Samferdselsministeren med skryt til asfaltbransjen

Myndighetenes mål er å redusere utslippene fra asfalt med 50 prosent innen 2030. Asfaltbransjen har tatt grep og ligger an til å redusere CO2-utslippene med hele 70 prosent.

For at Norge skal nå klimaforpliktelsene må alle bidra. Asfaltbransjen har gjort det og kuttet mer enn kravet. Ifølge Statens vegvesen ligger man an til å redusere CO2-utslippene fra asfalt med 70 prosent innen 2030. Samtidig økes levetiden.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) (Skjermdump fra video)

 

Annonse

Se samferdselsministerens skrytevideo:

Les også: Norge er verdensledende på grønn asfalt

Visuelt er asfalten like svart som før, men produksjonsmåten og innholdet er grønnere. Statens vegvesen bruker sin markedsmakt for å legge til rette for nye innovasjoner – og bransjen leverer over alle forventninger! Det slår veivesenet fast i en pressemelding. I 2020 var målet å halvere klimautslippet på ti år, men etter to år er man allerede halvveis til målet.

Les også: Klimavennlig asfalt gir resultater

Veivesenet stiller krav til det ferdige asfaltdekket, men det er entreprenørene selv som beskriver massetype og velger sammensetning, og hvilke materialer som brukes for å oppnå best mulige egenskaper. Grep som gjøres er å bytte ut olje med bioråstoff, bruke klimanøytrale energikilder når asfalten produseres, gjenbruke gammel asfalt og bruke mer kortreist stein. Gjennom forskning og utvikling (FoU) tester man nye teknikker og andre råvarer.

Les også: Veidekke la Norges første miljøasfalt

Bransjen har kuttet på følgende:

– Råvarene i asfalten (til bio-råstoff, økt gjenbruk o.l.)

– Produksjonen (asfaltverkene drives nå på strøm og pellets, ikke diesel)

– Transport og logistikk

Les også: Lanserer klimanøytral asfalt