Senterpartiets valgflesk og taushet i MVA-saken

Lederartikkel i Anleggsmaskinen nr 9, november 2021. 

– Det er på høy tid at denne endringen nå kommer på plass. Det er en viktig sak for mange små entreprenører i hele Norge som havner i likviditetsskvis fordi de må betale moms til staten, lenge før de får oppgjør for oppdraget.

Saksordfører Sigbjørn Gjelsvik – fra Senterpartiet – sa seg stolt og fornøyd med at Stortinget sist vår ga regjeringen marsjordre: Sørg for at betalingsplikten på merverdiavgift i omtvistede krav utsettes.

Annonse

– Disse tvistene kan gå årevis i rettssystemet. De er en stor belastning, og kan i verste fall medføre konkurser og tap av arbeidsplasser, fortsatte Gjelsvik.

Kunne løst MVA-saken

Nå sitter partileder Trygve Slagsvold Vedum – fra Senterpartiet – i regjeringen. Som finansminister har han minst én hånd på rattet som styrer skuta. Nylig la de fram sitt eget budsjett for 2022.

Flott, da er vel MVA-saken både løst og tallfestet i budsjettet?

Nope.

Niks.

Njet.

Den er ikke nevnt, med én eneste krone eller ett eneste ord. Dørgende taust og stille, er det. Til stor skuffelse fra alle næringsdrivende som har opplevd å få økonomisk juling i forbindelse med oppgjørstvister. MEF-sjef Julie Brodtkorb har satt ord på det her.

– Vedums første budsjett er en tapt mulighet for å levere på anleggsbransjens næringspolitiske hjertesak: MVA på omtvistet beløp, skriver hun.

«Valser over regjeringen»

– Dessverre har ikke regjeringen villet lytte til en samlet næring som alle har vært enig i denne saken. Men det bra at stortingsflertallet tar ansvar og valser over regjeringen, sa Gjelsvik i april i år.

Hvem er det nå som ikke lytter?

Hvem er det nå som må «valses over»?

Politikeres valgløfter må tas med noen klyper salt. Men det lenge siden jeg har sett et så grovt tilfelle av tomme ord og løftebrytende taushet som Senterpartiet har budt oss på i MVA-saken.

Jørn Søderholm
Ansvarlig redaktør i Anleggsmaskinen