Gir våt moro til nye generasjoner

Kaasa Maskin AS har utført arbeid i Bø Sommarland hvert eneste år siden parken åpnet i 1985. I år har den lokale bedriften sørget for den største oppgraderingen av parken noensinne.

Midt i Telemark ligger Skandinavias største badeland, Bø Sommarland. Parken, som har om lag 150 000 besøkende hver sommer, kan skilte med en rekke vannaktiviteter for både store og små. En park av denne størrelsen, med så mange ulike attraksjoner, krever naturligvis mye vedlikehold og også litt fornyelse fra tid til annen.

Den lokale maskinentreprenøren Kaasa Maskin har vært med helt siden starten. Selv om bedriften ikke har en offisiell rammeavtale med badeparken, er Kaasa Maskin nærmest som husentreprenør å regne, og var et selvskrevent valg når parken i vinter skulle gjennomføre tidenes største oppgradering.

Annonse

Vi tok turen til Midt-Telemark for å se på utbyggingen av det som blir Nordens største «splashpad» – eller plaskeland på godt norsk.

Kaasa Maskin har gjort grunnarbeid i parken hvert eneste år i 39 år, og de planlegger allerede mer arbeid til vinteren – deres 40. år på rad. Tor Håkon og Gunnar Kaasa synes det er artig å få være med på arbeidene i Sommarland. (Foto: Runar F. Daler)

Kaasa Maskin har gjort grunnarbeid i parken hvert eneste år i 39 år, og de planlegger allerede mer arbeid til vinteren – deres 40. år på rad. Tor Håkon og Gunnar Kaasa synes det er artig å få være med på arbeidene i Sommarland. (Foto: Runar F. Daler)

– Gøy å være en del av

– Kaasa Maskin AS ble stiftet 1985, og våren samme år ble vi innleid i forbindelse med ferdigstillelse av Bø Sommarland, da parken skulle åpne for første gang. Siden den gang har vi gjort grunnarbeid i parken hvert eneste år. Det betyr at dette er det 39. året vi har holdt på her. Vi er allerede i samtaler med parken om nye arbeider det kommende vinterhalvåret, som i så fall blir det 40. året på rad, sier grunnlegger og daglig leder Gunnar Kaasa.

– Jobbene på Sommarland er som regel litt spesielle. Det er ikke som å grave en standard kabelgrøft. Og det er litt gøy å være en del av. Alle vi snakker med vet jo godt hva Bø Sommarland er, og vi har faktisk bygd det meste her inne. Som for eksempel FlowRider, verdens største kunstige surfebølge. I hvert fall var den verdens største da vi bygde den for 30 år siden. Det var forresten en reportasje om det i Anleggsmaskinen den gangen, smiler han.

Omtrent slik vil den nye attraksjonen se ut når den står ferdig til åpningen av parken i juni. (Illustrasjon: Bø Sommarland)

Omtrent slik vil den nye attraksjonen se ut når den står ferdig til åpningen av parken i juni. (Illustrasjon: Bø Sommarland)

Nordens største «plaskeland»

Nå er det altså Nordens største «plaskeland» som står for tur, et eget område som inneholder en rekke «vannpunkter» som spruter vann i ulike retninger og på forskjellige måter. Da vi er på besøk i parken, er grunnarbeidene nesten ferdige, og vannledningene som kreves til installasjonen blir lagt i grøfter. Arbeidene begynte i september 2022 og hele anlegget skal være klappet og klart til parken åpner i juni.

– Det dreier seg om en oppgradering og utbygging av et område på ca. 17 mål, som tidligere var et lekeland, men som var litt preget av tidens tann. Det har vi revet og nå skal det altså erstattes av denne «splashpad’en». Vi har også hatt grunnarbeidene på et nytt servicebygg og inngangsparti til parken, som vil øke kapasiteten og halvere køtiden, forteller Tor Håkon Kaasa, sønnen til Gunnar, og prosjektleder i bedriften. Senere i år skal han overta som daglig leder etter faren.

Kaasa Maskin har sprengt ut ca. 3000 kubikkmeter faste masser på «splashpad»-området, i tillegg til ca. 2000 kubikk til det nye tekniske bygget, som man kan se grunnmuren på til venstre i bildet. De måtte sprenge forsiktig, da var kun tre meter unna den store «Mot i brøstet»-sklia (i bakgrunnen) på det nærmeste. (Foto: Runar F. Daler)

Kaasa Maskin har sprengt ut ca. 3000 kubikkmeter faste masser på «splashpad»-området, i tillegg til ca. 2000 kubikk til det nye tekniske bygget, som man kan se grunnmuren på til venstre i bildet. De måtte sprenge forsiktig, da var kun tre meter unna den store «Mot i brøstet»-sklia (i bakgrunnen) på det nærmeste. (Foto: Runar F. Daler)

Født inn i bransjen – snart daglig leder

Gunnar Kaasa var opprinnelig i gang med en annen karrierevei, før han fant veien til anleggsbransjen.

– Jeg jobba først som rørlegger i en bedrift på Gvarv, men da jeg kjøpte min første traktorgraver som 19-åring endret ting seg. Jeg har jo alltid vært interessert i ting som durer og lukter diesel, og det var utrolig moro å kjøre gravemaskin. Så på våren 1985 slutta jeg i rørleggerbedriften og etablerte Kaasa Maskin AS, forteller han.

– Etter hvert som bedriften vokste, gikk det ganske raskt over til mer administrative oppgaver for min del. Jeg tok etter hvert teknisk fagskole på kveldstid, samtidig som jeg drev firmaet og fikk tre barn. Tor Håkon, som ble født i 1990, er den eldste av barna. Jeg hadde ham med meg ut på anleggsplassene omtrent fra han var spedbarn, og han har alltid vært interessert i dette. Han jobba her i ferier og helger fra han var ungdom, og begynte i fast stilling med én gang han var ferdig med ingeniørutdannelsen.

63 vannledninger skal ledes til totalt 85 koblingspunkter på «Splashpad’en». Det er kun 13 cm høydeforskjell fra de høyeste punktene til de laveste slukene. (Foto: Runar F. Daler)

63 vannledninger skal ledes til totalt 85 koblingspunkter på «Splashpad’en». Det er kun 13 cm høydeforskjell fra de høyeste punktene til de laveste slukene. (Foto: Runar F. Daler)

Gravemaskiner skulle være Åkerman!

– I februar 1985 kjøpte vi en Kobelco beltegraver hos Kobenor på Kolbotn. Det var den aller første Kobelcoen i Telemark, og den ble kjørt rett til Sommarland, der vi akkurat hadde fått et oppdrag. Året etter, i 1986, kjøpte vi en Komatsu-graver fra Hesselberg Maskin. Det var den sjette Komatsuen som ble levert i Norge. Også den ble sendt direkte til Sommarland, for å brukes på grunnarbeidene til «Magasuget», den store vannrutsjebanen, sier Gunnar og peker på et tårn i bakgrunnen.

– Folk rista jo på huet da de så den Kobelcoen den gangen. Sånne japanske gravemaskiner ville aldri bli noen suksess, mente de. Gravemaskiner skulle være Åkerman! Men så viste det seg jo at japanske gravemaskiner hadde god kvalitet. Vi kjøpte flere Kobelcoer etter hvert, men gikk etter hvert over til å bruke mest Hitachi.

Grunnlegger og daglig leder i Kaasa maskin, Gunnar Kaasa, i midten. Til venstre er prosjektleder i bedriften, og sønnen til Gunnar, Tor Håkon Kaasa. Til høyre står tippbilsjåfør Øyvind Vassend, som har vært med på jobber i Bø Sommarland hvert eneste år de siste 30 årene. (Foto: Runar F. Daler)

Grunnlegger og daglig leder i Kaasa maskin, Gunnar Kaasa, i midten. Til venstre er prosjektleder i bedriften, og sønnen til Gunnar, Tor Håkon Kaasa. Til høyre står tippbilsjåfør Øyvind Vassend, som har vært med på jobber i Bø Sommarland hvert eneste år de siste 30 årene. (Foto: Runar F. Daler)

Mest på vintertid

Kaasa Maskin har drevet mye med kommunaltekniske anlegg de siste 10-15 årene. I tillegg har de flere rammeavtaler på kabelarbeid.

– Vi har gjort vanvittig mye kabelgrøfter. De senere årene har vi også hatt mye grunnarbeid i forbindelse med hytteutbygging. Og selv om vi merker at hyttemarkedet ikke er like hett akkurat nå, så er det faktisk en del tomter som snart skal starte opp, forteller Gunnar Kaasa.

– Men jobbene her på Sommarland har vært – og er – en viktig brikke for oss. Det fine er at her skjer det meste på vinterstid, når det gjerne er litt mindre trøkk ellers. Typiske arbeider er masseutskifting på veier, omlegging av veier, generelt veivedlikehold og diverse oppgraderinger av ulike områder her inne. Det kreves jo en del vedlikehold, ettersom parken begynner å bli noen år gammel. I tillegg bygges det stort sett noe nytt i større eller mindre form hvert år. Enkelte attraksjoner har også blitt revet og erstattet av nye, som for eksempel denne nye «splashpad’en» som erstatter lekeplassen.

Bø Sommarland er Skandinavias største badeland. Parken tiltrekker seg rundt 150 000 besøkende hver sommersesong. (Foto: Runar F. Daler)

Bø Sommarland er Skandinavias største badeland. Parken tiltrekker seg rundt 150 000 besøkende hver sommersesong. (Foto: Runar F. Daler)

Kreves nøyaktighet

– Vi har sprengt ut ca. 3000 kubikkmeter faste masser her på «splashpad»-området, i tillegg til ca. 2000 kubikk til det nye tekniske bygget. Mesteparten av massene gjenbruker vi her inne på området, fortsetter Tor Håkon Kaasa.

– Det var litt utfordringer i forbindelse med utsprengningen av gropa til det tekniske bygget. Da var vi nemlig kun tre meter unna den store «Mot i brøstet»-sklia på det nærmeste, så vi måtte sprenge forsiktig. Vi løste det med små salver og sømboringer rundt kanter. Vi fjernet også mye masser for å få utblåsningene vekk fra det utsatte området. Vi har en fast underentreprenør på sprengningsarbeider; JV Entreprenør fra Drangedal, forteller han.

– Det kreves forresten stor nøyaktighet i forbindelse med alle vannpunktene på «splashpad’en», for det skal ikke ligge igjen vanndammer på betongplata. Alle punktene må dermed nivelleres nøyaktig, ved hjelp av en totalstasjon. Det er ni ulike sluk her, og hele 63 vannledninger som går til totalt 85 koblingspunkter, og det er kun 13 cm høydeforskjell fra de høyeste punktene til de laveste slukene. Totalt legges det over 4000 meter vannledninger i forbindelse med «splashpad’en». Det er et spansk firma som leverer vanninstallasjonene. De jobber over hele Europa, og dette er visstnok det største de har levert noen gang.

På området der det nye plaskelandet kommer, var det tidligere var et lekeland, som var preget av tidens tann. Det har Kaasa Maskin revet, og det erstattes nå av den moderne «splashpad’en». (Foto: Runar F. Daler)

På området der det nye plaskelandet kommer, var det tidligere var et lekeland, som var preget av tidens tann. Det har Kaasa Maskin revet, og det erstattes nå av den moderne «splashpad’en». (Foto: Runar F. Daler)

«Royal supplier»

Det faktum at Kaasa Maskin får jobber på Bø Sommarland år etter år etter år, må vel bety at parken er godt fornøyd med arbeidene de gjør?

– Ja, det er det ingen tvil om. De er jo nesten vår “royal supplier”, ler René Langeveld Sas, som har vært parkdirektør siden 2016.

– Det er jo en grunn til at vi bruker dem igjen og igjen. Samarbeidet fungerer meget godt, og de ansatte er både hyggelige og dyktige. Det er korte kommunikasjonslinjer og de har en forholdsvis flat organisasjon, som igjen hjelper på kostnadsnivået. De har også opparbeidet seg ekstremt mye kunnskap om det som befinner seg i bakken her i parken. Det er jo ganske artig når snøen ligger en meter høy her, og Gunnar kommer med treskoene sine, peker rundt seg og sier «her ligger dét» og «der ligger dét», og så stemmer det 99 av 100 ganger. Den kunnskapen er veldig verdifull, sier han.

– Ikke minst er kvaliteten på arbeidet deres svært bra. De startet å grave her allerede i 1985, og vi satser på at de er her både på 40-årsdagen og enda lenger, avslutter han.

Slik ser det nye området ut like før bladet går i trykken – helt i rute til åpningen 3. juni. (Foto: Tor Håkon Kaasa)

Slik ser det nye området ut like før bladet går i trykken – helt i rute til åpningen 3. juni. (Foto: Tor Håkon Kaasa)