MEF vil få ned utslippene – lanserer tomgangskonkurranse

I anleggsbransjen er det ikke uvanlig at gravemaskiner går på tomgang inntil halvparten av arbeidstiden. Det vil MEF gjøre noe med og lanserer nå en tomgangskampanje.

– Redusert tomgangskjøring gir lavere kostnader for entreprenørene og mindre utslipp. Dette er et kinderegg-tiltak: Enkelt å gjennomføre, og bra for miljøet og bedriftsøkonomien. Derfor lanserer vi nå en konkurranse for anleggsentreprenører over hele landet der målet er å oppnå størst mulig reduksjon i tomgangskjøringen, sier Julie Brodtkorb, adm. dir. i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF).

Konkurransen vil pågå fra juni til desember, og vinneren vil bli kåret på Arctic Entrepreneur 2020 – Vinterens største møteplass for anleggsbransjen. Maskinleverandørene Nasta (Hitachi), Pon Equipment (Cat), Liebherr og Volvo vil gi hver sin store opplevelse for de fire beste med følge.

Annonse
UTE AV STARTGROPA: – Endelig har jeg lov til å si «vi i anleggsbransjen». Det føles deilig! sier en sprudlende Julie M. Brodtkorb. (Foto: Runar F. Daler.)

– Målet med konkurransen er å oppnå størst mulig reduksjon i tomgangskjøringen, sier Julie Brodtkorb, adm. dir. i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF). (Foto: Runar F. Daler.)

Konkurransen pågår fra juni til desember

Anleggsbedrifter som ønsker å delta kan melde på inntil tre gravemaskiner fra egen bedrift.

Ved påmelding til MEF leverer entreprenøren en oversikt over tomgangskjøringen på de aktuelle maskinene for perioden 1. juni – 1. desember 2018. Dersom bedriften selv ikke sitter med denne oversikten, kan det som oftest enkelt hentes ut ved å kontakte maskinleverandør/forhandler.

Konkurranseperioden er 1. juni til 1.desember 2019, og den bedriften som har oppnådd størst reduksjon i tomgangskjøringen i løpet av denne perioden sammenlignet med fjoråret vil gå av med seieren.

– Formålet med konkurransen er å øke bevisstheten i bransjen om de positive effektene av å redusere tomgangskjøringen. Jeg er overbevist om at entreprenørene som deltar vil oppleve at de sparer penger samtidig som de bidrar til å få ned klimagassutslippene i anleggsbransjen, sier Leiv Peter Blakstad, distriktssjef i MEF.

Fakta om tomgangskjøring:

Tall MEF har fått fra maskinleverandørene viser at det ikke er uvanlig at gravemaskiner går på tomgang 30-50 prosent av arbeidsdagen. Konsekvensen av dette er:

  • Store utslipp av klimagasser
  • Unødvendig høyt timeforbruk
  • Hyppigere serviceintervall
  • Lavere annenhåndsverdi

Verdt å merke seg: Motorer i anleggsmaskiner bør gå minimum et par minutter på tomgang før den blir stoppet. Dette for å redusere oljetrykket før motoren blir stoppet. Umiddelbar stans vil kunne skade maskinen.

Praktisk informasjon om konkurransen:
Entreprenører melder seg på konkurransen ved å sende epost til: havard.almas@mef.no. Spørsmål om konkurransen kan rettes til Leiv Peter Blakstad (tlf: 941 45 400 / e-post: Leiv.Peter.Blakstad@mef.no).