Ansatt i 40 år – feiret med kake og ny Cat

Søbstad AS gjør stas på de lojale gamlegutta. Carl Ole Krokum (56) har vært ansatt i 40 år og syv gravemaskiner. Det ble feiret med kake og en ny Cat. Men han er bare ungdommen mot et par av kollegene…

TRONDHEIM: 4. juli var første dag på jobb etter ferien. Carl Ole Krokum stilte på det han trodde skulle være et vanlig opptartsmøte på nok et prosjekt for entreprenøren Søbstad AS.

Der tok han feil.

Annonse

40 år som ansatt i Søbstad

  1. juli 1976 stilte 16 år gamle Carl Ole Krokum på sin første arbeidsdag hos Søbstad. Siden har han vært i bedriften.
Denne profileringen finnes det bare èn av.

Denne profileringen finnes det bare èn av. (Foto: Pon Equipment)

Nå har det altså blitt 40 år.

Dagen ble feiret med kake og en flunke ny Cat 324EL gravemaskin med en spesialprofilering for Krokum: ”40 år med Søbstad & Cat”.

Gjennom årene har han vært innom syv gravemaskiner. Denne nye er dermed den åttende gravemaskinen han tar i bruk som ansatt i Søbstad.

Først Åkerman – siden bare Cat

– Den første var en Åkerman H9. Deretter har det gått i Caterpillar, sier Krokum til Anleggsmaskinen.

– Er det ditt eller firmaets valg av merke?

– Begge deler. Gravemaskinene i firmaet er stort sett Cat, bortsett fra en Volvo 360. Hjullasterne er også Volvo.

– 40 år i samme bedrift. Hva gjør at du har vært der så lenge?

Kjenner folk og rutiner

– Man har trivdes da. Har med trivelige folk til daglig. Vi kjenner hverandre, og vet hverandres rutiner. Sjefene er også trivelige. Vi har stort sett fått gjøre som vi vil, sier Krokum.

Nå er han på en jobb i Klæbu, med utskifting av kloakkledning og tilhørende kummer for Klæbu kommune.

Det tar litt tid å kjøre seg inn på en ny maskin, selv om også den forrige maskinen han kjørte var en Cat 324.

– Den var vel i D-serien. Det er ikke så stor forskjell. Men man må jo kjøre litt med den for å bli vant, sier han.

Fem nye maskiner

Maskinen inngår i en leveranse av fem Cat maskiner nå i sommer: To 324E 30-tonnere, en 314E CR korthekk 16-tonner, en M316F 17 tonns hjulgraver og en M318F 18,5 tonns hjulgraver.

Søbstad AS ble etablert i 1965, og har kontor, lager og verksted i Heimdal. Bedriften er i dag 141 ansatte og omsatte for 364 millioner kroner i 2015. Søbstad AS arbeider innenfor VVA, anleggsgartnerarbeid og betongarbeid.

Satser på seniorer

Carl Ole Krokum er ikke den eneste godt voksne blant Søbstads ansatte. I maiutgaven fortalte Anleggsmaskinen historien om Bjørn Tangen (75) og Øyvind Paulsen (72), som tross sin høye alder stiller på jobb hos Søbstad hver dag. Sammenlignet med dem er Krokum bare ungdommen.

I Søbstad er det med aldersgrense mest bare som veiledende å regne.

Bjørn Tangen (t.v.) og Øyvind Paulsen.

Bjørn Tangen (t.v.) og Øyvind Paulsen. (Foto: Harald Vingelsgaard)

Både Bjørn og Øyvind kunne vært pensjonister for mange år siden. Men de er fortsatt i fullt arbeid hos Søbstad. Og de er utvalgt til spesielle prosjekter: Betongkunst.

Kunst i betong

Før jul lagde de betongutsmykning på Pirium Plass ved Høgskolen i Trondheim. De støpte munn, nese og lue. Munnen er så stor at den brukes som scene.

For noen år siden lagde de et kjempestort troll på en lekeplass på Grilstad.

– Vi brukte 40 kubikkmeter betong til ansiktet på trollet. Nesen ble rutsjebane. Langfingeren var seks meter lang, og trollet la hånda på magen som var en stor haug. Og lengre bort i gata lagde vi fem trolltær, forteller Øyvind Paulsen.

Real arbeidsgiver

Begge er glad for å være ansatt hos Søbstad AS, hvor de har arbeidet i mange, mange år.

– En real arbeidsgiver. Vi som er litt eldre blir tatt vare på. Søbstad prøver alltid å legge best mulig til rette for oss, slik at vi skal slite minst mulig. Selvfølgelig blir det litt slit nå og da i jobben vår. Men det er ikke noe problem. Som vanlig arbeidsfolk ser vi frem til helga. Og i Søbstad har vi kjempegode kollegaer i bedriften. Om det ikke hadde vært slik, ville vi sluttet for lenge siden, sier Bjørn Tangen.