HMS og KS til tusen!

MEFs nye KS- og HMS-system har vært en suksess. Nylig tok bedrift nr. 1000 i bruk systemet. Det ble feiret med marsipankake midt i skogen.

Det var nemlig skogsentreprenør Tveitan & Bang Tynningslag AS som var den heldige kunde nummer tusen. I Siljan kommune, langt inne i de telemarkske skoger, møttes representanter fra Maskinentreprenørenes Forbund (MEF), skogeieren Fritzøe Skoger og bedriften selv til en hyggelig markering, med bål, kaffe og marsipankake.

Praktisk app

De fleste oppdragsgivere i dag stiller krav om at utførende entreprenør kan vise til et fungerende system for kvalitetssikring og HMS. Det finnes en rekke slike systemer på markedet, men MEF hevder de kan tilby det beste. Ett tusen kunder på drøye tre år kan tyde på at MEF har et poeng.

Annonse
KS/HMS-ansvarlig i MEF, Jonny Korsnes (t.v.), viser fram den populære appen til Bjørn Magnar Løkkeberg (Tveitan & Bang Tynningslag) og Christer Sandum (Fritzøe Skoger). (Foto: Runar F. Daler).

KS/HMS-ansvarlig i MEF, Jonny Korsnes (t.v.), viser fram den populære appen til Bjørn Magnar Løkkeberg (Tveitan & Bang Tynningslag) og Christer Sandum (Fritzøe Skoger). (Foto: Runar F. Daler).

– Vi i MEF tok i 2013 et valg om å øke satsingen på KS og HMS, og vi gjorde et stort løft da vi i mai 2014 lanserte en helt ny versjon av KS-systemet vårt, som går under navnet KSMEF. Systemet har de påfølgende tre årene blitt forbedret jevnt og trutt, basert på tilbakemeldinger fra brukerne, forteller Jonny Korsnes, KS/HMS-ansvarlig i MEF.

– Praktisk talt all utvikling skjer nettopp på bakgrunn av innspill fra brukerne, i tillegg til enkelte myndighetskrav naturligvis. Så det er takket være tilbakemeldingene fra MEF-bedriftene som bruker systemet til daglig at vi greier å utvikle gode, praktiske løsninger. Og den aller mest praktiske løsningen er utvilsomt appen vår, som vi legger ned mye ressurser i. For de som jobber ute i felten er appen et verktøy som gjør det enkelt å levere inn god dokumentasjon underveis i prosjektet, sier Korsnes.

Den heldige kunde nummer tusen ble feiret med marsipankake midt i skogen. (Foto: Runar F. Daler).

Den heldige kunde nummer tusen ble feiret med marsipankake midt i skogen. (Foto: Runar F. Daler).

Alltid tilgjengelig

At appen er verdsatt hos bedriftene, kan Tveitan & Bang Tynningslag skrive under på.

– Ja, appen er vel egentlig det beste med hele systemet. Med mobiltelefonen kan man bl.a. ta bilder som har både nøyaktig tidspunkt og koordinater, og det legger seg rett inn i det respektive prosjekt i KS-systemet. Dokumentasjonen blir dermed meget god, forteller daglig leder Lars Ragnvald Tveitan.

– Og så er den tilgjengelig for alle ansatte til enhver tid. Det er jo ikke bestandig jeg er tilgjengelig for dem, men appen har de alltid tilgang til, skyter HMS-leder Tove Anita Tveitan inn.

– Hvis det for eksempel skjer en uønsket hendelse, så kan maskinføreren ute i skogen fylle ut alt direkte på telefonen sin. Tidligere måtte de sitte og vente på at vi skulle komme ut til dem med papirer som vi gikk igjennom og fylte ut. Med appen sparer vi mye verdifull tid.

Tveitan & Bang Tynningslag var travelt opptatt med å hogge 1200 kubikk tømmer i området der markeringen fant sted. Bedriften har 17 ansatte og hogger drøye 200 000 kubikk i året. (Foto: Runar F. Daler).

Tveitan & Bang Tynningslag var travelt opptatt med å hogge 1200 kubikk tømmer i området der markeringen fant sted. Bedriften har 17 ansatte og hogger drøye 200 000 kubikk i året. (Foto: Runar F. Daler).

Enklere hverdag

Selv om skogsentreprenørselskapet akkurat har tatt i bruk MEFs KS-system, har Lars Ragnvald og Tove Anita god kjennskap til KSMEF fra tidligere. De driver nemlig også maskinentreprenørselskapet Tveitan Maskin & Eiendom. Dette firmaet har brukt KSMEF i en årrekke.

– Vi har gode erfaringer med det nye KS-systemet fra det andre firmaet, så nå var det tynningslaget sin tur. Likevel var det først etter at Jonny Korsnes holdt et innlegg om systemet på Temadager Skog på Lillehammer nylig at vi bestemte oss for å kjøpe det. Hovedgrunnen er at det er enkelt å bruke, både for oss på kontoret og for gutta ute.  I tillegg er alt samlet på ett sted og som sagt tilgjengelig hele tida. Det blir rett og slett en enklere hverdag for oss i tynningslaget når vi nå har gått til innkjøp av dette systemet, sier Tove Anita.

– Det er dessuten en fordel å ha det samme KS-systemet i begge firmaene, i og med at de har en del med hverandre å gjøre, blant annet innenfor skogsveibygging. I tillegg er det en stor fordel at mange andre bedrifter har tatt dette systemet i bruk. Vi var for eksempel underentreprenør for Martinsen & Duvholt på en veitrase for Nye Veier nylig. I og med at Martinsen & Duvholt også har KSMEF, så kunne systemene våre «snakke sammen», noe som gjorde samarbeid, dokumentasjon og rutiner både enkelt og tidsbesparende, sier Lars Ragnvald.

Daglig leder Lars Ragnvald Tveitan og HMS-leder Tove Anita Tveitan i Tveitan & Bang Tynningslag er både kollegaer og ektefeller. (Foto: Runar F. Daler).

Daglig leder Lars Ragnvald Tveitan og HMS-leder Tove Anita Tveitan i Tveitan & Bang Tynningslag er både kollegaer og ektefeller. (Foto: Runar F. Daler).

Videreutvikling

Kundetilstrømming og gode tilbakemeldinger til tross; Jonny Korsnes og MEF har ingen planer om å hvile på laurbærene.

– Når det nå er over 1000 MEF-bedrifter som har tatt i bruk systemet, mot ca. 300 på den gamle versjonen, er det et tydelig signal om at MEFs satsing på KS og HMS er vellykket. Videreutviklingen av KSMEF pågår imidlertid kontinuerlig. Vi har mange gode innspill på blokka, og i løpet av 2018 vil det komme flere oppdateringer. Vi har en egen ressursgruppe, som jobber helt konkret med å prioritere hva som skal tas tak i, og jeg kan i hvert fall røpe at den mye omtalte appen vil bli enda bedre, sier Korsnes.

Eksklusivt

– Regionapparatet arrangerer også kurs i bruken av KSMEF og bistår bedrifter med å komme i gang med det. Dette er helt kostnadsfritt og inngår som en del av medlemspleien. Så skal man få valuta for medlemskapet i MEF så er oppfordringen å benytte seg av dette, fortsetter Korsnes.

– Det er verdt å nevne at KSMEF er eksklusivt; det er kun MEF-medlemmer som får tilgang til systemet. Derfor er det ekstra hyggelig å høre at det er bedrifter som melder seg inn i MEF fordi de ønsker å benytte KSMEF. Og ja, vi tar gjerne imot flere brukere, avslutter han fornøyd.