Guide i minefelt

 

Firmabil med grønne skilter er et minefelt for bedrifter. – Mange blir tatt, sier advokat Anne Mette Torjussen. Hun kom til Arbeidsgiverdagen som guide i minefeltet.

GARDERMOEN: Firmabil, grønne skilter, privat bruk og yrkeskjøring. For noen entreprenører – og næringsdrivende i andre bransjer – står de ordene høyt på hatlista. Bruk av firmabil er et innfløkt område, med regler som skal regulerer utallige forskjellige brukssituasjoner. Og bakom synger en nådeløs skatteetat.

– Dette er et av de heteste områdene for skattemyndighetene. Dette kan de. Mange blir tatt, og ingen arbeidsgivere blir trodd på at de ”ikke visste”.

Annonse

Det sa advokat Anne Mette Torjussen i BDO Advokater AS i et foredrag på Arbeidsgiverdagen 2014, på et hotell på Gardermoen i slutten av mars.

Om noen trodde hun skulle servere en fiks ferdig bruksanvisning i firmabilskattejuss, så tok de sørgelig feil.

 

Vanskelig

­– Dette er et vanskelig område! Det er håpløst å si noe generelt. Det blir en konkret vurdering i hvert tilfelle. Hvis man tar bilen med hjem etter jobb fordi man vet man skal ut på kvelden, så vil det mest sannsynlig anses som en yrkesreise. Men det er mye ”hvis-om-atte” her. Det må dokumenteres. Nødvendig tilkalling utenom arbeidstid er lettest å dokumentere med en vaktordning. Eventuelt med stillingsfunksjon, supplert med en noe som sannsynliggjør at det faktisk finnes et behov for tilkalling, sa hun.

Om du skulle være i tvil:

1) Privat bruk av firmabil, inkludert kjøring mellom hjem og jobb, er skattepliktig.

2) Kjørebok er viktig! Det er frivillig å føre kjørebok, men den er god og viktig dokumentasjon.

 

– For biler som ikke brukes til privat kjøring er det spesielt viktig at det føres kjørebok som dokumentasjon, sa hun.

– Vår bransje består av bedrifter med mange forskjellige behov og situasjoner. Bedriftene bør kanskje lage en plan for alle sine biler, foreslo møteleder og MEFs sjeføkonom Stein Gunnes.

– Ja. Det er en veldig viktig sorteringsjobb. Det er en komplisert regelverk som kan virke fryktelig vanskelig. Det er ofte stor avstand mellom det som står i regelverket og praktisk bruk, sa Torjussen.

Før hun ble advokat i BDO Advokater AS jobbet hun i Skatteetaten, primært med spørsmål om beskatning av aksjeselskaper.

Se også: Hvordan håndtere oppsigelse grunnet sykefravær.