Fair Play Agder er ett av totalt seks Fair Play-avdelinger som jobber med å avsløre uverdige og ulovlige arbeidsforhold på norske arbeidsplasser. I Agder er det tidligere politimann Leif Vagle som leder arbeidet, og han mottar stadig flere tips om useriøse aktører.
Det antas at markedet for svart arbeid for hele Norge utgjør så mye som 100 milliarder kroner årlig. Det enorme beløpet gjelder for alle bransjer, men byggebransjen er blant bransjene med størst omsetning av svarte penger, og verstingene når det kommer til arbeidslivskriminalitet.
Utkonkurrerer seriøse bedrifter
På bakgrunn av dette er det etablert Fair Play Bygg i Oslo og omegn, Trøndelag, Østfold, Rogaland, Vestland og Agder. Formålet er å samle informasjon fra bransjer som er utsatt for arbeidslivkriminalitet, samle og kvalitetssikre tips, og bringe disse inn til kontrolletatene.
Fair Play samarbeider med A-krimsenterne, politiets A-krimgruppe, Arbeidstilsynet, NAV, Skatteetaten og Tolletaten. Lønnstyveri, svart arbeid, momssvindel og helsefarlig arbeid er noe av det de avdekker.
I tillegg til at dette går utover både arbeidstakernes rettigheter og arbeidsmiljø, blir seriøse bedrifter utkonkurrert og samfunnet går glipp av store skatteinntekter.
Alle bransjer
Fair Play Agder ble etablert sommeren 2020 og er et to-partsamarbeid hvor en rekke aktører fra arbeids- og næringslivet på Sørlandet deltar: Fellesforbundet, LO Agder, Kristiansand kommune, Arendal kommune, Håndverkerforeningen i Kristiansand, NELFO, EBA, El og IT Agder, AEMF Agder Arendal Næringsforening og Nærings-foreningen i Kristiansandsregionen.
– Til forskjell fra de andre Fair Play-avdelingene jobber Fair Play Agder mot alle bransjer, sier leder Leif Vagle. Han forteller at også i Agder er bygg den bransjen han mottar flest tips om, spesielt innenfor segmentet rehabilitering og oppussing.
– Noe av årsaken er at i byggebransjen benyttes det oftere ufaglært arbeidskraft, og i mange tilfeller utnyttes sårbare utenlandske arbeidere, sier Vagle.
Det er færre tips fra anleggsbransjen. Han mener at noe av grunnen til dette kan være at det innenfor anleggsbransjen er større behov for faglært arbeidere.
Tidligere politi
Leif Vagle har 34 års erfaring fra politiet, blant annet som leder for avsnittet for organisert kriminalitet i Agder politidistrikt. Han kjenner med dette både til hvordan enkelte næringslivsaktører opererer og hvordan det offentlige agerer. Til forskjell fra politiet kan Vagle iverksette tiltak på bakgrunn av både magefølelse og tips.
– For at politiet skal kunne gå inn på en byggeplass må etaten ha skjellig grunn, mens Fair Play Agder kan ta et «besøk» på bakgrunn av tips, sier Vagle. Han jobber ofte sammen med regionale verneombud og besøker gjerne bygge-/anleggsplasser sammen med disse.
Mange saker
Ifølge Vagle jobbet Fair Plays avdelinger i Norge med 719 tips/saker i 2021, og etter etableringen av Fair Play Agder i 2020 har antall saker i regionen økt betraktelig.
– Første året hadde jeg 20 saker, i fjor økte dette til 81, og så langt i år er det blitt 14 saker, sier Vagle.
Han er sikker på at grunnen til at antall saker øker er at Fair Play Agder begynner å bli kjent, og at mange syntes det er «ikke så skummelt» å tipse dem enn mange offentlige etater.
– Vi fyller et tomrom da det virker som mange har en høyere terskel for å varsle politi og Arbeidstilsynet, sier Vagle.
Han forteller at for de som har klare intensjoner om å begå kriminalitet, så vil Fair Play-prosjektene være en viktig aktør for å rapportere disse til kontrolletatene.
Fair Play skal ikke bare jobbe med å avdekke arbeidslivskriminalitet, men også drive veiledning for å forebygge denne type ulovligheter.
– Det å kunne forebygge er det beste. Målet må være å påvirke virksomheter til å følge loven, sier Leif Vagle.