40 år med Furukawa

Ankerløkken Equipment AS kan se tilbake på et langt samarbeid med Furukawa, og selskapet har levert et stort antall slaghammere fra den japanske produsenten til norske entreprenører.

Anleggsmaskinen møter Morten Paulsen, daglig leder hos Ankerløkken Equipment AS, ved selskapets lokaler på Bjørnerud sør i Oslo. Paulsen har vært ansatt i selskapet i mange år, og overtok som daglig leder i 2020.

– Furukawa er et kjempeprodukt og har vært det i alle år, sier Paulsen. Han forteller at selskapet kun har behov for å ha én servicemann, og at det forteller det meste om kvaliteten på produktene fra den japanske produsenten.

Annonse

Riktignok har Ankerløkken avtaler med frittstående servicepunkter rundt om i Norge, men det er ifølge Paulsen, svært lite for disse å gjøre med Furukawa-produktene, da det meste av servicene utføres ved hovedkontoret i Oslo.

– Vi har mange trofaste kunder som vet at Furukawa fungerer, og i tillegg kommer det stadig nye kunder til, sier Paulsen.

Historien

Vi skal tilbake til 1982 og et møte på den japanske ambassaden i Oslo. Her signerte daværende daglig leder i Ankerløkken Equipment, Ole Andreas Aaserud, en avtale med den japanske handelsattacheen. Avtalen som ble inngått var en forhandleravtale for produktene til Furukawa i Norge og Skandinavia. Noe som igjen førte til etableringen av Ankerløkken AS i Danmark og AMAS AB i Sverige.

FØRSTE: Denne lille slaghammeren er en tidlig modell som Ankerløkken fikk inn fra Furukawa. Hammeren har aldri vært brukt, og står i dag utstilt i kontorlokalene til Ankerløkken på Bjørnerud i Oslo. Foto: Njål Hagen

Ankerløkken var for øvrig det andre europeiske selskapet som inngikk forhandleravtale med Furukawa. Et fransk selskap var litt tidligere ute enn Ankerløkken, og ble dermed det første.

Produktene fra det japanske selskapet står fortsatt sterkt i Skandinavia, men i dag har Ankerløkken solgt seg ut av både det svenske og det danske selskapet.

– Siden 1982 har det blitt levert ut flere tusen Furukawa-hammere til norske kunder, sier Morten Paulsen.

Jord og stein

Furukawa-hammere er tilpasset for bruk på bæremaskiner fra 0,5 til 100 tonn. FX-serien er for de minste bæremaskinene (0,5 – 7 tonn), mens F6LN og F9LN er for bæremaskiner fra 5 til 12 tonn. FXJ-serien består av hammere i en rekke størrelser, og passer for bæremaskiner fra 9 til 100 tonn.

Ankerløkken har en rekke andre produkter i porteføljen, og felles for de fleste er at det er utstyr for bruk til bearbeiding av jord og stein.