Oppgraderer sjøsiden av Oslo S

Rett utenfor Østbanehallen i Oslo, står en stor fontene og skulptur som mange nok ikke tenker over. Den har nemlig vært uten vann, og stått og forfalt i en årrekke. Nå settes den endelig i stand igjen.

– Dette er noe av det siste som gjenstår mellom Bjørvika og byen bak, og det blir et flott monument i Oslo sentrum.  Det er veldig artig for oss å få være med på dette, sier Svein Kildal. Han er anleggsleder i PA Entreprenør, som har fått oppdraget med å pynte opp plassen utenfor Norges desidert største kollektivknutepunkt.

Solen og Jorden – og «Plata»

Skulpturen og fontenen, som offisielt heter Solen og Jorden, ligger på Christian Frederiks plass. Plassen, som tidligere var mest forbundet med den beryktede «Plata», ligger mellom Oslo S, nye Deichmanske bibliotek, Tollboden og det som er igjen av den gamle parken Paléhaven.

Annonse

KJØRES BORT: Bronseskulpturen skal nå stå på lager i Asker fram til sommeren, når den på ny skal pryde toppen av granittsøylen. (Foto: Runar F. Daler).

Anlegget består av et stort sirkulært basseng på drøyt 20 meter i diameter, med en granittsøyle i midten og en bronseskulptur på toppen, som nå har blitt løftet ned. Skulpturen består av en mann og en dame, som står og ser utover fjorden, og symboliserer utvandringen fra Norge.

– Skulpturen og fontenen er et resultat av en konkurranse for utsmykking av Jernbanetorget, initiert av Den Norske Amerikalinjen, helt tilbake på 1930-tallet. Kunstneren Ørnulf Bast vant konkurransen i 1932, men på grunn av krigen og diverse reguleringsplaner, ble den ikke satt opp før i 1986. Og da ble den plassert på Christian Frederiks plass i stedet for på selve Jernbanetorget. Den står inntil Paléhaven, som med sin historie helt tilbake fra 1760-tallet er Oslos eldste park, forteller Henrik Gjelsvik, prosjektleder hos Bymiljøetaten, som er byggherre for prosjektet.

MINIGRAVER: Hele anlegget skal nå tilbakestilles til sin opprinnelige prakt. Det krever en del arbeid, ettersom det har stått og forfalt i en årrekke. (Foto: Runar F. Daler).

Omfattende arbeider

Nå skal altså hele anlegget tilbakestilles til sin opprinnelige prakt. Det krever en del arbeid, ettersom det har stått og forfalt i snart 15 år. Fontenen har store lekkasjer, steindekkene har sprukket opp og er begrodd med ugress, og teknisk rom, som befinner seg under bakken, har vært fylt med sjøvann etter springflo. De 18 lampene som har lyst opp bassenget i fontenen er frakoblet og flere armaturer mangler eller er defekte.

– Det er omfattende lekkasjer, ettersom anlegget ikke har vært i drift på så lenge. Vi må lokalisere lekkasjene og utbedre dem. Både vann- og avløpsledninger ble dessuten kutta for noen år siden, i forbindelse med byggingen av Dronning Eufemias gate. Vi skal pusse opp anlegget innvendig og legge tilbake belegningsstein i samme mønster som tidligere. I det tekniske rommet, som inneholder et vannbasseng, pumper, filtre, rør og komponenter, skal vi bytte ut det aller meste. Det elektriske anlegget og lampene i fontenene må skiftes. Også gatelyktene rundt hele anlegget skal fikses, forklarer anleggsleder Kildal.

GODT SAMARBEID: Fra venstre: Henrik Gjelsvik (Bymiljøetatens prosjektleder), Svein Kildal (anleggsleder PA Entreprenør) og Roberth Börjesson (prosjektleder PA Entreprenør) er alle enige om at Oslos befolkning kan glede seg til sommeren når hele anlegget igjen er i drift. (Foto: Runar F. Daler).

Utslippsfritt

Oslo kommune har som mål å ha 100 prosent nullutslipp for maskiner og tunge kjøretøy innen 2025. PA Entreprenør må derfor forholde seg til strenge miljøkrav på prosjektet.

– Bortsett fra noen ytterst få operasjoner som krever spesielle maskiner og utstyr, så kjører vi helt utslippsfritt her. Vi har et uttalt mål om at prosjektet skal være minst 95 prosent utslippsfritt, sier anleggsleder Kildal.

– Vi har en elektrisk minigraver og en elektrisk hjullaster på prosjektet. Videre har vi en batteridreven hoppetusse, og vi er vel omtrent alene om å ha en betongsag som går på batteri. Vi har benyttet elektriske lastebiler for å kjøre ut masser fra fontenen, og lastebilen vi hadde inne da vi løftet ned bronseskulpturen går på biodiesel, mens selve krana går på strøm. Det er bare to slike kraner i hele landet. Den senere tid har vi også bytta ut hele bilparken – også firmabilene de ansatte kjører til og fra jobb – til el-biler. Vi føler derfor at vi ligger langt framme på dette området, sier han.

MYE JOBB: I skrivende stund er det fire fra PA Entreprenør på prosjektet, men på det meste vil 10-12 personer være på plass, inkludert underentreprenører. (Foto: Runar F. Daler).

Spennende – og utfordrende

– Skal vi nå kravet om 100 prosent utslippsfritt innen 2025, så må det stilles klare krav. Og vi er godt på vei. PA Entreprenør har besvart disse miljøkravene på en meget god måte, bekrefter Bymiljøetatens prosjektleder Henrik Gjelsvik.

– Dette er veldig spennende, og man må lære seg litt ny teknologi. Men man må huske på at vi befinner oss i et relativt lite land, og dermed et relativt lite marked. Så selv om det er strenge miljøkrav her i landet, så blir ikke helelektriske anleggsmaskiner masseprodusert i stor skala ennå, sier prosjektleder i PA Entreprenør, Roberth Börjesson.

– Det er selvsagt også enkelte utfordringer med slikt utstyr, både når det gjelder tilgang på strøm og hvor ofte de må lades. De elektriske maskinene varer jo ikke en hel arbeidsdag, så vi må lade i lunsjen for å komme oss gjennom dagen. Vi jobber i tillegg mye med underentreprenørene våre, så de også har fullt fokus på dette, sier han.

UTSLIPSSFRITT: PA Entreprenør må forholde seg til strenge miljøkrav på prosjektet. Bortsett fra noen ytterst få operasjoner som krever spesielle maskiner og utstyr, er hele prosjektet utslippsfritt. Blant annet går både minigraveren og hjullasteren på batteri. (Foto: Runar F. Daler).

– Entreprenørene fortjener honnør

Spesialrådgiver i Bymiljøetaten, Gjermund Nordtug, roser entreprenørbransjen.

– Når det gjelder den såkalte Oslo-modellen, så føler vi at Bymiljøetaten og entreprenørene spiller på lag. Oslo-modellen stiller blant annet krav innen miljø og bruk av lærlinger, i tillegg til at det skal være ryddige forhold når det gjelder arbeidskontrakter og lønn, sier han.

– Entreprenørene er på tilbudssiden og prøver virkelig å nå alle målene vi stiller, selv om det er begrenset med den type maskiner og utstyr som må til for å oppfylle miljøkravene. Entreprenørene er positive og har vært flinke til å finne løsninger. Det fortjener de honnør for. Når det gjelder miljøkravene, mente nok mange entreprenører at de var uoppnåelige da de ble innført. I likhet med alle næringer omfavnes ikke nødvendigvis nye krav og endringer, men nå tror jeg alle ser verdien av mange av betingelsene i Oslo-modellen, og at det faktisk fungerer. Sett fra et byggherreståsted er det utrolig spennende å observere hvordan entreprenørbransjen gjør det de kan for å tilpasse seg kravene fra Oslo kommune, sier Nordtug.

UNDER BAKKEN: Teknisk rom, som befinner seg under bakken, har vært fylt med sjøvann etter springflo. Rommet inneholder bl.a. et vannbasseng, pumper, filtre, rør og komponenter, og det meste skal byttes ut, forteller anleggsleder Svein Kildal. (Foto: Runar F. Daler).

Et smykke i byen

Rehabiliteringsprosjektet i hjertet av hovedstaden skiller seg litt fra de fleste andre prosjekter PA Entreprenør har vært borti.

– Hele dette anlegget er jo å anse som et åndsverk; ikke bare granittsøylen og skulpturen, men også bassenget og trappa. Det betyr at alt skal settes i stand akkurat slik det var tenkt fra kunstnerens side, og at vi gjenbruker så mye som mulig av de originale steinene og materialene. Det gjør det jo litt mer komplisert enn et helt standard prosjekt, men så er det også litt mer spennende, sier Kildal.

– Vi er fire fra PA Entreprenør som jobber her på prosjektet nå, men vi blir nok 10-12 her på det meste, inkludert underentreprenører. Hele anlegget skal stå ferdig før sommeren, og det er ingen tvil om at alle gleder seg veldig til å få fontenen i gang igjen, sier han.
Henrik Gjelsvik fra Bymiljøetaten er helt enig:

– Vi har jo sett hvordan anlegget en gang så ut, og det er rett og slett utrolig flott. Det blir et smykke i byen, slår han smilende fast.

FØR: Slik så det ut i 2008. Ikke så lenge etterpå ble vannet skrudd av, og fonteneanlegget ble stående og forfalle. Legg merke til at skulpturen den gangen var rettet innover mot Østbanehallen. Når den kommer opp igjen skal bronseparet stå og se utover fjorden – skulpturen symboliserer nemlig utvandringen fra Norge. (Foto: Bymiljøetaten).

Fakta om prosjektet:

Byggherre: Bymiljøetaten
Totalentreprenør: PA Entreprenør
Byggestart: November 2021
Ferdigstillelse: Juni 2022
Kontraktssum: Ca. 13 mill. kr (inkl. mva.)