Kuttet mest tomgangskjøring

Maskinfører Kristian Haugen fra Brødrene Ødegård Maskindrift AS gikk helt til topps i MEFs tomgangskonkurranse. Han reduserte i 2019 tomgangskjøringen med nesten 25 prosent sammenlignet med året før.

Tall fra Maskinentreprenørens Forbund (MEF) viser at gravemaskiner gjerne går på tomgang 30-50 prosent av arbeidsdagen. Denne omfattende tomgangskjøringen i anleggsbransjen har negative konsekvenser både for miljø og økonomi. MEF lanserte derfor like før sommeren i fjor en konkurranse for alle sine medlemsbedrifter.
De fire beste maskinførerne ble annonsert på Arctic Entrepreneur 2020.

Tap-tap

– Tomgangskjøring er bare tap-tap. Det er tap for entreprenøren i form av kostnader og det er tap for klimaet. Konkurransen ble gjennomført ved at bedriftene sendte inn navn på maskinførerne og tall for tomgangskjøring i perioden juni til desember i 2018 og for tilsvarende periode i 2019, forklarte MEF-sjef Julie Brodtkorb før de fire beste ble kalt opp på scenen.

Annonse

– Det var små marginer som skilte de fire beste maskinførerne. Alle klarte å redusere tomgangskjøringa med 20 prosent eller mer i 2019 sammenlignet med 2018, sa hun.
Og vinneren, Kristian Haugen fra Brødrene Ødegård Maskindrift AS, hadde altså en reduksjon på nesten 25 prosent.

På de tre neste plassene kom:

  1. plass: Christoffer Lunde fra Grunn-Service AS
  2. plass: Per Einar Buene fra Ramsdal Maskin AS
  3. plass: Per-Erik Fallmyr Hansen fra Dovre Entreprenør AS

Premien til de fire beste maskinførerne er «hyggelige opplevelser fra maskinleverandørene Liebherr, Nasta, Pon Equipment og Volvo Maskin».

Les også om sunnmørsbedriften Aco Anlegg, som har oppnådd en ekstrem nedgang i tomgangskjøringen; fra et tomgangssnitt på 40,8 prosent til 14,3 prosent på under ett år!