Kompressor med kjøreforbud ble mest lest

SVV-kontrolløren fant det for godt å ilegge en kompressor kjøreforbud, fordi den var uregistrert. Det ble den mest leste artikkelen på AM.no i 2017, fulgt av jentegjengen i Br. Thorkildsen AS og oppfinnsomme Bjordals lukkbare sidetippskuffe.

Et blåselag fra GDA AS var på vei til et oppdrag i Oslo 24. januar 2017. I Asker ble det stopp. En tjenestemann fra Statens vegvesen nedla kjøreforbud på kompressoren, fordi den manglet registrering. Han mente at det var en registreringpliktig tilhenger.

Ukjent EU-direktiv

Fritatt tilhengerredskap, sa du? Langtifra. SVV-kontrolløren viste til et nytt EU-direktiv som krever at også tilhengerredskap skal registreres. Det direktivet – eller i alle fall tolkningen av det – var ukjent for alle andre kontrolløren selv.

Annonse

Kompressoren ble senere fremvist på trafikkstasjon, og fikk velsignelse til å brukes på vanlig måte. GDA AS fremsatte etter hendelsen et erstatningskrav overfor Statens vegvesen. Det kravet ble etter langt om lenge avvist, med henvisning til at bremsene var slakke og at et kjøreforbud var riktig av den grunn.

– Vi hadde brukt såpass mye tid på dette så vi har ikke forfulgt saken noe videre etter det. Jeg har i ettertid blitt kontaktet av flere som har hatt lignende utfordringer med SVV og registreringsplikt rundt om i landet, sier Ove Dahl i GDA AS i januar 2018.

Historien om GDA AS sitt uheldige møte med en egenrådig kontrollør fra Statens vegvesen ble den mest leste artikkelen på Anleggsmaskinen.no gjennom hele 2017.

Jentegjeng på Sørlandet

På andreplass finner vi reportasjen om jentegjengen i Br. Thorkildsen AS.

Jenter i anleggsbransjen er ikke spesielt nå for tiden. Mange anleggsaktører har erfart at jenter bak ratt og spaker gjør en utmerket jobb, og ofte tar bedre vare på utstyret enn gutta.

Sørlandsfirmaet Br. Thorkildsen har fire jenter i jobb ute på sine anlegg. Linn Saghaug og June-Marie Tronstad har et par års fartstid som maskinførere, Eline Rostøl avla fagprøven sist vår, mens Melina Brekne begynte sin læretid sist sommer.

Egenutviklet sidetipp

Helt oppunder juleferien publiserte vi en reportasje om A og J Bjordal AS sitt engasjement for Skanska på et kraftprosjekt ved Høyanger. Eller mer presist: En reportasje om firmaets egenutviklede sidetippskuffe med lukkbar side.

Skuffehistorien fra Høyanger gikk altså på få dager inn på tredjeplass på lesertoppen på AM.no for 2017. De aller mest leste artiklene på vår nettutgave er eldre enn de tre over.

  1. Tatt i overvekt med løftet plog (Åndalsnes, mars 2016).
  2. Rikke i Rivenes ble maskinfører mot alle odds (Bergen, desember 2015)
  3. Enklere smøring med smart munnstykke (fettpresse, juni 2016)