Masseoppsigelser i Skanska

Skanska sliter i konkurransen mot utenlandske selskaper – mellom 70 og 110 anleggsarbeidere må gå.

Det skriver FriFagbevegelse på sine nettsider.

Samfunnsproblem

– Her på berget synes vi det er greit å velge den billigste arbeidskrafta, men skjønner ikke at det er som å tisse i buksa for å holde seg varm, sier Skanskas hovedtillitsvalgt, Jan Åge Vik til frifagbevegelse.no.

Annonse

– Hva er det ungdommen skal jobbe med i framtida, om de ikke vil sitte og trøkke på en PC? Utviklinga i anleggsbransjen er et sosialt problem og et samfunnsproblem. Arbeidsplasser blir rasert, køene på Nav øker og penger lekker ut av statskassa. Jeg er skremt over utviklinga, på hele bransjens vegne, sier Vik.

«Lovlig sosial dumping»

De mellom 70 og 110 ansatte som nå mister jobben, kommer fra anleggsdelen i Skanska Norge, hvor ca. 650 er ansatt og mer enn 100 har vært permittert siden begynnelsen av februar i år.
Mandag 15. februar ble de ansatte informert i allmøter landet over.

– Skanska taper i konkurransen mot utenlandske bedrifter, og norske bedrifter som bruker utenlandske underentreprenører. Det dreier seg om en slags lovlig sosial dumping, sier Jan Åge Vik.

– Utenlandske underentreprenører blir mye brukt fordi bedriftene kan betale minstelønn og få kostnadene ned. Anleggsbransjen jobber stort sett for det offentlige, som gjør om oppdragene sine så de blir attraktive nettopp for selskaper som dette. De velger utenlandsk arbeidskraft fordi den er billig, sier han.

Koker ned til pris

Kommunikasjonsdirektør i Skanska, Pål P. Syse, bekrefter overfor frifagbevegelse.no at nedbemanningen skyldes overkapasitet. Han viser til at samtlige av de store kontraktene i Follobane-prosjektet gikk til utenlandske aktører.

– Selv om oppdragsgiver ofte sier noe annet, koker alt ned til pris. Det virker ikke som om det offentlige har noe genuint ønske om å beholde norsk kompetanse i et langsiktig perspektiv, sier Syse.