dieselrigg, så er det ingen som hadde brydd seg, men da har man heller ikke muligheten til å bli noe grønnere, foruten å kjøre på alternativt drivstoff.

– Dette er en modningsprosess; det er ikke bare å skru på en bryter, skyter Rune inn.

– Strømnettet er ikke klart for at alt kan kjøres elektrisk ennå. Derfor er vi nødt til å ha en del tradisjonelt utstyr ved siden av. De kommende årene vil det nok bli en del hybridløsninger, før slike maskiner kan driftes helelektrisk.

– Men vi skal være med og drive utviklingen, sier Roger bestemt.

Oppstart av en bedrift er krevende. Rune Rørvik (t.v.) og Roger Trøsviken holder imidlertid motet og momentet oppe, og gleder seg til de kommer over kneika og ballen begynner å rulle. (Foto: Runar F. Daler)

Oppstart av en bedrift er krevende. Rune Rørvik (t.v.) og Roger Trøsviken holder imidlertid motet og momentet oppe, og gleder seg til de kommer over kneika og ballen begynner å rulle. (Foto: Runar F. Daler)

Ballen vil rulle fort

Eco Drilling er en ambisiøs bedrift, med hele landet som markedsområde. Siden oppstarten i 2021 har de vokst raskt, men det har også vært kapitalkrevende.

– Vi skal skape en god arbeidsplass, med sunn økonomi. Vi skal være en foretrukket arbeidsgiver og samarbeidspartner på de tjenestene vi kan tilby, og vi skal levere kvalitet, sier Roger bestemt.

– Jeg begynte alene i januar 2021, og nå er vi oppe i 11 ansatte. Samtidig har vi investert mye penger i maskiner og utstyr, men de viktigste investeringene vi gjør er i de gode menneskene som sammen danner et meget kompetent selskap, påpeker Roger.

– I fjor var omsetningen vår i underkant av 12 millioner kroner, mens den i år ser ut å bikke 30 millioner. Foreløpig har vi gått i minus, men vi har stort fokus på å bygge opp en sterk kompetent organisasjon, med kapasitet og gjennomføringsevne til å ta veksten som kommer, og da er vi også trygge på at resultatene vil følge etter.

– Selvfølgelig er vi sårbare i en oppstartfase, men vi holder momentet oppe og er fullt klar over hvor vi står. For vi vet at når vi kommer over kneika, så vil ballen rulle, og den vil rulle fort, slår han fast.