Regjeringen vil likevel godta lang erfaring som grunnlag for sentral godkjenning. Men kun i overgangsordning.
Ved årsskiftet trådte den nye ordningen for sentral godkjenning (SG) i kraft. Her ble det blant annet innført nye kompetansekrav.
Minimum fagbrev
Mens det tidligere var anledning til å gi og fornye SG til bedrifter med ”kun” langvarig praksis ble det nå bom stopp:
Minimum fagbrev som formalkompetanse var et absolutt minstekrav for å få SG i tiltaksklasse 1 (TK1).
Den innstrammingen har kommet overraskende på en del bedrifter, både i anleggsbransjen, VVS-bransjen og andre deler av byggenæringen.
Negative konsekvenser
– Det har kommet tilbakemeldinger fra bransjeorganisasjoner og foretak at endringene har kommet overraskende og fått negative konsekvenser for dem, sier Kommunal- og moderniseringsdepartementet i en pressemelding.
Departementet har derfor vedtatt en overgangsordning for den sentrale godkjenningsordningen.
Langvarig praksis gjelder likevel
Overgangsordningen innebærer at foretak i en toårsperiode likevel kan få fornyet sin sentrale godkjenning blant annet på bakgrunn av langvarig praksis.
– Dette betyr at foretak som søker om fornyelse av sin sentrale godkjenning, kan vurderes etter de mer lempelige kompetansekravene som gjaldt før 1. januar 2016.
Overgangsregelen gjelder kun kravene til utdanning og praksis.
DiBK vil vurdere saker på nytt
– På bakgrunn av overgangsordningen, vil direktoratet vurdere søknader om fornyelse av sentral godkjenning som vi mottok på slutten av 2015, på nytt. Dersom vedtakene vi har fattet ikke er i tråd med den nye overgangsordningen, vil vi omgjøre disse sakene, sier avdelingsdirektør Steinar Fretheim i DiBK.
Må være seriøs
Det lempes IKKE på seriøsitetskravene som gjelder betaling av skatt og merverdiavgift, registrering i arbeidsgiver – og arbeidstakerregisteret, obligatoriske forsikringer og lønns- og arbeidsvilkår, understreker departementet.
Endelig deadline
Så kommer den viktige informasjonen til alle bedriftseiere som har SG, men ikke fagbrev: Overgangsbestemmelsen gjelder frem til 1. juli 2018.
Etter denne datoen skal alle sentralt godkjente foretak oppfylle kompetansekravene fullt ut.
Her har man altså to og et halvt år på seg til å få fart på pedalene, og skaffe seg fagbrev.
Å gjøre det som praksiskandidat er en grei måte å gjøre det på.
Presiserer for kommuner
Men gladmeldingen er ikke slutt med det: Departementet gir også en tydeligere pekepinn til kommunene om hvordan SG egentlig er å forstå.
– Departementet har samtidig vedtatt en bestemmelse som presiserer at relevant sentral godkjenning normalt skal legges til grunn av kommunene ved erklæring om ansvarsrett, tilsyn med kvalifikasjoner og eventuell vurdering av tilbaketrekking av ansvarsrett, sier Kommunal- og moderniseringsdepartementet i pressemeldingen.