Bertesbukta er en populær sommerattraksjon i Sørlandets hovedstad, men lokalbefolkningen har savnet et stupetårn, etter at det gamle ble revet på 70-tallet. Nå er snart et nytt, toppmoderne stupeanlegg på plass.
– Det har vært et sterkt ønske fra innbyggerne å få stupetårn her i «Bertes» igjen. Det er til og med en del private givere som har bidratt til å få finansieringen på plass. Det gamle stupeanlegget, som var delvis råttent da det ble revet, besto av en trekonstruksjon med flere avsatser, hvorav den høyeste var ti meter. Nå blir det tre separate tårn på henholdsvis 3, 5 og 10 meter.
Det forteller Petter Hedland, anleggsleder i Repstad Anlegg AS, som har totalentreprisen på hele anlegget, inkludert tilhørende brygge. Kontraktssummen er på ca. 10 millioner kroner (eks. mva.).
Fundamentering i sjøen
Repstad Anlegg startet detaljprosjekteringen i september i fjor, og de fysiske arbeidene begynte i desember.
– Datterselskapet vårt, Agder Marine, begynte med å rive det eksisterende bryggeanlegget, som både var gammelt og slitt, og dessuten for lite. Betongelementene ble kuttet opp og sendt til sortering og knusing, for å gjenbrukes som fyllmasser, forteller Hedland.
– Arbeidene med det nye anlegget begynte i mars i år. Vi har fundamentert med stålkjernepeler, som er boret ned i fjell, fire-fem meter under sjøbunnen. Selve fundamenteringen er det Songdalen Fjellsprenging AS som har utført.
– Deretter begynte vi byggingen av bryggen, som har et areal på ca. 150 kvadratmeter. Totalt går det med ca. 10 tonn armeringsjern og om lag 100 kubikkmeter betong, inkl. pelene. Støpingen begynner faktisk i morgen. Det er Agder Tre og Betong AS som utfører alle betongarbeidene.
«Alle vi som jobber med dette prosjektet synes det er gøy å være med på. Dette blir jo et landemerke i byen, som vil bli stående i lang tid.»
Jobbet fra lekter
De tre stupetårnene skal altså plasseres oppå den nye bryggen. Da Anleggsmaskinen er på besøk, ligger de tre stålkonstruksjonene innenfor et inngjerdet område like bak anleggsplassen, klare til å løftes på plass.
– Det er det lokale selskapet Steelmaster AS som leverer selve stupetårnene. Det samme firmaet leverte det populære stupetårnet til Kadettangen i Bærum for noen år siden. Produksjonen har foregått i Polen, og alt stål ble levert hit i januar i år. Vi hadde nok litt flaks med timingen, for bare et par-tre måneder senere var prisene på både stål og transport betydelig høyere, sier Hedland.
– Vi har i det hele tatt hatt lite problemer underveis her på prosjektet. Adkomsten til anlegget er jo litt spesiell her nede i vannkanten, og vi har måttet gjør mye av jobben – bl.a. all fundamenteringen – fra lekter, men det har gått helt greit. Det har også vært litt utfordringer knyttet til høyvann og lavvann, men også det har løst seg fint.
– Videre er det selvsagt en stor fordel at mesteparten av jobben har foregått i vinterhalvåret, når det ikke har vært så mange badegjester her – selv om det jo er en del mennesker rundt på området her hele året.
Stor lokal interesse
Det nye anlegget skal åpne 7. juni, og kampen om hvem som skal få æren av å ta det første stupet fra 10-meteren er for lengst i gang i sørlandsbyen. Da er det greit å vite at det er mer enn dypt nok under stupetårnene.
– Vi tilfredsstiller allerede kravet om minimum 4,5 meters dybde, men vi skal nå, for sikkerhets skyld, gå i gang med mudring av sjøbunnen for å komme ned på fem meters dyp. Vi må dermed fjerne en god del løsmasser på et 40-50 kvadratmeter stort område forteller Hedland, som ikke legger skjul på at det er artig å få være med på prosjektet.
– Dette er jo et spesielt prosjekt, som det er stor interesse rundt og som veldig mange kommer til å bruke når det står ferdig. Folk er nysgjerrige og mange stopper opp og spør oss om ting. Vi har kun fått positive tilbakemeldinger hittil. Alle vi som jobber med dette prosjektet synes det er gøy å være med på. Dette blir jo et landemerke i byen, som vil bli stående i lang tid, avslutter han.