NGI mener NOUen som Gjerdrumutvalget har lagt fram er en grundig gjennomgang av kunnskapsgrunnlaget, regelverket, forvaltningen og de gjeldende kravene i plan- og byggesaksprosesser i kvikkleireområder.
– Å forebygge kvikkleireskred er en svært viktig oppgave for Norge fremover. Derfor er det veldig bra at Gjerdrumutvalget legger stor vekt på mer forskning og utvikling og vil stille krav til geoteknisk kompetanse gjennom en sertifiseringsordning, sier Lars Andresen, administrerende direktør i NGI – Norges Geotekniske Institutt.
Forebygge kvikkleireskred
NGI er en sentral aktør innenfor fagområdet, og er et forskningsinstitutt som bidrar med spesialisert geoteknisk kompetanse inn i mange byggeprosjekter på kvikkleire, i tillegg til viktig forskning innen feltet.
– Gjerdrumutvalgets utredning danner grunnlag for hvordan vi i de geotekniske fagmiljøene, kommuner, utbyggere og forvaltningsorganer sammen kan jobbe videre for å forebygge kvikkleireskred. Da vil enda tettere samarbeid og kunnskapsutveksling være viktig, sier Andresen.
Ifølge NGI er det stort behov for geoteknisk kompetanse. NGIs direktør trekker derfor fram at det er bra at Gjerdrumutvalget løfter fram at det må bli opprettet flere studieplasser på mastergradsnivå for geoteknikere.
– Skal vi lykkes med å møte de utfordringene som kvikkleire er i Norge, ikke minst med tanke på klimautfordringer og erosjon, er vi helt avhengig av flere dyktige fagfolk, sier Andresen.
Samarbeid
NGI-direktøren er opptatt av at NOUen fra Gjerdrumutvalget skal brukes av fagmiljøene og utdanningsmiljøene som et grunnlag for videre arbeid med kvikkleireproblematikken, og han trekker frem forskning og utvikling og tverrfaglig samarbeid som en nøkkel til å lykkes.
– Derfor har NGI invitert alle fagaktørene til et åpent fagseminar om kvikkleire 7. april. Målet er nettopp å belyse relevante problemstillinger som kan bidra til at vi kan bygge og bo trygt på kvikkleire, sier Andresen, som håper at fagseminaret skal bidra til ytterligere å forsterke samarbeidet mellom de ulike aktørene.
– På kvikkleireseminaret til NGI vil NOUen fra Gjerdrumutvalget være et viktig utgangspunkt for de faglige diskusjonene, sier han.