Intet tre vokser inn i himmelen, heter det. Etter mange år med forrykende salg og stadige «all time high»-rekorder, bremser nå salget av anleggsmaskiner opp.
Statistikkene for 1. kvartal for anleggsmaskiner ble nylig offentliggjort. Tallene fra Maskingrossisternes Forening (MGF) viser en svakere start på 2020 enn 2019.
– Vi er inne i en historisk tøff periode for norske virksomheter, men vi venter ikke å se den fulle effekten av lav oljepris og koronaviruset før i statistikken for 2. kvartal, uttaler direktør i MGF, Tone Lindberg Grøstad, i en pressemelding.
Koronavirus, svak kronekurs, lav oljepris
– Etter en historisk god start på 2019 hadde vi en oppbremsing på totalt antall solgte anleggsmaskiner i 4. kvartal, og dette ser ut til å fortsette inn i 2020. Det var en forventning om en svak vekst i inneværende år, før vi ble rammet av koronavirus, svak kronekurs og en oljepris i fritt fall. Således viser 1. kvartal en nedgang fra 2019 på 11,5 prosent (105 maskiner) og salget endte til slutt på 805 maskiner, mot 910 i 2019, sier Lindberg Grøstad.
Nedgangen gjelder alle de største undergruppene som minigravere på belter (-28 prosent), gravemaskiner på belter (-14,5 prosent) og hjullastere (-12,6 prosent). Utstyr knyttet til asfaltarbeid har i lengre tid hatt en fallende kurve, mens gruppene tandem- og asfaltvalser (+78,6 prosent) og asfaltutleggere (+420 prosent) gjør sitt sterkeste 1. kvartal de siste fem årene.
Svakeste på fem år
Innen segmentet gravemaskiner på belter er det en svak vekst i de minste maskinene (under 11 tonn), hvor det er solgt 83 maskiner i år, mot 78 i 2019.
– Den aller største tilbakegangen har vi på 21,1-24 tonn, med en nedgang på 39 prosent, 24,1-28 tonn med 49 prosent og 50,1-66 tonn med 74 prosent. For alle disse tre undergruppene er dette de svakeste tallene de siste fem årene, sier MGF.
– Statistikken følger fortsatt de gamle fylkesinndelingene og vi ser at det har vært en vekst i syv av fylkene. Møre og Romsdal (+80 prosent), Sogn og Fjordane (+47 prosent) og Oslo (+31 prosent) har hatt størst oppsving, mens den største tilbakegangen har vært i Vest-Agder (-65 prosent), Telemark (-58 prosent) og Vestfold (-29 prosent). Til tross for dette ser vi at det fortsatt er Akershus, Rogaland og Oslo som er de fylkene hvor det er registret flest solgte anleggsmaskiner.
Venter fortsatt nedgang
– Det er fortsatt vanskelig å gi noen god framskriving av hvordan 2020 blir, men det er forventet en fortsatt nedgang i 2. kvartal. Medlemmene i MGF melder tilbake at de har merket en sterk nedgang i forespørsler, men i liten grad kansellering av allerede bestilte maskiner, sier Lindberg Grøstad.