Ny «regnfrakk» skal sikre stolpefundamenter på anlegg

Stolpefundamenter er utsatt på anlegg. De må inn tidlig, skal helst ikke skades – og kan være vanskelig å se. Denne nye «regnfrakken» fra Pretec skal hjelpe godt på det med synligheten og beskytte mot fukt. Verdens-premiere på Arctic Entrepreneur til uka.

– Pretec-Posen er en kraftig reflekterende, og vanntett pose. Den begrenser muligheten for skade på veilysfundamentet og strømkabelen betydelig.

Fundamentleverandør Pretec

Pretec-Posen. Regnfrakk til fundament. Øker synlighet og beskytter mot fukt. (Foto: Produsenten)

Det opplyser produsenten i en pressemelding. Produsenten er norske Pretec AS, et selskap som har levert fundamentering av ulike slag til norske veiprosjekter i 35 år.

Annonse

Norske myndigheter har en nullvisjon mot trafikkdød. Den visjonen deles av de fleste av oss veifarende. Veibelysning er en viktig faktor i den sikkerheten. Det gjelder bare å få veilysene til å overleve anleggsfasen.

Veilysfundamenter må monteres i tidlig anleggsfase. Kabler skal trekkes. Deretter skal både fundament og kabler sikres mot fukt og skader inntil det slippes trafikk på veien. Det har sine utfordringer.

Vanskelig å se

Tenk deg at du er lastebilsjåfør eller maskinfører på et anlegg. Det er mørkt, vått, kanskje både sludd og snø, og generelt sørgelige forhold ute. Du sitter to meter eller mer over bakken.

Det kan være vanskelig å se veilysfundamentene som ble montert i slutten av forrige uke. De stikker ikke så mye over bakken, og fargen på dem gir en effektiv kamuflasje.

– Veilysfundamenter monteres tidlig i anleggsprosessen og strømkabler skal legges i bakken. Det skal pakkes godt inni og rundt veilysfundamentene. Det er viktig at du er nøye med jobben i denne prosessen. Et ødelagt fundament eller en strømkabel som er full av vann kan få store konsekvenser, sier Vidar Hemmingsen i Pretec.

Pretec-Posen

Pretec-Posen. Regnfrakk til fundament. Øker synlighet og beskytter mot fukt. (Foto: Produsenten)

Det er fort gjort å komme borti et sånt fundament med en skuff, et hjul eller et belte. Du ser fort at boltene på fundamentet er ødelagt, det er lett å se. Men hva vet du om kablene? Strømkablene tåler ikke vann. Det er derfor de skal ha endesmokk.

Det skal bare en liten skade til på ytterkappa av kabelen før problemene starter. De starter ikke alltid med én gang heller. Litt fuktighet siver inn over tid. Til slutt har vi det gående. Ja, du skjønner tegninga…?

Det er altså det scenarioet Pretec vil unngå med sin nye pose. For vår del går den inn i «jøss-hvorfor-har-ingen-tenkt-på-det-før-kategorien». Pretec-Posen har sin premiere – verdenspremiere, faktisk – på Arctic Entrepreneur kommende uke.